Панічні атаки у воєнний час

1271 0

Ми у соцмережах:

Панічні атаки у воєнний час

Війна, постійні повітряні тривоги, розмови про потенційні атаки ворога — причини панічних атак

Панічні атаки часто помилково сприймають за серцеві напади, інсульти або інші серйозні захворювання з огляду на їхній раптовий початок та інтен­сивні фізичні симптоми: прискорене серцебиття; пітливість; тремтіння; задишка або відчуття задухи; біль у грудях; нудота; запаморочення; озноб; біль у животі; відчуття слабкості. Одночасно можуть проявлятися декіль­ка симптомів.

Фізичні симптоми поєднуються з психоемоційни­ми: почуття страху, приреченості; втрата контролю; страх смерті; втрата зв’язку з реальністю. Вони можуть мати різну інтенсивність і виникати до, після та під час фізичних про­явів.

У разі панічних атак дайте доступ кисню — відчиніть вікна, провітріть приміщення, якщо є можливість, вийдіть на вулицю. Сконцентруйтеся на диханні, робіть його максимально глибоким. Спробуйте вправу «дихання по квадрату»: розтягуйте вдих на 5 рахун­ків, а потім видих. Зробіть затримку дихан­ня на такий самий інтервал і повторіть. Що сильніша атака, то довшими мають бути ін­тервали — до 7–9 рахунків.

Щоб повернутися до реальності, назвіть 5 пред­метів, які вас оточують. Робіть це вголос і чітко. Потім назвіть п’ять білих або чорних предметів. Фіксація на конкретних речах, які вас оточують, відвертає увагу від страху смерті, який виникає під час панічної атаки. Максимально швидко і різко поприсідайте 50 разів. Упродовж рух­ливості знижується рівень адреналіну — гор­мону стресу, який виділяється під час атаки. Кожен має знайти свій спосіб, який до­поможе саме йому.

Попри сильний дискомфорт, панічні ата­ки не загрожують життю. Проте вони мають спільні симптоми з інсультом та інфарктом, тому важливо розпізнавати прояви. Окрім страху смерті, під час панічних атак виникають головний біль, запаморо­чення, оніміння рук чи інших частин тіла, деколи — порушення мови, коли язик за­плітається. Усі ці симптоми схожі на ін­сульт. Під час панічної атаки більш активно реагує серце, підвищується тиск, пульс та виникає оніміння рук — подібні симптоми має інфаркт. Чітко встановити діагноз допоможе лікар.

Тривожні розлади та панічні атаки лікують психіатри та психотерапев­ти. Проте з подібними симптомами може­те звернутися до невролога та кардіолога, щоб виключити ризик інсульту та інфаркту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також