Переетерифікація жирів: міфи та реальність

989 0

Ми у соцмережах:

Переетерифікація жирів: міфи та реальність

Процес переетерифікації використовується для зміни фізико-хімічних властивостей олії. Переетерифікацією називають реакцію обміну ацилами при взаємодії молекул двох складних ефірів. Це спосіб модифікації олій та жирів, що дозволяє шляхом перетворення молекул тригліцеридів впливати на їхні властивості. На підприємствах встановлюється лінія переетерифікаціі https://tan.com.ua/technology/linii-pereeterifikatsii-ziriv/, де і відбувається процес.

Міфи та реальність переетифікації жирів

Всупереч міфам, переетерифікація є безпечним методом модифікації олій. Це загальний термін, який використовується для опису класу органічних реакцій жирів та олій. У спрощеному вигляді переетерифікацією можна назвати розщеплення окремих гліцеридів, видалення жирної кислоти, змішування її з іншими жирними кислотами та заміщення іншою жирною кислотою.

На підприємствах з виробництва олії розповсюджена хімічна переетерифікація. У процесі використовуються натрієві каталізатори (найчастіше метилат натрію СН3ОNa). Речовина є попереднім каталізатором реакції, з її допомогою утворюються інший каталізатор, необхідний для завершення реакції (моногліцерат натрію). 

Жир, отриманий методом хімічної переетерифікації, піддається постобробці. Після завершення реакції моногліцерат натрію видаляється додаванням у склад лимонної кислоти (адсорбенту), змішуванням під вакуумом та інтенсивним перемішуванням. Для якісної адсорбції каталізатора потрібен час, тому під час постобробки вміст витримується до повного відділення адсорбенту.

Переетерифікация використовується для покращення складу олії. Технологія дозволяє отримати олію з «правильним» жирнокислотним складом:

- насичені кислоти;

- моно- та поліненасичені жирні кислоти,

- правильне співвідношення Омега-6/Омега-3.

Метод можна комбінувати з іншими способами обробки олії, щоб отримати потрібні фізико-хімічні властивості. Особливістю переетерифікованих жирів є здатність кристалізуватися у найбільш бажану для більшості твердих жирів β'-форму.

У сучасному світі можна зустріти фахівців, які розповсюджують інформацію про шкоду жирів, отриманих шляхом хімічної переетерифікації. Але у реальності всі вони не мають підстав: жоден з аргументів не підкріплений токсикологічними дослідженнями.

У процесі хімічної переетерифікації утворюються метилові ефіри жирних кислот (МЕЖК). Саме ці сполуки піддають критиці, але для цього немає підстав. Давно встановлено, що МЕЖК присутні у ліпідах тварин. Вони є в клітинах організму людини та містяться у підшлунковій залозі, печінці, шкірі та плазмі. На цей момент немає досліджень про негативний вплив цих сполук на здоров’я.

Висновки

Лінія переетерифікації використовується у переробці рослинних олій для зміни фізико-хімічних властивостей. Олія стає більш корисною. Всупереч розповсюдженим міфам, у реальності хімічна переетерифікація повністю безпечна.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також