Переваги та технічні характеристики каркасних байдарок

1235 0

Ми у соцмережах:

Переваги та технічні характеристики каркасних байдарок

Якість водної подорожі залежить безпосередньо від вибраного каяка. Різні типи човнів-байдарок мають переваги і недоліки, пов'язані як з конструкційними, так і з функціональними характеристиками.

Характеристики та особливості конструкції каркасних байдарок

Маломірні судна, що можна знайти на сайті https://alp.com.ua/karkasnye-baydarki/ конструкцією схожі з ескімоськими каяками. Вони мають збірний жорсткий каркас (дерево, металева трубка), обтягнутий технологічною «шкірою» (лавсановою тканиною з просоченням). Серед інших типів байдарок моделі каркасних каяків вирізняються низькою парусністю, тобто, бічний або зустрічний вітер мало впливають на перебіг курсу. Пояснення цьому – низька посадка судна на воді.

Переваги та недоліки каркасних каяків:

♦ Каркасні байдарки здатні розвивати відмінну швидкість. Чим довше каркасний човен - тим швидше він може плисти, легше розганяється і зберігає хід при зниженні інтенсивності веслування до середнього рівня.

♦ До недоліків каркасного каяку відноситься його значна вага (більше 40 кг) і наявність елементів каркасу довжиною більше метра. Навіть у розібраному стані човен досить громіздкий. Швидко зібрати його здатний лише досвідчений турист.

♦ Початківцю потрібно понад 40 хвилин. Зрештою, будь-яка пробоїна викликає швидке заповнення байдарки водою та її затоплення, що зовсім не підходить сплавнику-туристу.

♦ Ці каяки більшою мірою підходять для навчання на байдарках спортсменів-початківців і тільки на спокійній воді.

Чим вирізняються каркасно-надувні байдарки від інших різновидів човнів?

Поєднуючи швидкість ходу каркасних та стабільну плавучість надувних суден, байдарки каркасно-надувного типу є ідеальним човном для багатоденних річкових подорожей. Основний матеріал каркасу – дюралюмінієва трубка. Складання каркасних елементів виконується послідовно і не забирає більше 20 хвилин.

Моделі каркасно-надувних байдарок оснащуються надувними балонами, що розміщуються на бортах усередині човна. Ці балони розділені внутрішніми перегородками, що дозволяє зберегти плавучість каяка при пошкодженні однієї з секцій балона.

У порівнянні з безкаркасною «надувнушкою» каркасно-надувна байдарка характеризується у плаванні малою парусністю, найкращим утриманням курсу та відмінним входженням у хвилю. Швидкість ходу в таких судів вища, ніж у надувних. При цьому, якщо порівнювати з надувними байдарками, їх каркасно-надувні аналоги більше важать. І у них менший внутрішній обсяг, ніж у просто каркасних каяків (балони займають частину простору).

Залежно від моделі, каркасно-надувні човни оснащуються відкритою або закритою декою, комплектуються фартухами. Ці байдарки надійні, вони здатні при повному штатному завантаженні легко проходити непрості ділянки річкового маршруту, як підводні камені і пороги.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також