Після «Фіалки» не побігаєш, і від «Фіалки» не втечеш

4055 1

Ми у соцмережах:

Після «Фіалки» не побігаєш, і від «Фіалки» не втечеш

Реконструкція стадіону в Костополі відбувається добре відомим способом — підрядник, який отримав державне фінансування, не поспішає завершувати роботи і не особливо зважає на якість. Як наслідок, бігати «новою» біговою доріжкою костопільського стадіону небезпечно для здоров’я. Підрядник, фірма «Фіалка», якій влада так любить оплачувати роботи за державний кошт, своєї провини не визнає. Як наслідок, легкоатлетам в Рівненській області взагалі тепер ніде тренуватися і навряд чи буде після завершення реконструкції стадіону в Рівному. Бо цю реконструкцію робить та ж сама «Фіалка».

Більшості наших читачів і чи не всім іншим мешканцям області, які газет не читають, ця проблема не зрозуміла — вони не мають ані бажання, ані потреби кудись бігати, та ще й спеціальними доріжками. Цю потребу мають лише спортсмени та тренери, які десятиліттями працювали на руїнах стадіону «Авангард», досягаючи фантастичних результатів, про які на ринку, який поряд, і не здогадуються.

І ось нарешті інтереси влади та спортсменів збіглися. Влада нестримно прагне допомогти фірмі «Фіалка» заробити на реконструкції стадіону побільше грошей, а спортсмени сподіваються, що цих грошей вистачить і на бігову доріжку. Що із цього вийде — поки не відомо.

Відомо лише те, що попри реконструкції стадіонів, про які бадьоро рапортують у різних населених пунктах, Рівненська область не має і невідомо коли матиме хоча б одну (!!!) нормальну бігову доріжку, де немає небезпеки зламати ногу. На «Фіалку» сподівань небагато — у Костополі підтвердять! Бо у Костополі були для «Фіалки» лише квіточки — смішних 9,3 мільйона за стадіон, де не можна бігати. Ягідки будуть у Рівному — понад 200 мільйонів!

Михайло Романчук, тренер-викладач з легкої атлетики Рівненської обласної дитячо-юнацької спортшколи:

— Бігові доріжки у Костополі покладено з порушенням. Товщина покриття має бути не менше 2 см, а там в одному місці 0,5 см, в іншому — 1,5 см. Якщо натиснути пальцем, то покриття обвалюється. А якщо спортсмен бігтиме, там провалюватиметься нога, що може спричинити вивихи, розтягнення м’язів. Окрім того, підрядники виставили неправильні радіуси, яма для стипль-чезу взагалі не у тому місці розташована, а синтетичне покриття у ній не заходить всередину.

Плавання, кульова стрільба та легка атлетика — три основних види спорту на Олімпійських іграх, а розвитку для них в області немає. Ні тиру нема, ні басейну на 50 метрів, ні жодного стадіону з біговою доріжкою. У Польщі, наприклад, є 27 стадіонів, які можуть приймати чемпіонат Польщі з легкої атлетики, вже не кажучи, що там чи не в кожному селі є стадіон з 4?6 біговими доріжками із синтетичним покриттям. У Білорусі створено хороші умови для спортсменів. А мені не вірять, коли я розповідаю, де треную спортсменів.

Хоча в Україні також є позитивні приклади. У Чорноморську (Одеська область) у п’яти школах зробили стадіони зі штучним покриттям з чотирма біговими доріжками, які доступні для всіх. Ці майданчики — яскраві, красиві, дітям на них цікаво займатися фізкультурою.

Олег Машанєнков, президент Федерації легкої атлетики Рівненської області:

— Доріжки на «Колосі» робила не «Фіалка», а субпідрядник — фірма із Золочева. Коли ми висловили претензії щодо покриття, то підрядник сказав, що виправить все. Але деякі нюанси вже виправити неможливо, потрібно знімати покриття і перекладати основу.

Два роки тому, коли мене обрали президентом і я поїхав до Костополя, щоб переглянути проект ремонту стадіону, довго сміявся. У проекті був просто малюнок — без доріжок, розмітки, зон безпеки. А цей проект тоді вже стояв у черзі на кошти з ДФРР.

На «Авангарді» спортсмени займалися у жахливих умовах, але там хоч якась база ще була. А тепер легкоатлети стали остарбайтерами на Рівненщині — їздять тренуватися в інші регіони, за кордон. Мене хвилює, що в області за кілька років не здано в експлуатацію жодного спортивного об’єкта. У Дубровиці на стадіоні взагалі цирк зробили: бігові доріжки виклали бруківкою. Мовляв, грошей не було на інше покриття. А вони уявили, як у мороз по ній буде бігати?

Олександр Середа, голова Костопільської РДА, каже, що проблеми на стадіоні виправлять:

— Проектну документацію на реконструкцію стадіону було виготовлено ще вісім років тому. За цей час багато змінилося. Зокрема, у проекті не було передбачено реконструкцію легкоатлетичного ядра, лише ремонт трибун та деякі інші роботи. Проте коли почали робити реконструкцію, то виявилося, що потрібно вирішити проблему із системою водовідведення, зробити підтрибунні приміщення, а потім дійшло і до легкоатлетичного ядра. Технічні погрішності у роботі над доріжкою є, але перед Великоднем була велика робоча група, на якій все обговорили.

Для юнацько-спортивної школи було достатньо і бігової доріжки, але ми послухали легкоатлетів і погодилися на додаткові роботи, аби на стадіоні можна було проводити змагання всеукраїнського рівня. Відкоригували задля додаткових робіт проектно-кошторисну документацію. Відповідно до змін, на стадіоні ще будуть вкладати легкоатлетичне покриття за 2 млн грн, під час цього усунуть і недоліки з біговою доріжкою. Плануємо завершити все у цьому році.

Щодо реконструкції стадіону НУВГП, то питання може зрушитися, впевнений тренер легкоатлетів Ярослав Нечипорець:

— Переговори щодо реконструкції бігових дрожок на стадіоні НУВГП ведуть, у першу чергу, легкоатлети, тренери, а не місцеві посадовці. Є домовленості з першим заступником міністра молоді та спорту Ігорем Гоцулом, є також підтримка та розуміння щодо виділення коштів через Міністерство освіти. До кінця травня все буде врегульовано.

Але МОН надасть університету лише часткову фінансову підтримку, тож ми просимо обласну та міську ради виділити співфінансування на найближчих сесіях. Ціна питання — сім мільйонів гривень. Проект вже готовий, його розробила волинська компанія, яка робить бігові доріжки. За сім мільйонів вона зніме старе покриття, почистить основу, покладе шар асфальту і зробить нове покриття, а ще обіцяє облаштувати дві роздягальні з душовими, тренерською та інвентарною. Додавали, що готові також за ці кошти тенісний корт облаштувати поряд зі стадіоном. Робити доріжки мають професіонали, зі спеціальною технікою. Якщо у НУВГП зроблять чотири бігові доріжки по 400 метрів, то там можна буде проводити республіканські змагання, матчеві зустрічі, чемпіонати області, а також, що важливо, тренування.

Микола НЕСЕНЮК,
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також