По наркотики — до Мазепи!

2415 0

Ми у соцмережах:

Рівненський міський суд уже три роки розглядає справу відносно Мазепи за незаконний збут сильнодіючих препаратів

Торговець наркотичними засобами зовні нічим не відрізняється від торговця, скажімо, алкоголем чи цигарками. Різниця лише в тому, що торгуючи наркотиками, слід мати добрі стосунки не лише із владою та поліцією, а й із судом та прокуратурою. Все це, судячи з усього, є у рівненського аптекаря Юрія Мазепи, якого наш чесний та непідкупний суд вже багато років ніяк не може засудити. А коли засудить, то умовно чи «з випробувальним терміном». Не залишати ж торгівлю без хазяїна!

Найуспішнішим результатом поки що є вирок суду кількарічної давності в Луцьку: два роки позбавлення волі умовно з іспитовим терміном. Рівненський міський суд теж розглядає справу відносно Мазепи за незаконний збут сильнодіючих препаратів. Розглядає уже три роки, і закінчиться справа, мабуть, знову умовним покаранням. Мазепа тим часом перереєстрував свої аптеки на вулицях Костромській, 5, Мельника, 25 та у провулку Робітничому на кума, маму, дружину й продовжує в них торгувати.

Ольга Ангелова з відділу комунікації поліції Рівненської області уже три роки ходить в Рівненський міськсуд на засідання у справі Юрія Мазепи. Їх було близько 30, й наприкінці 2018?го усі мали надію, що вирок буде от-от. Але його усе ще немає. Працівники поліції підозрюють, що справа розвалиться й підсудний знову вийде сухим з води.

Максим Скоцько, член громадського формування «Характерник»:


— Люди, які мешкають неподалік тієї аптеки на Північному, зібрали більше сотні підписів із проханням до влади закрити цю аптеку. Однак ніякої реакції не було, тому ми вирішили діяти самостійно. Було здійснено дві контрольні закупівлі. Нашим активістам без проблем продали кодеїновмісні таблетки. Із них варять «ширку». Ніякого рецепта продавець у нас не питала. Схожі таблетки на наших очах продали підлітку. Тоді ми зафіксували усі факти незаконного продажу та передали до поліції. Але за три роки підприємця Юрія Мазепу, з яким пов’язують цей заклад, так і не покарали. Лише продавці стали більш обережними, продаючи такі препарати тільки постійним клієнтам.

Ольга Ангелова, прес-офіцер відділу комунікації поліції області:

— Це не перша кримінальна справа відносно цього підприємця. І лише на суді в Луцьку він змушений був визнати, що справді купив сильнодіючі препарати і продав їх замовникові. Маючи ліцензію, Юрій Мазепа як власник аптеки купив ці препарати і одразу продав їх покупцю в Луцьку, який їх замовляв. Там Мазепу затримала поліція. Суд завершився умовним покаранням.

У 2013?му після скарг рівнян на діяльність аптек Мазепи рівненська поліція провела обшуки й вилучила лише кодеїновмісні препарати, а не наркотичні та сильнодіючі. Тож справу закрили. А в 2014?му поновили після того, як у результаті обшуків виявили кодеїновмісні препарати без документів на них та сильнодіючі, на торгівлю якими власник не мав дозволу. Пізніше він стверджував, що то не його товар і що йому його підкинули.

Поліцейські об’їздили кілька міст — Харків, Донецьк та інші — і знайшли постачальників препаратів, які замовляв Мазепа, за які платив і які забирав. Усі операції підтверджено документами. Цю справу й розглядає суд уже три роки. У 2014 році Держлікслужба та поліція проводили перевірки в аптеках Мазепи, у результаті яких він втратив ліцензію. Та оскаржив рішення й перереєстрував свої аптеки. Тепер він володіє нібито лише половиною однієї, інші «мазепинські» аптеки мають різні назви і зареєстровані на його родичів та друзів. Аптека на вулиці Мельника, зокрема, на яку було багато скарг, тепер належить його кумові.

Якби суд у Рівному закінчився раніше, то вирок припав би на час, коли Мазепа був іще на іспитовому терміні, а він закінчився у грудні 2018 року. Тоді б міг одержати реальний, а не умовний термін. Щодо перших 24 засідань, то на них як свідок ходив наш оперативник. Увесь час просидів у коридорі, чекаючи, поки його покличуть у зал засідань давати свідчення, але його не викликали. А потім із суду прийшов папірець про те, нібито він… не з’являвся на суд. Адвокат Мазепи продовжує тягнути час, наполягає на усіляких експертизах, нібито докази було зібрано з порушеннями і так далі. А Мазепа каже, що то не його препарати були. Журнал обліку, який він був зобов’язаний вести, порожній.

Михайло Шмаков, активіст ГО «Здорова країна»:

— Схожі проблеми з аптеками виникають і в інших містах України. Наприклад, в Харкові та Києві активісти у балаклавах просто трощать такі аптеки, а наркотичні препарати спалюють в усіх на очах. Лише тоді такі аптеки закриваються. У Рівному ми вирішили піти законним шляхом та не вдаватися до крайнощів. Як бачимо, нікого досі не покарали, а люди продовжують варити з таблеток наркотики. Цих людей, які вживають, дуже важко вилікувати. Адже після лікування в реабілітаційному центрі колишній наркоман дуже легко зривається, коли знає, що у нього під вікном будинку можна легко придбати наркотики.

Віктор Ярошик, керівник ТОВ «Аптека 111», що діє на вулиці Мельника:

— Справді, у нас були такі випадки. Але як тільки до мене звернулися активісти, я заборонив продавати сильнодіючі препарати без рецептів. Ті продавці, які таке робили, уже звільнені.

Сергій Лебедь, начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області:

— Пік цієї проблеми припадав на 2011?2012 роки. Але зараз вона не настільки масова, як це може видатися. Бо з 2013 року кодеїновмісні препарати можна продавати винятково за рецептами. Через це на Рівненщині таких аптек, які продають їх усім бажаючим, залишилося одиниці. Остаточно вирішити цю проблему може Міністерство охорони здоров’я України, прирівнявши ці препарати до сильнодіючих. Відтак за їхнім продажем буде дуже суворий облік, а усі рецепти, за якими відпускалися такі ліки, залишатимуться в аптеках. Бо зараз, коли приходять наші працівники та просять показати їм документи, то їм відповідають, що рецепти повернули назад.

Олександра СКРИПНИК,
Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також