Попросили забрати газони. Щоб менше платити

1341 0

Ми у соцмережах:

Попросили забрати газони. Щоб менше платити

Комунальники знову переміряли двори усіх 799 багатоквартирних будинків у Рівному. Щоб уточнити площі прибудинкових територій, які враховуються у визначенні плати за їхнє прибирання. За два роки, а востаннє таку інвентаризацію проводили у березні 2013-го, багато змінилося. Зокрема, деякі рівняни попросили забрати у них зайві газони, щоб платити менше. Та все одно платити доведеться загалом більше. Адже, вочевидь, уже влітку підвищаться тарифи на утримання будинків і території навколо.

Сахнюк_Ярослав

Ярослав Сахнюк
Ярослав Сахнюк, начальник управління житлово-комунального господарства міста:
— Квартплату досі нараховують за цінами, які затвердили ще у лютому 2012-го. За три роки зросли вартість електроенергії, мінімальна зарплата, витратні матеріали, тому ЖКП тепер стало складніше працювати. Кварт­плату для кожного окремого будинку нараховують індивідуально — скажімо, мешканці деяких дев'ятиповерхівок платять 1,70-2 гривні за квадратний метр, а двоповерхівок — 30-70 копійок. Послуга з прибирання прибудинкової території — це одна зі складових тарифу. Найбільше просили переміряти їхні двори мешканці, чиї будинки обслуговує ЖКП "Західне". Деяким будинкам нарахували навіть більшу територію, бо додалося площі зелених зон. Але були й такі, що відмовлялися від газонів і просили, щоб землю передали на баланс тресту зеленого господарства. Адже передати комусь в оренду чи навіть продати зайву прибудинкову територію мешканці не можуть, бо вона надається винятково для обслуговування будинку. Тобто розробити проект і звести дитячий майданчик на ній можна, а от продати під кіоск — ні.
На скільки потрібно збільшити тариф, щоб він став економічно обґрунтованим, комунальники поки не знають. Над розрахунками працюють фахівці управління економіки. До речі, найбільше прибудинкової території мають багатоповерхівки на вулиці Макарова — по 11-12 тисяч кв. м, а одну з найменших у місті нарахували у будинку №4 на вулиці Сагайдачного — всього 15 кв. м.
Олена ВЛАСОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також