Постачання електричної енергії в Україні

369 0

Ми у соцмережах:

Постачання електричної енергії в Україні

Постачання електричної енергії в Україні

1 липня 2019 року В Україні відбувся перехід до нової моделі енергетичного ринку. Згідно з Законом України «Про ринок електричної енергії», вступають у чинність статті та пункти, що регламентують, зокрема, трейдерську діяльність, а також роботу енергопостачальників. Однією з головних особливостей змін є можливість непобутовому споживачу вибрати постачальника електроенергії. Що ще змінилося для громадян та підприємців у цій галузі?

Нові правила

Після набуття чинності положень із статей 56-59 Закону, також набули сили такі нормативні акти:

• Постанова НКРЕКП №307 від 14.03.2018, якою були затверджені «Правила роздрібного ринку електричної енергії»;

• Постанова НКРЕКП №308 від 14.03.2018, що затвердила «Правила ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку».

Саме на підставі цих документів здійснюється надання послуг з електропостачання підприємствам. Ними встановлено чітке розмежування діючих енергетичних ринків, правила формування взаємин «постачальник-споживач», правила формування тарифів.

Також були внесені зміни і до розрахунків вартості електроенергії для населення. Хоча було скасовано «пільговий» обсяг, який тарифікувався за зниженим тарифом, встановлена вартість все ще не покриває всі витрати на виробництво та постачання електричної енергії. Також факт фіксованого тарифу для населення дозволяє до кінця березня 2021 року не перейматися питанням зміни постачальником. Детальніе дивіться тут.

Я тепер встановлюються тарифи?

Тепер відпускну ціну для електроенергії постачальник встановлює самостійно, але з урахуванням відповідних положень Правил роздрібного ринку електричної енергії, Закону, а також антимонопольних вимог. Саме такий комплексний підхід дозволив сформувати здорове середовище для ціноутворення. Постачальники зацікавлені тепер в покращенні якості надання своїх послуг, удосконаленні методів роботи з клієнтами, щоб отримати конкурентну перевагу на ринку.

Тепер на формування тарифного плану для різних непобутових споживачів найбільше впливає обсяг їх споживання. Головний принцип – гуртової торгівлі. На своїх офіційних сайтах компанії-постачальники публікують комерційні пропозиції з постачання електричної енергії. В них вказується тарифи за умови споживання певного обсягу, а також інші положення співпраці. Непобутовий споживач вивчає їх умови та приймає рішення про приєднання до послуг енергопостачання тієї чи іншої компанії. Якщо є бажання укласти договір на інших умовах, постачальник може сформувати індивідуальну КП з урахуванням побажань клієнта, а ціну визначити шляхом переговорів.

Таким же чином непобутовий споживач може прийняти рішення про зміну постачальника. За умови виконання ним умов поточного договору, в тому числі й щодо термінів повідомлення про зміну постачальника, компанія клієнт вільно обирає нового партнера, який має ліцензію на надання відповідних послуг у регіоні споживача.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також