Повинен вміти кожен: як зупинити кровотечу

1156 0

Ми у соцмережах:

Повинен вміти кожен: як зупинити кровотечу

В умовах війни вміння надавати першу медичну допомогу стало необхідністю. Розповідаємо, як зупинити кровотечу та правильно накласти джгут. Адже кровотеча — загрозливий здоров’ю та життю стан, при якому потрібно діяти негайно. До приїзду медиків слід вжити всіх необхідних заходів, щоб у потерпілого залишалося якомога більше шансів на повноцінне життя.

«Зупиніть критичні (артеріальні чи венозні) кровотечі. Для цього використайте кровоспинний джгут, турнікет чи тугу пов’язку. Накладайте кровоспинний джгут/турнікет максимально вище за місцем кровотечі на кінцівки постраждалого. Правильно накладений кровоспинний джгут/турнікет передбачає, що кровотеча зупинена. Також потрібно зафіксувати час його накладення. Оптимально — написати час на відкритій частині тіла постраждалого. Можете також запам’ятати час. За відсутності засобів для зупинки кровотечі — тисніть на рану. Важливо: НЕ переставайте тиснути на рану до приїзду медиків чи накладення кровоспинного джгута/турнікета. Залежно від виду кровотечі — зупинка тиску на рану може стати смертельною для людини», — йдеться у рекомендації Міністерства охорони здоров’я.

Як правильно накладати джгут

♦ використовувати при масивних кровотечах з кінцівок, при ампутації чи частковій ампутації вище від кисті чи ступні;

♦ накладати джгут типу Cat можна на одяг;

♦ якщо не можна візуалізувати місце кровотечі, джгут накласти максимально високо на кінцівку;

♦ якщо краї рани можна чітко візуалізувати — накласти джгут на відстані 5−8 см вище від рани;

♦ якщо кровотеча не зупинилася, скористатися ще одним джгутом, який накладається впритул над першим;

♦ в зоні умовної безпеки записати час накладання джгута;

♦ правильно накладений джгут може знаходитися на кінцівці до двох годин;

♦ про правильно накладений джгут свідчить відсутність пульсу на периферії.

Якщо так сталося, що немає джгута чи турнікета, можна скористатися підручними засобами. Наприклад — за допомогою шарфика. Роблять так званий джгут-закрутку — тканину зав’язують навколо руки, олівець, паличку чи гілку протягують у вузол і крутять до того часу, поки не зупиниться кровотеча. Якщо кровотеча зупинилася, паличку фіксують. Під джгут-закрутку треба помістити записку із зазначенням точного часу його накладення. Кінцівку — підв’язати до шиї або до тулуба.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також