Вітаміни — це органічні сполуки, необхідні для нормальної роботи організму і наявні в раціоні в невеликій кількості. Деякі вітаміни можуть синтезуватися в організмі, але тільки за певних умов.
Деякі вітаміни вимагають ко-факторів для засвоєння. Наприклад, вітамін С добре засвоюється разом з залізом. Тому якщо готуєте червоне м'ясо, ідеально доповнити його броколі, цвітною або брюссельською капустою. Також багато вітаміну С міститься в томатах і болгарському перці — ви можете зробити з них салат і додати гречану кашу, в якій є залізо.
Деякі ліки, такі як антациди (препарати, що нейтралізують кислотність шлункового соку), ліки від гіпертонії, антидепресанти і гормональні препарати, можуть знижувати всмоктуваність вітамінів з продуктів. Тим, хто їх приймає, можна додати полівітамінні комплекси, які необхідно підібрати з фахівцем. А також намагатися вживати більше продуктів з мінімальною термічною обробкою, адже чим менше продукт оброблений термічно, тим більше корисних властивостей він зберігає.
Каші та бобові містять дуже багато вітамінів і мінералів. Але при термічній обробці значна частина їх гине. Тому фахівці рекомендують замочувати крупи та бобові, щоб скоротити час їхнього приготування і зберегти вітамінний склад. Наприклад, якщо залити гречку водою на ніч, то до ранку вона буде готова і без термічної обробки. А замочена сочевиця замість 40?50 хв. звариться за 10?15 хв.
Вітамінний склад продукту безпосередньо залежить від збереження його цілісності.
Овочі та фрукти, багаті вітамінами А, Е і С (антиоксидантами), частково втрачають свої властивості, якщо їх почистити або порізати. Тому якщо не будете їсти щось просто зараз, не порушуйте цілісність продукту (не чистіть і не нарізайте).
Один з найважливіших принципів отримання вітамінів — «принцип різнобарвності». Комбінуйте в страві якомога більше продуктів. Покладіть у тарілку два-три види яскравих овочів, гречану або пшоняну кашу, м'ясо і додайте олії. Чим більше кольору — тим більше шансів, що організм засвоїть максимальну кількість корисних речовин.