Правоохоронці шукають того, хто «закриває рот» лікарям

2435 0

Ми у соцмережах:

Правоохоронці шукають того, хто «закриває рот» лікарям

Неофіційно кажуть, вже встановлено, що SMS із погрозами відправлене зі Здолбунівського району — технічно це нескладно визначити.

Лариса Обуховська, заступниця головного лікаря Рівненської обласної лікарні, днями отримала з невідомого номера повідомлення на свій телефон такого змісту: «Хватить гавкать! Закриєш свій рот, то отримаєш гроші і залишишся на посаді». І звернулась з відповідними заявами до правоохоронних органів. Пані Обуховська впевнена, що ці погрози пов’язані з її громадською діяльністю у складі нещодавно створеної спеціальної медичної комісії облради, яка рекомендуватиме сесії на затвердження кандидатуру головного лікаря Рівненської обласної лікарні, та її принциповою позицією у цьому питанні.

Лариса Обуховська не приховує, що підтримує кандидатуру Івана Зими на посаду очільника обласної лікарні:

Не знаю, хто надіслав це повідомлення, але припускаю, що це може бути пов'язано з моїм обранням до медичної комісії, яка обиратиме головного лікаря обллікарні. Проте своєї громадянської позиції я не зміню. З приводу SMS я вже звернулася з відповідними заявами до поліції, прокуратури та СБУ.

Чим ближче до 14 травня — дати, на яку призначено конкурс з обрання головлікаря, боротьба за посаду стає все більш напруженою і, як бачимо, вже навіть перейшла в кримінальну площину. Хоча сам колектив лікарні робив усе, аби уникнути будь-яких конфліктних ситуацій.

На посаду претендують Іван Зима, який дотепер очолює заклад, та Владислав Сухляк, депутат обласної ради і головний лікар Здолбунівської ЦРЛ. Обидва вже подали документи до конкурсної комісії. Шансів, попри тиск та погрози, більше у пана Зими. Адже його підтримує колектив лікарні. Але прихильники його конкурента вигадали інший спосіб усунути більш імовірного переможця конкурсу.

Невдоволені вибором колективу, депутати облради Михайло Кириллов, Богдан Файфура та Юрій Шарманський надіслали запит голові облради п. Данильчуку з вимогою виключити трьох членів конкурсної комісії — представників обллікарні, бо вважають, що їх було обрано з порушеннями.

Ініціатори запиту навіть збиралися спочатку подати до суду, та потім вирішили лише «налякати» голову облради кримінальною відповідальністю. Посилаються на те, що на зборах трудового колективу обласної лікарні, на яких обрали представників закладу до конкурсної комісії, було замало працівників. Мовляв, на зборах мали бути присутні всі. А це на сьогодні понад 1700 чоловік. При цьому депутати посилались на норму закону радянських часів — від 1983 року. І вимагали провести повторні загальні збори з висунення кандидатів до спеціальної медичної комісії обласної ради, про що повідомити їм у триденний термін.

— Я сумніваюсь, що в Рівному взагалі є приміщення, яке дозволило б одночасно зібрати всіх працівників лікарні, — каже головний лікар Рівненської обласної клінічної лікарні Іван Зима. — Крім того, наш медперсонал працює у чотири зміни, частина людей добираються з районів. Виходячи з логіки депутатського запиту, ми мали б відірвати усіх працівників від роботи, залишити пацієнтів, у тому числі й тяжкохворих, без нагляду і проводити загальні збори усього трудового колективу десь надворі?

Зважаючи на специфіку роботи лікарні й чималу кількість персоналу, у нас була розроблена методика проведення подібних загальних зборів, яка використовується вже не перший рік і не суперечить законодавству. У тому числі й тому радянському закону, який згадали у депутатському запиті. Спочатку збори проводяться серед працівників кожного із структурних підрозділів лікарні, яких у нас 45. Вони делегують своїх представників на загальні збори трудового колективу. Так у нас відбувається вже не перший рік.

Нагадаємо, що в обласній лікарні збори провели 18 квітня — наступного дня після того, як голова облради підписав розпорядження про оголошення конкурсу. Відповідно до протоколу, на зборах було 176 працівників, і практично одноголосно присутні обрали до медичної комісії обласної ради людей, які відкрито підтримують Івана Зиму: завідувача відділення анестезіології Анатолія Мельничука та заступників головного лікаря Тетяну Бабич і Ларису Обуховську.

Богдан Файфура, депутат обласної ради:

— Про збори в обласній лікарні навіть не знав орган управління, тобто обласна рада. Окрім того, за одного з обраних членів, Анатолія Мельничука, проголосував 191 член колективу зі 191 присутнього. Це не конфлікт інтересів?

Втім, суть депутатського запиту, вочевидь, полягає в тому, щоб просто виключити зі складу конкурсної комісії трьох представників обллікарні, аби зменшити шанси пана Зими бути обраним на посаду. Адже постанова Кабміну, яка регламентує порядок обрання головних лікарів медзакладів, передбачає, що комісія працювати не припинить без трьох її членів — головне, щоб на засіданнях було дві третини членів, тобто шестеро, які залишилися б — представники облради та громадськості.

За словами юриста обласної ради Богдана Гречка, вимагає присутності понад 50% членів колективу на зборах законодавство, яке не змінювали з 80-х. Проте обласна лікарня могла ухвалити своє внутрішнє положення, яке не суперечить чинним нормам і передбачає інший порядок проведення зборів. Зокрема, там могли раніше делегувати представників відділень.

Четвертого травня в обласній лікарні відбулися ще одні збори ради трудового колективу. Це вищий колегіальний орган управління медзакладу. Понад 120 лікарів і медпрацівників знову зібралися, щоб вчергове проголосувати за вже обраних членів медичної комісії, яка визначатиме головного лікаря. При цьому висловлювали обурення тим, що змушені відриватися від роботи через депутатський запит, щоб відстоювати свою позицію. Кажуть, що авторів документа можна сміливо звинувачувати в заангажованості, оскільки до тих членів комісії, яких обирали самі депутати, претензій ніхто не має.

Трудовий колектив лікарні обурювався й тим, що на зборах не було самих депутатів, хоче фактично саме вони їх ініціювали. Їх запрошували, проте ні Богдан Файфура, ні Михайло Кириллов не з'явилися. Пан Файфура телефоном кореспонденту «РВ» свою відсутність пояснив так:

— Бути присутнім на зборах трудового колективу обласної лікарні 4 травня мені завадили господарські справи. Та й сенсу в тому я не бачив: почути від працівників лікарні, які підтримують Івана Зиму, що я — не правий?

Фактично від обласної ради був тільки делегований Олександром Данильчуком його перший заступник Сергій Свисталюк. Він запевнив, що позицію колективу обов'язково озвучить решті депутатів. За його словами, подібний депутатський запит не повинен викликати тривогу в колективу, адже це один з елементів роботи обранців.

— Причини, чому саме цих депутатів так хвилює кандидатура головного лікаря обласної лікарні, назвати не можу, — каже одна з членів комісії, заступник головного лікаря Рівненської обласної лікарні Лариса Обуховська. — Просто окреслю рамки різних варіантів, які можуть пояснити їхню зацікавленість. Вони досить широкі: починаючи від того, що саме ці три депутати мають загострене почуття справедливості, а тому шукають порушення навіть там, де їх немає, і закінчуючи банальним поясненням — меркантильними інтересами.

Такої ж думки і ще один член спеціально обраної медичної комісії, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Рівненської обласної лікарні Анатолій Мельничук:

— Недарма ж Кабінет Міністрів, коли прописував нову процедуру призначення головних лікарів у комунальних закладах, дозволив бути присутніми в комісії трьом представникам від медустанови. Це логічно, що саме ці люди насамперед відстоюватимуть інтереси свого закладу. Незалежно від того, хто планує його очолити.

Чому саме ці три депутати так зацікавились волевиявленням колективу, який делегував своїх представників до медичної комісії, досить цікаве запитання для їхніх виборців. Хоча якщо почитати раніше оприлюднену інформацію в Інтернеті, то висновок напрошується один: вони зацікавлені в одному з ймовірних претендентів — своєму колезі, депутаті та головному лікареві Здолбунівської ЦРЛ. Але наш колектив сьогодні як ніколи згуртований і відстоюватиме свій вибір до кінця.

Сам Владислав Сухляк запевняє, що про депутатський запит нічого не знає. Власне, як і про погрози одному з членів медичної комісії:

— Щодо депутатського запиту, то яке я маю відношення до цього? Запитуйте про нього в його авторів. Щодо погроз на адресу одного з членів медичної комісії, то я просто шокований, що докотилося до цього. Моя порада — хай звертається до правоохоронних органів. Якщо буде потрібно, я дам свідчення про те, що не маю до цього відношення. Готовий пройти детектор брехні.

Марія Юстицька, речниця ВК ГУНП в Рівненській області:

— У поліцію надійшло звернення від Лариси Обуховської про те, що на її телефон надійшло повідомлення з погрозами. За цим фактом призначено перевірку. Її проводить служба дільничних офіцерів поліції.

Ольга КОВАЛЬЧУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також