Природний допінг для серця

1656 0

Ми у соцмережах:

Природний допінг для серця

Червоний буряк — насправді дієтологічна панацея для людей, що страждають на ішемічну хворобу серця і підвищений артеріальний тиск.

Буряк є джерелом оксиду азоту (NO), який здатний модифікувати функцію м'язової тканини шляхом регуляції скорочення м'язів, а також розширювати судини і, відповідно, знижувати артеріальний тиск. Велика його кількість міститься в листовому салаті, шпинаті, руколі, проте в червоному буряку концентрація найвища — 250 мг в 100 г продукту.

Вживання буряка покращує фізичну витривалість під час фізичних вправ, зміцнює серцевий м'яз, а велика кількість антиоксидантів захищає від онкозахворювань. Буряк є джерелом кальцію, калію, магнію, фосфору, натрію, цинку, міді й селену; містить велику дозу вітаміну С (40 мг в 100 г продукту) і є природним допінгом для серцевого м'яза.

Наукові дослідження свідчать, що 250 мл соку з червоного буряка здатні знизити артеріальний тиск (верхній тиск на 20 мм рт. ст). Також гіпотензивний ефект можна помітити після вживання таких овочів, як шпинат, листя салату і капуста, оскільки вони багаті азотанами.

Сік червоного буряка — природний антиоксидант для печінки. Бетанін, наявний в буряковому соку, стимулює антиоксидантні процеси в печінці, що робить його ідеальним очищувальним тоніком для печінки. Сік з буряка також має високу концентрацію фолієвої кислоти, тому його радять вживати вагітним жінкам. А також містить багато заліза, що робить його ефективним засобом для лікування залізодефіцитної анемії. Крім заліза, буряк багатий кремнієм, який покращує стан здоров'я шкіри, волосся і нігтів. До того ж, червоний буряк впливає на процеси мислення шляхом поліпшення кровообігу в судинах мозку і, таким чином, захищає від деменції (недоумства).

Але потрібно бути обережними при вживанні буряка. Особливо це стосується людей зі зниженим артеріальним тиском, оскільки сполуки азоту, що містяться в соку з буряка, здатні знижувати артеріальний тиск, що може призвести до загальної слабкості, запаморочення. Хворим на цукровий діабет варто обмежити вживання запеченого червоного буряка, а також соку з буряка (до 150 мл в день) через високу концентрацію цукру в ньому. Також слід бути пильним і тим, хто страждає від сечокам'яної хвороби, оскільки сік з буряка містить оксалати, які можуть стимулювати утворення каменів у нирках. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також