Прогнози доктора Гейла не справдилися

2377 0

Ми у соцмережах:

Прогнози доктора Гейла не справдилися

На щастя, прогнози доктора Гейла, відомого американця, який приїжджав в Україну відразу після аварії на Чорнобильській АЕС, не справдилися. Масової захворюваності на рак у нашій враженій радіацією області не спостерігається. На сьогодні близько 15 тисяч онкохворих нараховується на Рівенщині, і хоч цей показник не найвищий в Україні, та насторожує те, що в порівнянні з минулим роком кількість ракових захворювань зросла. Адже якщо торік онкопатологію мав кожен сотий мешканець Рівенщини, то у цьому році — вже кожен вісімдесятий.

Рак помолодшав і став агресивнішим Зростання онкозахворюваності, щоправда, не помічено у найбільш забруднених північних районах. Головний лікар обласного онкодиспансеру Григорій Максим’як пояснює це насамперед більш скрупульозним медичним обстеженням населення, а також його молодшим віком. Адже в Дубенському районі, який не зазнав впливу високих доз опромінення, але має найстаріше в області населення, спостерігаються найвищі на Рівенщині показники кількості онкозахворювань. Втім, не виключає головний онколог області й ще однієї причини ураженості раком Дубенщини, зокрема стану довкілля. Адже тут за часів СРСР було розташовано чимало промислових підприємств, які, звісно, не могли не вплинути на стан навколишнього середовища. Однак що стосується здоров’я дитячого населення, то, слід визнати, що радіація у північних районах все-таки позначилася збільшенням кількості лейкозів у дітей, раку щитоподібної залози та інших онкозахворювань. У структурі дорослої захворюваності на першому місці за поширеністю в нашій області стоїть рак молочної залози, через що в обласному онкодиспасері змушені були створити спеціальне відділення для лікування хворих з цією патологією, рак шлунку та прямої кишки. Занепокоєння викликає й те, що рак нині помолодшав, і якщо раніше його виявляли, як правило, у людей похилого віку, то нині й у 35-40-річних. Крім цього, він нині значно агресивніший, ніж у попередні роки.

Головне — вчасно почати лікуватися 94% випадків раку, виявлених на першій стадії, виліковні. З подальшим розвитком хвороби шансів на одужання стає все менше. Крім цього, лікування раку на початкових стадіях економічно вигідніше, оскільки значно дешевше і не таке шкідливе для здоров’я. На жаль, підступність раку полягає в тому, що коли його ще можна лікувати, він не проявляється болем, а коли з’являються болі, тоді вже його лікувати пізно. Тому при будь-яких змінах у самопочутті обов’язково слід звертатися до лікаря. Не менш важливі в цьому плані й профогляди. Кожна людина повинна щорічно проходити флюорографічне обстеження, а кожна жінка після 40 років не рідше одного разу в рік — перевірятися в гінеколога і мамолога.

Лікування онкохворих — справа рук самих онкохворих Близько двох років тому була прийнята державна програма «Онкологія», згідно з положеннями якої держава на 100% мала фінансувати лікування дітей з раковими захворюваннями і на 32% — лікування дорослих. І торік, приміром, на 1 млн. 600 тис. грн. обласному онкодиспансеру було надано хіміопрепаратів. Цього року ситуація значно погіршилася. Адже хоч коштів на препарати рівенським онкохворим було заплановано виділити на 420 тисяч більше, однак досі ні копійки на ці потреби не надійшло. По 6 тисяч грн. на медикаменти виділяється щомісячно з обласного бюджету, але якщо врахувати, що одна ампула сучасного препарату для лікування злоякісних пухлин коштує близько тисячі доларів, то можна увити, скільком хворим цих коштів може вистачити. За словами п. Максим’яка, така ситуація викликає значну соціальну напругу. Адже хворі не розуміють, чому торік вони могли лікуватися безкоштовно, а цього року — вже ні. Через ці негаразди багато хворих звертається нині до цілителів, втрачаючи дорогоцінний час. — Мені особисто довелося оперувати жінку, сусідку цілителя з Корця, який лікує оцтом і таблетками трихополу, — розповів завідувач відділення пухлин молочної залози обласного онкодиспансеру Петро Якимчук. — Вона прийшла в онкодиспансер із запущеним раком молочної залози. Коли я запитав, чому не звернулася до нас раніше, вона відповіла, що лікувалася в сусіда за його методикою, причому той гарантував одужання. Мені дивно, що хворі вірять таким людям. Крім лікування, хворі на рак потребують соціальної реабілітації. Втім, фінансування обласного онкодиспансеру не дозволяє ввести ставку психолога в закладі. Тому його функції нині виконує місцевий священик. У новому приміщенні онкодиспансеру для нього виділили приміщення і він проводить тут богослужіння. З’явилася з нового року в області також волонтерська організація «Тополя», до складу якої входять жінки, котрі перенесли операцію з приводу раку молочної залози. Свою роботу вони вбачають у тому, щоб надавати психологічну підтримку жінкам, які готуються до аналогічної операції, а також тим, хто вже її переніс.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також