Прокурори ловлять «юліних», поліцейські — «петіних»

2514 1

Ми у соцмережах:

Прокурори ловлять «юліних», поліцейські — «петіних»

Напередодні виборів українські правоохоронці розділились на два табори. Генпрокуратура на чолі з Юрієм Луценком працює на чинного президента, а Міністерство внутрішніх справ на чолі з Арсеном Аваковим — проти. Хоча насправді обидві структури роблять одну справу — захищають законність! Інша справа, що до покарання затриманих у передвиборчій гарячці справа може і не дійти. Не до них буде після виборів. А поки що пропонуємо два епізоди передвиборчої активності ГПУ та поліції в Рівненській області.

В один день, 20 березня, сталося два гучних затримання. Спершу генпрокурор Юрій Луценко опублікував інформацію про затриманого на автозаправці траси Київ-Чоп поблизу Дубна представника штабу одного з кандидатів у президенти — з 2,5 мільйонами гривень. Цими грошима, які знайшли у багажнику автомобіля «Ленд Ровер», начебто мали підкуповувати виборців у Дубні. Луценко не назвав кандидата — йому це забороняє закон. Проте натякнув, що йдеться про Юлію Тимошенко:

Пропоную просту арифметичну задачку, Якщо учасник всеукраїнської мережі депутата Д отримує від київського штабу в сумці 2,5 мільйона гривень «чорної готівки» для перемоги кандидата Ю в місті з населенням в 35 тисяч, то скільки такої готівки планує витратити штаб Ю для перемоги в країні з кількістю виборців 35 мільйонів?

Пізніше прес-служба Генпрокуратури дала ширший опис події, зокрема, додавши, що вилучили не тільки гроші і телефон у «громадянина Т.», а провели обшуки на його орендованій у Дубні квартирі:

«У 2018 році на території України створено злочинну організацію, метою діяльності якої є масовий підкуп виборців та фальсифікація результатів виборів президента України. Відповідно до розробленого плану, у регіонах України, паралельно з офіційними осередками однієї із політичних партій, конспіративно створено тіньову мережу за принципом «піраміди»: керівник штабу виборчого округу — керівник сектора — старший виборчої дільниці — спостерігач — агітатор — виборець, завданням якої є підкуп виборців».

Хоча Юрій Луценко вказав, що участь у затриманні брали одразу три структури (ГПУ, СБУ та ДБР), у прес-службі Державного бюро розслідувань нам заперечили участь у цих слідчих діях. СБУ жодної інформації про подію також не оприлюднила. Генпрокуратура згодом заявила, що поки триває розслідування, озвучувати детальнішу інформацію не буде. Хоча, зазначимо, за кілька днів після Дубна гроші у вже іншого представника «штабу Ю» вилучили в Одеській області.

За непідтвердженою офіційно інформацією, затриманий є мешканцем Дніпра, який працює на центральний штаб Юлії Тимошенко. Сама ж «Батьківщина» на своєму офіційному сайті не підтвердила, що затримали її члена, проте засудила висловлювання Юрія Луценка та заперечила причетність до підкупу виборців.

У той же день, 20 березня, працівники управління захисту економіки затримали на хабарі у 20 тисяч гривень призначеного президентом Петром Порошенком голову Демидівської райдержадміністрації Богдана Левшенюка. Гроші посадовець, за твердженням правоохоронців, вимагав від власника нелегальної АЗС.

«Органами місцевого самоврядування було виявлено функціонування нелегальної АЗС на території району, — заявили в управлінні захисту економіки. — За невжиття заходів реагування та неповідомлення у правоохоронні органи про виявлене правопорушення голова РДА одержав 20 тисяч гривень».

Гроші вилучили з автомобіля Левшенюка. Який стосунок голова РДА має до АЗС? Віднедавна прямий. У лютому голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко створив міжвідомчу робочу групу з питань функціонування ринку нафтопродуктів, до якої увійшли і посадовці з районів. Метою групи стало виявлення нелегальних АЗС.

Суд обрав голові РДА запобіжний захід — тримання під вартою з правом внесення застави розміром 76,8 тис. грн. Родина посадовця кошти одразу заплатила. В управлінні захисту економіки повідомляють, що розслідування у справі триває. Якщо вину Левшенюка доведуть, йому загрожує позбавлення волі на понад вісім років.

Богдан Левшенюк головою райдержадміністрації працював з 2016 року, а перед цим обіймав керівні посади на ливарно-механічному заводі «Ісполін» у Дубні. Рівненська ОДА не стала на захист Левшенюка, але й не стала його засуджувати. Голова ОДА Олексій Муляренко зазначив, що рішення щодо посадовця ухвалюватимуть залежно від ходу розслідування. Зрештою, звільняє та призначає голів РДА президент, а після виборів його ім’я може змінитися.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також