П’ятого голову Рівненської облради оберуть восени?

2083 0

Ми у соцмережах:

Перший заступник голови Рівненської облради Сергій Свисталюк та голова ради Олександр Данильчук

Голова Рівненської облради Олександр Данильчук жартома в останньому інтерв’ю заявив, що у його кабінеті ніхто ні про що не домовляється. Вимовлена фраза доволі промовиста. Пан Данильчук хотів сказати, що облрада — відкрита, і всі питання вирішують депутати, а не лише голова. Натомість констатував свою залежність від рішення, у прямому сенсі цього слова, зверху. Адже усі важливі домовленості відбуваються і справді не у кабінеті голови облради на третьому поверсі будівлі на майдані Просвіти, а кількома поверхами вище — у кабінеті голови Рівненської ОДА. Проте ситуація цього року зміниться.

Останні сесії Рівненської облради показують, що домовлятися голові ОДА Олексію Муляренку з депутатами облради стає все важче.

Олексій Муляренко на сесії Рівненської облради

По-перше, ближче до президентських виборів фракції опозиційних партій почали обережніше ставитися до голосувань. І хоча «знайти спільну мову» БПП та особисто Олексію Муляренку вдається легко із радикалами та «свободівцями», така більшість у раді — ситуативна, а не стабільна. Причому приносить час від часу неприємні сюрпризи, як-от 37 голосів «за» внесення у порядок денний сесії проекту звернення до мешканців області, підготовленого «Батьківщиною», в якому йшлося про розкрадання оборонної галузі «оточенням Петра Порошенка» і відкрито закликалося не голосувати за Порошенка.

Звернення не підтримали. Проте факт, що напередодні приїзду президента на Рівненщину вистачило голосів для його розгляду, вніс немале сум’яття на засіданні — БПП довелося терміново брати перерву ще на початку сесії і йти домовлятися.

По-друге, не вистачало голосів на створення конкурсної комісії, яка мала обрати інвестора для передачі рівненського аеропорту у концесію. Питання важливе не тільки для долі летовища та економічного становища регіону, а й для Рівненської ОДА та БПП, яке б отримало більшість у комісії, а отже, мало б вирішальний вплив на її рішення.

Наразі в облраді активно розігруються політичні «баталії» між «Батьківщиною» та БПП, проте все це — лише театральна гра на публіку, як-от прихід «батьківщинівців» в однакових светрах на підтримку Юлії Тимошенко чи феєричні виступи голови фракції Миколи Кучерука і його виклик Олексія Муляренка на дебати

Микола Кучерук

Основне завдання – привернути інформаційну увагу, але не змінити ситуацію у раді. Змінювати її розпочнуть після виборів. Щоправда, поки невідомо яких — президентських чи парламентських.

Навіть якщо навесні Петро Порошенко залишиться президентом, він може замінити голову Рівненської ОДА, який має безпосередній вплив на фракцію БПП. Доля Олексія Муляренка залежить напряму від того, як добре область проголосує за нинішнього президента. 

Олексій Муляренко, заступник голови облради та свободівець Олексій Бучинський та Віталій Чугунніков

Проте навіть якщо п.Муляренко піде з посади, не можна стверджувати, що позиція Блоку у раді стане хиткішою. Свій вплив поверне екс-голова Віталій Чугунніков, якому раніше добре вдавалося домовлятися із «Батьківщиною».

Віталій Чугунніков

Якщо країна обере нового президента, вплив БПП на область ослабне. Відповідно, та ж «Батьківщина» намагатиметься одразу взяти «реванш» і повернути собі керівні посади у раді.

А нагадаємо, що з минулого року «Батьківщину», другу за чисельністю фракцію у Рівненській обласній раді, було усунуто з президії. Замість «батьківщинівця» Миколи Драганчука, який був то першим заступником, то головою ради, до складу керівництва увійшов представник фракції Радикальної партії Сергій Свисталюк.

Микола Драганчук

Сесії облради збирають раз на два-три місяці, тож зміни, найочікуваніше, будуть восени. Тим паче, що іншого голову, уже п’ятого у цьому скликанні, можуть обирати і без влаштовування «міні-переворотів» та скандалів, як у попередніх чотирьох випадках.

Олександр Данильчук не приховує, що йтиме на парламентські вибори по 156-му виборчому округу (Сарненський, Березнівський та Костопільський райони) і вже готує для себе «площадку» під вибори, приділяючи цим районам значно більше уваги, аніж решті області.

Конкурентом п.Данильчуку буде «батьківщинівка» Ксенія Павловська, яка, між іншим, теж уже кілька років, будучи депутаткою облради, інтенсивно працює на 156-й округ, хоча, варто зазначити, у самій облраді Павловська — нечаста гостя, зважаючи на те, що живе у Києві.

 Ксенія Павловська

Коли б і за яких умов зміни не настали, раді знову доведеться шукати кандидата на посаду голови, і зважаючи на попередній досвід, зробити це буде непросто. Обрати можуть як сильного гравця, так і людину, що стійко виконуватиме вказівки фракції чи ОДА.

А у цьому скликанні, тобто з 2015 року, в Рівненській обласній раді ще не було голови, який би мав самостійний вплив не те що на раду, а й навіть на власну фракцію. Зрештою, яке б прізвище чи політична приналежність не були у п’ятого голови, це матиме значення лише для політиків та для зацікавлених у бюджетних коштах чи надрах області підприємців.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також