Районні ради на Рівненщині: ні грошей, ні майна, ні влади

3885 0

Ми у соцмережах:

Хоч і без особливих повноважень, та Рівненська районна рада працює — нещодавно її депутати та голова Василь Тимощук побували в Зорянській сільраді. Як повідомляє сайт ради — «розглянули можливі шляхи співпраці між районною, обласною радами та громадою»

Районні ради на Рівненщині доживають останні роки. Оскільки усе майно у районах належить новоутвореним територіальним громадам, то ніякої доцільності в діяльності районних рад немає. Адже їм немає чим розпоряджатися, окрім будівлі, де ці ради й знаходяться. Для того, щоб мати кошти на існування, приміщення у будівлях уже давно почали здавати в оренду. Однак цих грошей не вистачає. Тому голови чотирьох районних рад просять фінансової підтримки у Рівненської обласної ради.

Олександр Дехтярчук, депутат обласної ради:

— Проблема виникла через вагання теперішньої влади завершити реформу децентралізації. Наразі в Києві ще досі не визначилися, який рівень територіального устрою має бути в країні. Планувалося, що територіальний устрій має бути дворівневий. Тобто територіальна громада і регіон вважається областю. Однак відповідна норма не була закріплена у Конституції, тому разом із громадами відбулися вибори ще й у районні ради. Хоч між областю та громадами уже не потрібно ніяких посередників, якими є районні ради. Виправити це має законодавець. Якщо буде вирішено залишити районні ради, то треба визначити їхні повноваження та звідки вони братимуть фінансування. Можливо, з державного бюджету залишити для них якусь частку певного податку, щоб за ці гроші вони могли функціонувати. Наразі нічого з цього не зроблено.

У державному бюджеті на діяльність кожної районної ради передбачено всього по більше мільйона гривень. Треба розуміти, що мільйон вартує лише утримання приміщень, які перебувають на балансі районних рад. Виникає питання, за що утримувати працівників районної ради? Ба більше. Якщо районні ради передали своє майно для створених громад, то в них уже особливо немає ніяких повноважень. Оскільки немає чим керувати, то й відсутній фінансовий ресурс.

Так голови районних рад стали заручниками ситуації. В тих районних радах, де голова совісний, то на основі районних рад почали створювати центри розвитку. Так районна рада стала таким собі координатором і навчає спеціалістів з громад писати різні проєкти. Хоч ніде в законі не передбачено такі повноваження районних рад.

Сергій Кондрачук, голова Рівненської обласної ради:

— Після вивчення питання було вирішено запропонувати депутатам виділити по 300 тисяч гривень для кожної районної ради. Оскільки політичної волі щодо внесення конституційних змін у трирівневу систему місцевого самоврядування в країні нараз немає, мусимо допомогти районним радам. Однак варто зважати й на те, що проблем, які потребують уваги і, відповідно, фінансування з обласного бюджету, нині маємо дуже багато. Тому такий захід стане лише тимчасовим «запобіжником». Глобально ж проблеми із забезпеченням діяльності районних рад залишаються актуальними й надалі.

Павло Дутко, радник голови Рівненської районної ради:

— Повноваження районних рад не змінилися. Наприклад, зараз у нас триває активна робота з перереєстрації установ, які було передано на утримання громад. Раніше районна рада передала комунальні заклади, школи та лікарні на баланс громад. Однак ці установи на сайті Міністерства юстиції досі значаться неперереєстрованими. В їхніх адресах можна знайти неіснуючі Березнівський, Корецький, Гощанський та інші райони. Поки хоч один такий об’єкт залишається, то до тих пір не можна ліквідувати уже неіснуючі райони.

Крім того, районні ради активно займаються організацією територіальної оборони. Є й у нас питання щодо ліквідації комунальних установ, які громади відмовилися брати у свою власність. Якщо говорити саме за Рівненську районну раду, то коштів справді не вистачає. Очікуємо субвенцію від Рівненської міської ради — мільйон гривень та 1 млн. 200 тисяч — з державного бюджету. Поки цих коштів немає, то працівники районної ради у січні залишилися без заробітної плати. Однак усі були про це повідомлені. Ніхто не звільнився. Усі працюють.

Ярослав Яковчук, голова Сарненської районної ради:

— У кожної районної ради своя ситуація. В нас залишився невеликий залишок коштів з минулого року. Завдяки цьому частково перекриваємо свої фінансові потреби. Наразі очікуємо субвенції з державного бюджету — 1 млн 297 тис. гривень. Завдяки тому, що в нас відбулося скорочення і з 25 працівників залишилося 15, то коштів поки вистачає.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також