Реєстрація вакцини Johnson&Johnson в Україні

1299 0

Ми у соцмережах:

Реєстрація вакцини Johnson&Johnson в Україні

На початку липня 2021 року в Україні офіційно зареєстрували вакцину Janssen від Johnson&Johnson проти COVID-19 для екстреного медичного застосування, як зазначається на umn.ua.

Janssen — це векторна вакцина, розробка якої належить компанії Janssen, що входить до складу Johnson&Johnson. Вона містить знешкоджений аденовірус людини, у складі якого присутній ДНК, здатний кодувати шипоподібний білок вірусу SARS-CoV–2. Для повної вакцинації необхідна всього лише одна доза.

Вакцина Johnson&Johnson офіційно дозволена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Окрім цього, США, Велика Британія, Європейський Союз та ряд інших країн теж дозволили використання препарату Janssen.

Не дивлячись на те, що реєстрація вакцини відбулася лише на початку липня, наприкінці травня в Україну завезли 500 доз вакцини Johnson&Johnson. Препарат був призначений для працівників приватної компанії, яка сплатила її вартість та забезпечила транспортування з дотриманням усіх вимог. Як відомо, співробітники цієї фірми працюють на Алясці, тому мали вакцинуватися сертифікованою в США вакциною для того, щоб отримати можливість потрапити до Америки.

Окрім відомих побічних ефектів, як реакція в місті ін’єкції, головний біль, жар та нудота, Європейське агентство з лікарських засобів додало до переліку побічних ефектів від цієї вакцини утворення згустків крові на тлі зниження кількості тромбоцитів. У деяких вакцинованих осіб спостерігалось утворення згустків крові в кровоносних судинах мозку, черевній порожнині та ногах. Поява згустків та зниження рівня тромбоцитів були зафіксовані через один-два тижні після вакцинації.

Однак регулятор переконаний, що переваги препарату набагато більші, ніж ризики. А вірогідність появи згустків досить низька. Проте фахівці радять негайно звернутися до лікаря, якщо після вакцинації Johnson&Johnson людина відчула один із таких симптомів:

• задишка;

• біль у грудях;

• набряк ніг;

• тривалий біль у животі;

• сильний та тривалий головний біль;

• розфокусований зір;

• поява крововиливів під шкірою за межами місця ін’єкції.

Наразі невідомо, коли українців почнуть вакцинувати препаратом Janssen. Поки що серед зареєстрованих вакцин в Україні,які використовують для масових щеплень:

1. Comirnaty від Pfizer/BioNTech.

2. Covishield/AstraZeneca та AstraZeneca-SkBio.

3. CoronaVac від Sinovac Biotech Ltd.

Перші в Україні щеплення були здійснені вакциною Covishield/AstraZeneca. На початковому етапі вакцинували медпрацівників та персонал, який надає допомогу ковідним хворим, соцпрацівників, людей похилого віку (80+) та решту медпрацівників.

Наразі вже всі охочі можуть отримати щеплення. Для масової вакцинації доступний препарат CoronaVac, який застосовують у спеціальних центрах вакцинації. Для цього необхідно лише попередньо зареєструватися та обрати час вакцинації.

Також для широкого загалу стала доступна вакцина від Pfizer/BioNTech. У МОЗ повідомили, що Pfizer/BioNTech буде доступна для всіх, але з пріоритетом для осіб похилого віку. Паралельно цей препарат використовують для масової вакцинації колективів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також