До меню рівенських шкіл-інтернатів незабаром ввійдуть консерви… з річкової риби. Виготовити їх для харчування дітей планує директор Вербської школи-інтернату Віталій Альонов.
Перший ставок у селі Верба Дубенського району інтернат з ініціативи директора-рибалки взяв в оренду два роки тому. Нині ж він орендує аж чотири ставки, загальна площа яких становить 23 гектари. Саме в цих ставках працівники інтернату вирощують кілька видів річкової риби: товстолобика, ляща, коропа. Однак, оскільки санепідемстанція заборонила годувати річковою рибою дітей, бо у ній багато кісток, Віталій Альонов знайшов вихід із ситуації: запропонував директору рівенського приватного підприємства «Віліс» виготовити з риби консерви. — Директор підприємства п. Жабчик постійно співпрацює з нашим інтернатом, неодноразово безплатно давав для харчування дітей вермішель, — розповідає п. Альонов. — Він охоче відгукнувся на таку пропозицію. Ми виготовили пробну партію консервів риби. Переконалися, що наша риба смачніша, якщо законсервована в олії, а не в томатному соусі. Тож саме в олії її готуватимемо. Днями плануємо виловити зі ставків всю рибу. Це, за попередніми підрахунками, має бути десь близько п’яти тонн, і виготовити з неї 10-20 тисяч банок консервів. Втім, консервами смакуватимуть не лише діти з Вербської школи-інтернату. Для них, переконаний директор, стільки консервів буде забагато, тож рибу постачатимуть також іншим інтернатам області. А за виручені кошти облаштують ставки та закуплять малька на наступний рік. До речі, у Вербській школі-інтернаті матимуть подвійну вигоду від рибальського захоплення директора. Окрім того, що діти зможуть відтепер значно частіше їсти рибу, вони осягатимуть в інтернаті ази рибальства. З вересня цього року в інтернаті працює гурток рибальства, який веде спеціаліст з рибальською освітою, а з наступного року тут можна буде отримати також освіту за спеціальністю «рибальство».