Рік виборів у Рівному: хто залишиться, а хто стане «сталевим щуром»

2128 0

Ми у соцмережах:

Рік виборів у Рівному: хто залишиться, а хто стане «сталевим щуром»

Після статті, опублікованої у минулому числі «РВ», дехто з рівненських політиків образився на цитату з фантастичного роману Гаррі Гаррісона «Сталевий щур», наведену в цьому огляді політичної ситуації в області напередодні місцевих виборів. Дарма, шановні, почитайте роман і ви зміните свою думку. А сьогодні, говорячи про особливості політики в Рівному, я знову розпочну з цитати з «Сталевого щура»:

«Стати сталевим щуром дуже престижно, можна отримати багато задоволення, якщо вас, звісно, не спіймають. Але ви приречені на самотність. Соціологи до сих пір сперечаються про причини нашого існування, а деякі в нього просто не вірять. Згідно з поширеною теорією, ми — наслідок психологічних відхилень. На певній стадії свого розвитку людина має зробити вибір — або жити, не визнаючи законів, або померти від цілковитої нудьги».

Всі чи майже всі політики — люди азартні. Боротьба за владу — це не лише боротьба за ресурс і матеріальні блага. Це ще й адреналін, боротьба заради боротьби. В цій боротьбі всі засоби прийнятні, а камуфляж та обладунки змінюються залежно від ситуації та доцільності. Часто головне навіть не результат, а сам процес. Тож які можливості у політиків Рівного залишитись або ж стати «сталевим щуром» цього року, який завершиться місцевими виборами.

«Свобода»: і опозиція, і плече для голови

Найбільшу фракцію в Рівненській міській раді має ВО «Свобода»: дев’ять депутатів. Так було не завжди. За результатами виборів «Свобода» отримала сім мандатів. Але в результаті розвалу фракції «Громадський контроль» до «Свободи» приєдналися Святослав Стельмащук і Тетяна Чубай, чоловік якої, до речі, — член фракції партії «Європейська солідарність».

Фракція «Свободи» — одна з найвпливовіших у міській раді. Якщо треба вирішити серйозне питання, без «свободівця», начальника облуправління охорони здоров’я Юрія Осіпчука вам не обійтись. Чи буде фракція «Свободи» в обласній раді наступного скликання — питання спірне, а от те, що буде у Рівненській міській раді — сумнівів не виникає. Щоправда, якою чисельністю, тут вже питання. У новій виборчій системі, яка діятиме на виборах у жовтні цього року, ще не всі розібрались. Як вона може вплинути на розподіл сил — проаналізуємо дещо пізніше.

Фінансового ресурсу в партії вистачить для серйозної й повноцінної виборчої кампанії. Та й людського ресурсу теж не бракує. От що значить ефективно провести каденцію у міській раді! Невеликим «головним» болем для «Свободи» можуть стати інші націоналістичні партії, які вийдуть на вибори. Та ж порошенківська «Європейська солідарність», котра вже давно залізла на електоральне поле націоналістів.

Мені особисто дуже цікаво спостерігати за «Свободою». Це унікальний сплав вміння бути одночасно партією більшості й підставляти плече міському голові. І в той же час позиціонуватись як непримиренна опозиція. Вочевидь, саме з опозиційною риторикою партія вийде на вибори. І спробує бути найбільш опозиційною з усіх опозиційних.

«Батьківщина»: можлива втрата молодих

Ще одна провладно-опо­зи­ційна фракція у Рівненській міській раді. З одного боку, партія Юлії Тимошенко традиційно опозиційна до будь-якої влади. З іншого — голова фракції у міськраді Галина Кульчинська вже 11 років «гуманітарна» заступниця міського голови Володимира Хомка.

Я вже писав про загрози, які є в рівненській організації «Батьківщини» — про можливий відхід з партії частини молодих партійців, зокрема, Олександра Курсика, якщо Кульчинську знову оберуть головою міської організації. Моя думка — все-таки переоберуть і все-таки перепризначать заступницею міського голови. Втрату кадрового і частково фінансового ресурсу спробують компенсувати за рахунок Олександра Бабата та Олександра Нестерука. В обох є грошові активи й високі особисті рейтинги в округах.

Щоправда, на останніх виборах до Верховної Ради Олександр Нестерук активно допомагав Курсику. З ким буде Нестерук, якщо Курсик залишить «Батьківщину»? Адже обом раді будуть у будь-якому політичному проекті.

Армія власників у «Європейській солідарності»

В радянські часи був відомий вислів з поеми Самуїла Маршака: «владельцы заводов, газет, пароходов…». Це, мабуть, найточніша характеристика фракції партії «Європейська солідарність» у міській раді. В ній — заступник міського голови Сергій Васильчук, власник фабрики нетканих матеріалів Богдан Гапяк, власник компанії «Сталь-М» та екс-голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, власниця групи компаній «Експерт-Рівне» Людмила Туровська, а ще нотаріуси і підприємці.

Матеріального і кадрового ресурсу в «Європейської солідарності» більш ніж достатньо. Та й електоральний потенціал армії «порохоботів» цілком дає можливість сподіватись на 10-12%. А при певних діях Зеленського і «слуг народу» можна розраховувати й на вищий результат.

Радикальна партія Ляшка: людина-фракція

Номінально у фракції зараз три депутати: голова фракції Роман Стасюк, забудовник Василь Немеш і таксист Анатолій Лащук. Однак реально фракція — це Роман Стасюк.

Якщо у проходженні радика­лів до Рівненської обласної ради я майже не сумніваюсь, то до міської ради потрапити їм буде дуже складно. На минулих парламентських виборах РПЛ у Рівному набрала трохи більше 3% голосів. Окрім Стасюка, який постійно критикує міського голову, в партії немає інших спікерів. Хто допоможе РПЛ здобути необхідні голоси — поки незрозуміло. Тим більше, що з опозиційним електоратом працюватимуть ще кілька партій. Шанс, звісно, є, але задачка для рівненських соратників Олега Ляшка дуже не проста.

«Громадський контроль»: троє, що залишились, як фундамент нового проекту

У 2015 році «Громадський контроль» Дмитра Якимця провів у міськраду п’ять депутатів. Але сам Якимець до ради не потрапив. Зрештою фракція розкололась. Двоє депутатів приєднались до фракції ВО «Свобода». А решта розсварились із тодішнім партійним керівником Романом Денисюком.

Тепер фракція «Громадський контроль» і однойменна партія, як кажуть в Одесі, це дві великі різниці. Дмитро Якимець вже давно відійшов від політики. Його наступник Роман Денисюк тепер очолює місцеву організацію партії «Голос». А саму партійну організацію, якщо вірити поінформованим джерелам — продали. Хто новий «власник»? Про це пізніше. А поки що — про депутатів, які ще є у міській раді. Щось мені підказує, що їх ми побачимо знову на виборах. І знову в місцевому політичному проекті, який готують голова облради Олександр Данильчук та голова ОДА Віталій Коваль — припускаю, розрахований він не тільки на область, а й на місто.

І тут, у трійці з «Громадського контролю», вочевидь, місце знайдеться. Тим більше, що голова фракції Роман Яворський має певний вплив на згаданих чиновників. Саме він допомагав Олександру Данильчуку на останніх парламентських виборах. А голова ОДА Віталій Коваль — креатура Данильчука. Відразу після його призначення кум і давній друг Яворського Олександр Поліщук призначений прессекретарем голови ОДА. І вже визначений як переможець на посаду начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Рівненської ОДА. Поклопотався Яворський і про працевлаштування депутатки зі своєї фракції Любові Романюк, яка «без п’яти хвилин» як начальниця обласного управління культури.

У фракції «Громадський контроль» є ще Святослав Євтушенко, який показав непоганий результат на минулих парламентських виборах, набравши трохи більше 7%. Разом з Романом Яворським і Любов'ю Романюк — непоганий фундамент для запуску місцевого політичного проекту на міські вибори. Посилити проект міг би ще Олександр Курсик, який на минулих парламентських виборах набрав більше 10% голосів виборців. Але це вже з розряду фантазій.

Були такі партії в міськраді — «Самопоміч» і УКРОП

Скоріше за все, цих політичних сил не буде у наступній міській раді. Ну хіба трапиться якесь диво. А от депутатів, які входять до цих фракцій, ймовірно, ми побачимо й у наступній каденції. Депутатське подружжя Ольга Криж і Юрій Сухий, можливо, поповнять виборчий список радикалів. Принаймні особисто мені це видається ймовірним.

Що ж до «Самопомочі» то, як стверджують мої джерела, впливова частина цієї фракції планує реінкарнуватись у наступній міській раді через партію… «Громадський контроль». Кажуть, наприкінці грудня Мар’ян Года, Ігор Ковалець («Самопоміч»), Сергій Васильчук, Богдан Гапяк та Сергій Паладійчук («ЄС») перебрали під свій контроль цю партію. Це не означає, що всі вони підуть у списку «Громадського контролю», як і не факт, що партію не перейменують. Але це свідчить про те, що ця група впливових депутатів готується не просто пройти в наступну міськраду. А готується формувати там більшість. Сергій Васильчук та Богдан Гапяк, скоріше за все, залишаться в «Європейській солідарності». А решта підуть на вибори регіональним політичним проектом на основі партії «Громадський контроль». Їхній особистий рейтинг, наявність фінансового та інформаційного ресурсу у вигляді телеканалу «Рівне 1» та ТРК «Ритм» можуть виявитись достатнім для подолання виборчого бар’єру.

Нові в раді

Такою виглядає ситуація, якщо дивитись на склад нинішньої Рівненської міської ради. Але не тільки нині діючі депутати боротимуться за владу на місцевих виборах 2020 року. Є ще вже згадувана партія «Голос», під прапорами якої, вочевидь, підуть нинішні депутати від «Самопомочі» Микола Бляшин та Назарій Поліщук. Готується до участі у виборах партія «Наш Край» з потенційним набором дуже цікавих прізвищ і серйозним фінансовим ресурсом. Є ще екс-нардеп Юрій Вознюк, який навряд чи збирається йти з політики. А люди, пов’язані з ним, займають і скоро займуть цікаві посади у місті і області.

Ну й, звісно, партія Володимира Зеленського «Слуга народу». Хоч їхній рейтинг помітно «просів», але в наступній міській раді їхня фракція буде. Але через серйозний внутрішній конфлікт поки рано говорити про те, хто формуватиме список і вестиме виборчу кампанію. Багато в чому політичні розклади залежатимуть від того, хто буде балотуватись на посаду міського голови. І чи піде на вибори нинішній міський голова Володимир Хомко. Хоча, як казав Вінстон Черчилль: «Влада — найсильніший наркотик. Хто його спробував хоч раз, отруєний ним назавжди». Але про це — пізніше.

Олексій Кривошеєв.

 Читайте також:  Рік виборів на Рівненщині: сірі пацюки та сталеві щури

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також