«Рівнеазот»: одні націоналізують, інші збираються утримувати

2204 0

Ми у соцмережах:

«Рівнеазот»: одні націоналізують, інші збираються утримувати

Третій тиждень, як «Рівнеазот» зупинив своє виробництво через борги за газ. Подібні зупинки на підприємстві відбуваються уже щороку, і кожного разу у Рівному та області піднімають паніку. Останньою зручно користуватися політикам. Обласна рада у п’ятницю проголосувала за звернення до уряду з вимогою націоналізувати хімічного гіганта. А сьогодні у міській раді Рівного вже говорили, де знайти кошти, щоб допомогти підприємству Дмитра Фірташа, бо те нагадало місту про екологічну катастрофу.

Рівнеазот Ідея націоналізації, «зважаючи на стратегічну значимість підприємства», належить фракції «Свобода», проте за звернення проголосували 47 депутатів облради. У документів йдеться, що націоналізація на часі, бо трудовий колектив «Рівнеазоту», тобто понад три тисячі людей, «може бути скорочений та залишаться без заробітної плати через нестачу обігових коштів для виплати», а окрім того, є загроза зупинки очисних споруд, на які подають 70% стоків Рівного. Керівництво «Рівнеазоту» у відповідь обласним депутатам зробило свою заяву – нагадало про 11,7 млн. грн. боргу комунального підприємства облради «Рівнеоблводоканал», яке винне заводу якраз за очистку рівненських стоків. Нині у міській раді відбулася екстрена нарада азотівців із чиновниками Рівного. Голова правління підприємства Михайло Заблуда прямо заявив, що очисні споруди стануть, якщо місцева влада не допоможе у трьох речах: не забезпечить «Рівнеазот» газом, електроенергією та не віддасть борг «Рівнеоблводоканалу».

заблуда (2)
- Це в жодному разі не шантаж, - заявив пан Заблуда. - Заробляти на вас гроші не збираємося, але й своїми платити нічим. Судіть самі: ми відсудили понад 360 млн. кубометрів природного газу у підземному газосховищі, але нам не дають ним користуватися. Одеський припортовий завод винен нам близько 400 млн. доларів за поставлений нами газ, але не платить. Наш борг за газ становить всього 40 млн. доларів, ми просили взаєморозрахунок – нам відмовили. Якщо нам вдасться взяти кредит у банку, то зможемо відновити роботу підприємства, але жодних гарантій тут немає. Тож у перспективі, готуємося до повної зупинки заводу, поставимо його під консервацію та охорону, доведеться скорочувати працівників. Ми вже просили у газовиків, щоб нам залишили необхідний об’єм газу для того, щоб могли працювати хоча б очисні споруди, однак нам відмовили і перекрили газ повністю. Отже, щоб споруди діяли, нам необхідно мати газ та електрику, а «Рівнеоблводоканал» має погасити борг. Міська влада, як і обласна, тепер збирається теж підготувати звернення, і не лише до Кабміну, а й до облдержадміністрації та обласної ради. Щоправда, йтиметься у ньому не про націоналізацію, а про відновлення постачання газу на завод.
Алла САДОВНИК, Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також