Рівненські ресторани «Солі» не мають

1596 0

Ми у соцмережах:

Жодна рівненська ресторація чи кав'ярня не потрапляла до 12 найкращих в країні й не отримувала національну ресторанну премію «Сіль». Цього року вп'яте визначатимуть переможців «Солі», і чи потраплять заклади Рівного принаймні у число фіналістів — стане відомо тільки восени.

Сіль «Сіль» заснували у 2013 році. Торік за звання найкращих змагалися понад 1900 ресторанів країни. Визначають переможців у дванадцяти різних номінаціях і дарують їм мідну сковорідку французького виробництва — як знак якості. Премію вважають в Україні найбільш престижною серед рестораторів. Обирають фіналістів у кілька етапів. Так, з 1 липня і до кінця місяця триватиме набір номінантів на премію. Ресторан (чи будь-який інший заклад) може як подати заявку самостійно, зареєструвавшись на сайті «Солі», так і потрапити у списки завдяки 300 експертам, які на свій розсуд рекомендуватимуть, які заклади країни могли б претендувати на «Сіль». У фінал потраплять ті, які матимуть найбільше позитивних відгуків від експертів. Наступні три місяці працюватиме журі, до якого входять українські ресторатори, представники готельного бізнесу, журналісти. Вони таємно та незалежно одне від одного відвідуватимуть заклади, що опинилися у фіналі, й оцінюватимуть як кухню, так і сервіс. Попередніми роками премія зазвичай діставалася ресторанам великих туристичних міст: Києва, Львова, Одеси. Проте серед переможців були заклади невеликих містечок і навіть сіл, наприклад, Коростова на Львівщині, Чернігова, Івано-Франківська. Світлана Плечак, керівниця національної ресторанної премії «Сіль»: — Шанси у всіх рівні, незалежно, чи то заклад великого міста, чи провінційного містечка. Ключовою оцінкою є якість кухні (чи напоїв, якщо заклад змагається у відповідній номінації). Взяти участь можуть всі охочі. Причому, наголошу, участь безкоштовна. Єдине, що заклад повинен бути відкритим не пізніше як за місяць до початку конкурсу. «Сіль» — це національна премія. Бали, які виставляє журі, підраховує незалежна аудиторська компанія. Навіть ми, організатори премії, до останнього не знаємо, хто отримає нагороду. Рівненські заклади, наскільки пригадую, були серед номінантів попередніх років. Як на мене, визначальним є вже й те, що ресторан увійде у своїй категорії у фінал. На кожну номінацію припадає по 12 фіналістів. Проте щоб потрапити у дванадцятку, торік потрібно було побороти більше 200 конкурентів. Цього року кількість учасників, впевнена, буде більшою. Бо «Сіль» — це визнання, яке хочуть отримати всі ресторатори, адже вона ґрунтується на незалежній експертній оцінці. Анатолій Лук'янчук, рівненський ресторатор, під чиїм керівництвом відкривали «Кант» та «Баржу» в Рівному: — У Рівному є заклади, які заслуговують на «Сіль». Наприклад, «Кант» може позмагатися не лише зі столичними рестораціями, а й з європейськими. Так само і «Баржа» заслуговує, і «Виноград», як на мене. Торік не подавав заявку на участь у премії — не було часу. Можливо, цього року подам. Було б добре отримати таку нагороду. Мої знайомі ресторатори зі Львова, які отримали «Сіль», кажуть, що це прикольно. Але моя мрія — інша. За кілька років хочу відкрити ресторан у Рівному і отримати зірки Мішлен — найпрестижнішу відзнаку серед рестораторів Європи. Кожен ресторан бореться за ці зірки, в Україні, якщо не помиляюся, немає закладів, які мають хоча б одну зірку.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також