Рівненський лікар нагадує: антибіотик на вірус не діє. Ніяк

30922 0

Ми у соцмережах:

Рівненський лікар нагадує: антибіотик на вірус не діє. Ніяк

Відомий рівненський лікар Павло Сільковський майже щодня чує однотипні скарги: хворію на ковід, маю температуру, п‘ю антибіотик. А температура все-одно тримається. Пив один антибіотик, не допомогло. Почав пити другий - не допомагає. Що робити? Третій, четвертий брати чи кілька разом, одночасно? Він відповів на усі ці запитання своїм пацієнтам у Фейсбуці.

- Якщо, наприклад, грядка заросла бур‘яном, а ви розвели отруту для жуків і кропите бур‘ян цією отрутою. Скажіть: чи повинен пропасти бур‘ян? І чи повинні ви дивуватися, що він не пропадає?

Антибіотик проти віруса - як отрута для жука проти бур’янів. Я думав, що всі уже знають правило: антибіотик на вірус не діє. Ніяк. Чому ж тоді дивуватися? Навіщо самостійно призначати і змінювати антибіотики? Навіщо лікуватися тим, що не допомагає? За винятком, коли це призначає лікар, що на тому розуміється.

І ще. Ми ніколи не оцінюємо важкість стану по цифрі температури. Вона може бути високою або помірною, стрибати або триматися, кілька днів або навіть тижнів. Це не так важливо. Якщо дихаєте нормально і немає задишки, якщо немає прогресивного погіршення стану, то найважливішими є 2 речі: 1) чим більше пити (3-4 л/добу); 2) чим більше бути на свіжому повітрі і рухатись. Ще одне: набратися терпіння і чекати. Все інше - побічне. Часом теж важливе. Але найголовніше ви можете зробити самі. Всі наступні пункти найкраще узгоджувати з лікарем. Здоров‘я усім нам! 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також