Рівнянин отримав зброю на другий день війни, а згодом - танк

1405 0

Ми у соцмережах:

Рівнянин отримав зброю на другий день війни, а згодом - танк

Один із найкращих командирів танкового екіпажу 5-ї Окремої танкової бригади. Головний сержант танкової роти. Один із тих, хто здатний забезпечити успіх на полі бою. Так розповідають про В’ячеслава, який має позивний “Спартан”.

З 2016 року В'ячеслав - на службі в Сухопутних військах ЗСУ. Брав участь в АТО/ООС. Повернувшись до мирного життя, став майстром-монтажником натяжних конструкцій для стель. Але плани цивільного життя довелося відкласти. 24 лютого 2022 року він добровільно прибув у ТЦК та СП, а вже наступного дня отримав зброю.

Потім були бої на сході: під Лисичанськом, Бахмутом, Соледаром, Сіверськом, Авдіївкою та на інших гарячих напрямках. Починав як навідник гармати, згодом став командиром танка, головним сержантом взводу, головним сержантом роти і зараз чекає подання на офіцера, щоб стати командиром взводу.

І хоча військовослужбовець уже фактично 10 років свого життя віддав війську, але встиг одружитися з коханою дівчиною, а в грудні 2023 став батьком чудового хлопчика. У свої 28 років молодший сержант чітко розуміє, кого боронить від навали загарбників!

Один із найбільш пам’ятних боїв?

Наприкінці літа 2022 року підрозділ прибув у район Пісків на Донеччині. Екіпаж отримав завдання очистити від ворога лісопосадку. Сказали, що до неї орієнтовно 1500 метрів. Дорогою до цілі танк заїхав під міст і… виявилося, що позиції окупантів знаходяться максимум за 150 метрів!

- Ми почали працювати, – пригадує “Спартан”. – У якийсь момент я побачив два кулеметних розрахунки, які вели шквальний вогонь по нашому танку. Тоді, чесно кажучи, я зрозумів, що відчуває психологічно кожен танкіст, коли по його машині летить шквал свинцю… Та й напрямок їхньої стрільби цілком міг бути коригуванням для протитанкових засобів противника. Або щоб відволікти увагу, і хтось із ПТРК може підкрастися збоку і спалити нас… Кілька влучних пострілів - і окупанти вгамувалися назавжди! Ми тоді повністю виконали бойове завдання і відійшли до своїх.

Чи страшно на війні?

- Спочатку всім страшно. І мені також! Бо ж не знаєш, що тебе чекає… Але перед кожним виїздом налаштовуєш себе морально: це потрібно для захисту своєї сім’ї, нашої держави! А коли вже танк рушив, страх зникає. Виникає адреналін, який стимулює до максимальної концентрації на виконанні завдання. А успіх залежить, звичайно, не тільки від тебе. І від екіпажу, і він командирів, і від злагодженості та довіри… – розповідає В'ячеслав.

“Спартан” каже, що знає випадки, коли деякі військовослужбовці намагаються зняти стрес вживанням алкоголю. А в результаті - і притягнення до дисциплінарної відповідальності, й великий штраф, і, найголовніше, смертельна небезпека під час виконання бойового завдання!

Що сказав би тим, хто намагається уникнути мобілізації?

- Треба усвідомити, що рано чи пізно війна торкнеться кожного. Тому час, який залишився в цивільному житті, треба використовувати раціонально, готуватися до військової служби. А коли мобілізація відбудеться, то треба максимально повно опанувати свою військову спеціальність. Це дуже потім допоможе в бою - і самому вижити, і побратимам допомогти, і успішно виконати завдання. Тут є досвідчені хлопці, які допоможуть отримати і специфічні знання з власного бойового досвіду, - порадив командир танкового екіпажу.

Для охочих детальніше дізнатися про умови військової служби у цьому військовому з’єднанні та поповнити лави воїнів у 5-й ОТБр - контактний номер телефону: 099-147-12-88.

Відділ зв’язків з громадськістю ОК “Захід”.

Фото - Служби зв’язків з громадськістю 5-ї Окремої танкової бригади.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також