Різдвяний піст: традиції та правила

917 0

Ми у соцмережах:

Різдвяний піст: традиції та правила

28 листопада у християн східного обряду розпочинається Різдвяний піст

 Інша його назва  – Пилипівка. Пов’язано це з тим, що 27 листопада святкується пам’ять одного з дванадцяти апостолів Христа – апостола Пилипа.

Різдвяний піст встановлено, щоб до дня Різдва Христового віряни духовно очистилися. Сприяє в цьому молитва, покаяння, утримання від пристрастей, а також справи милосердя - допомога хворим, самотнім, нужденним людям і сиротам.

Різдвяний піст триває сорок днів - з 28 листопада до 6 січня і завершується святкуванням 7 січня Різдва Христового.

Згідно з церковним уставом, в усі дні посту з раціону виключають м’ясні, молочні продукти та яйця.

По понеділках, середах і п’ятницях дозволено споживати рослинну їжу без олії. А у вівторок і четвер - з олією.

По суботах, неділях і на великі свята до 2 січня дозволяється також вживати рибу.

На Різдвяний піст припадають важливі церковні свята - Введення у храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), і святкування на честь святителя і чудотворця Миколая (19 грудня).

Після 2 січня піст посилюється, і рибні продукти не вживають. Напередодні Різдва, 6 січня - Святвечір, день найсуворішого посту. Цього дня не їдять аж до закінчення вечірнього богослужіння або, за народною традицією, до появи на небі «першої зірки» на  згадку про Віфлеємську зірку. 

Піст може бути послаблений для хворих, людей похилого віку, людей, які важко фізично працюють, а також подорожуючих. Але для цього необхідно звернутися за благословенням до священника.

Посту можуть не дотримуватися вагітні жінки та маленькі діти.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також