Розмова за філіжанкою кави

7151 0

Ми у соцмережах:

Розмова за філіжанкою кави

Для багатьох випити філіжанку кави чи чаю є не звичайною гастрономічною процедурою, а справжньою церемонією, під час якої хочеться подумати про вічне та відволіктися хоч на мить від повсякденних проблем. Однак не так багато людей можуть назвати себе справжніми знавцями кави чи чаю. Сьогодні ми спробуємо цьому зарадити.

Кавовий лікбез Моє близьке знайомство з кавою розпочалося із розмови з Олександром Купчинським — директором магазину «Юліка», в якому продається понад 70 її сортів. Виявляється, у світі існує лише чотири види кавових дерев — із зерен арабіки та робусти й готують знаменитий напій, плоди ліберики та дивеври використовуються переважно в косметичній чи кондитерській промисловості. Тож сотні сортів кави — це не що інше як вирощені в різних країнах та оброблені різним способом зерна або арабіки, або робусти, або купажі — їх суміші в різних пропорціях. Арабіка — елітніша та дорожча кава, котра має більш ніжний, ароматичний смак з кислинкою, яка є одним з показників високого класу кави. Напій з робусти більш гіркий з вищим вмістом кофеїну. Тому якщо ви хочете вранці швидко збадьоритись, краще випити робусти, якщо хочете насолодитися вишуканим смаком — пийте арабіку. Певним способом здешевити прагнення до найвищого кавового задоволення є купажі — в них як основу використовують дешевші сорти кави, дорожчі сорти додають у суміш для поліпшення аромату та смакових властивостей. Досвідчені кавомани самі експериментують у змішуванні різних кавових сортів, досягаючи найбільш прийнятного для себе смаку. Смакові властивості та ціна кави значною мірою залежать і від способу обробки зерен — сухої чи вологої, та їх обсмаження. Дешевша суха обробка, котра додає каві солодкості, застосовується переважно щодо зерен робусти. Під час вологої обробки, яка триває до двох тижнів, кавові зерна миють і згодом впродовж 36 годин ферментують у спеціальному розчині, що підвищує їх якість. Найкращою вважається добре підсмажена, проте не надто темна кава — чим темніші кавові зерна після обсмаження, тим менше в них залишилося смакових відтінків. Виняток становлять лише зерна, призначені для приготування еспресо — кави швидкого приготування з допомогою кавоварок. У цьому випадку все навпаки — якщо зерна трішечки пересмажені, кава отримує гарний смак і достатньо високу пінку. Смак кави також залежить і від країни, де вона вирощувалася. Ростуть кавові дерева лише в екваторіальних широтах, численні спроби виростити їх в інших місцях позитивного результату не дали. На прикладі арабіки можна простежити смакову різницю в географічному походженні кави — так, «Арабіка Колумбія» має оксамитовий, добре збалансований смак з тонким ароматом та легкою кислинкою. «Арабіка Коста-Ріка» — це кава високої щільності з чудовим ароматом та легкою кислинкою, «Арабіка Бразилія» — міцна, насичена, трохи терпкувата кава з горіховим присмаком, «Арабіка Гватемала» має характерний смак шоколаду з відтінком спецій та фруктів. «Арабіка Індія» вирізняється високою щільністю та шоколадним смаком, «Арабіка Ефіопія» — легкою гірчинкою та ніжним ягідним смаком, «Арабіка Кенія» — відтінками смаку лісових ягід та винної кислинки.

Як обрати свою каву В одвічній дилемі, що краще: мелена кава чи в зернах, вагова чи фасована, гурмани однозначні — найсмачнішою є кава, приготована із вагових зерен. Вагова кава свіжіша, ніж фасована — термін зберігання фасованої кави становить рік і вище, вагова кава найчастіше місяць тому лише смажилася. Аналогічно значно смачнішою вийде кава, приготована зі щойно змелених зерен — адже після помолу аромат кави тримається лише впродовж двох годин. За словами спеціалістів, знайти «свою» каву, котра б максимально задовольнила ваше уявлення про справжній кавовий смак та аромат, можна лише методом спроб і помилок. Найперше можна скористатися порадою продавців, котрі після з’ясування ваших смакових уподобань зможуть порадити вам той чи інший сорт кави. По-друге, в «Юліці» та більшості невеличких кавових кіосків, котрі нині можна зустріти в рівенських магазинах, вам продадуть будь-яку кількість кави — навіть 5-10 грамів. Скориставшись такою можливістю, можна набрати хоч з десяток різних сортів і провести їх дегустацію. Можна також поекспериментувати й у створенні власних сумішей. Щодо ціни, то більшість сортів вагової кави, які представлені в місті, можна придбати в середньому за 3,50-6 гривень за 100 грамів. Проте є й дорожчі сорти, ціна за 100 грамів яких сягає 10 гривень і вище.

Чайна церемонія Цікаво, що все різноманіття видів чаю росте на одному чайному дереві й залежить лише від віку, якості, способу обробки чайних листочків та ступеня їх ферментації — процесу окислення і бродіння соку чайних листків, під час якого в них відбуваються основні хімічні перетворення. Для ферментації, яка триває від кількох хвилин до 2-3 годин, чайні листки розкладають шаром товщиною 10 см в приміщенні з високою вологістю та хорошим доступом кисню. Найдорожчим і найелітнішим вважається малоферментований білий чай, для отримання якого збирають лише наймолодші, напіврозпущені листочки першого урожаю. Крім приготування напоїв, білий чай широко використовують для виробництва елітної косметики. Зелений чай — той, в якому ферментація або не проводилася взагалі, або вона була дуже незначною, містить своєрідний замінник кофеїну — тахенін, котрий хоч і бадьорить, проте не створює навантаження на серце. Жовті чаї ферментують дещо довше, ніж зелені, червоний чай — той, в якому ферментація була зупинена в середині процесу, і, нарешті, більш звичний чорний чай — це чай, в якому процес ферментації був доведений до природного завершення. Також є чимало сортів ароматизованих та чаїв з добавками — вього в Рівному можна придбати понад сотню різновидів чаю. Щодо цін, то хороші чаї коштують недешево — в середньому від 13 до 84 гривень за 100 грамів.

Бізнес під ключ Цікаво й те, що у бажаючих стати підприємцями нині є всі можливості розпочати власний кавовий бізнес. Нині рівенський кавово-чайний ринок насичений далеко не повністю, тож кожний, хто має зайвих 1-1,5 тисячі доларів, може стати власником невеличкого кіоску. За словами пана Купчинського, для цього потрібно небагато — хороше місце, кавоварка, кавомолка, вага, набір посуду та асортимент товару. Для початку можна зупинитися на кількох десятках недорогих, але ходових сортів кави чи чаю, далі, вивчивши попит, варто розширювати асортимент, з огляду на вподобання покупців. Звичайно, кожний господарює по-своєму, проте окремі підприємці заробляють на кожній філіжанці кави 40-50 копійок і, за правильної побудови бізнес-стратегії, вкладені гроші можна повернути орієнтовно за рік. Допомогти в придабанні необхідного обладнання, меблів, посуду зможуть в «Юліці», з якою й співпрацює більшість власників рівенських кавових кіосків. Тож смачної й ароматної вам кави!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також