Усі під парасольку!

4899 0

Ми у соцмережах:

Усі під парасольку!

Пора літнього відпочинку поступово переходить у сезон осінніх дощів. Щоб несподівана злива не підмочила вашу репутацію, до неї потрібно бути завжди готовим. Тож сьогодні допоможемо читачам у нелегкому виборі однієї-єдиної парасольки, котра б і від дощу надійно захистила, і була б довговічною та милою вашому серцю.

Парасолька — це не просто Скажу одразу, в пошуку спеціаліста з парасольок мені просто пощастило. Після кількох марних спроб розговорити чомусь не дуже привітних продавців парасольок, я натрапила на справжній Клондайк знань про цей, на перший погляд, нехитрий крам, в образі милої дівчини, котра господарює на лотку поблизу входу до центрального ринку з боку Будинку побуту. Тож, як розповіла приватний підприємець Оксана Ткаченко, класифікувати парасолю звичайну можна за кількома ознаками, які безпосередньо впливають на її вартість. Серед таких ознак — країна походження парасолі, що прямо пов’язується з її якістю, кількість та якість її спиць, якість тканини її купола, кількість складань парасольки та спосіб її згортання-розгортання. Багаторічний досвід торгівлі парасольками показав, що нині найкращі з них привозять з Москви. Окремі парасольки в північній столиці й виготовляються, про походження інших залишається лише здогадуватися, проте їхня якість від цього не страждає. На жаль, нині в Україні цей стратегічний товар не виготовляється взагалі. Серед фірм-виробників, на які варто звернути особливу увагу — Top, Sun Rain, Frei Regen, з дешевших — Golden Rain. Наступним параметром вибору парасолі є кількість її спиць та їх якість, що залежить від матеріалу виготовлення. Крім сплавів металів чи сталі, нині застосовуються й інші технології — наприклад, поєднання в одній спиці сталевої та пластмасової частин, що додає їм особливої міцності та стійкості до сильних поривів вітру. Діапазон кількості спиць досить великий — в одній парасолі їх може бути від 8 до 32, проте особливо захоплюватися великою кількістю спиць не варто. Найкращу міцність парасолі забезпечує 8-16 спиць, вища їх кількість міцності не додає, тож у цьому випадку ми платимо не за практичність, а, скоріше, за оригінальність. Так само не варто захоплюватися й надмірною кількістю складань парасолі — нині є моделі, котрі дозволють скласти її не лише вдвічі чи втричі, а навіть у чотири рази. Проте найміцніші парасолі — у два складання, хоча жінки все одно прагнуть придбати такі, що можна скласти в кілька разів та вмістити в маленьку сумочку. Що важливіше: надійність чи розмір — вирішувати вам. Щодо тканин, з яких виготовляють купол парасолі, то нині найчастіше використовують нейлон, понч та поліестер — якість цих матеріалів зростає у названому порядку. Ще однією важливою деталлю парасолі є елемент кріплення її спиць. Існує лише два види кріплень, які в народі називають «коронками» та «лєбьодками». Розрізнити їх зможе навіть неспеціаліст — коронки, які вважаються кращими й легше ремонтуються, містять у собі пружину, «лєбьодки» — шнурочок. Також на вартість парасолі впливає й спосіб поводження з нею — найпростіші механічні парасолі господар розгортає та згортає вручну, напівавтоматичні парасольки розгортаються з допомогою кнопки, згортаються вручну, повністю автоматичні — розгортаються і згортаються легким натисненням кнопки.

Ціни Найдешевшу жіночу парасольку на ринках Рівного можна придбати від 8 гривень, найдорожчі коштують близько 60 гривень. Іноді в продажу трапляються парасолі німецьких виробників, проте їх ціна — 80 гривень — покупців не надто надихає, тож їх привозять дуже рідко. Чоловічі парасолі коштують від 10 до 50-60 гривень, сімейні або «президентські» парасолі — з величезним куполом, під яким легко сховається від дощу вся родина або один президент, коштують близько 50-60 гривень, дитячі — від 6-8 до 20-25 гривень. Дитячі парасолі, які найчастіше виготовляють з нейлону, мають один суттєвий недолік — вони не складаються взагалі, тому іноді для дітей рекомендують купувати недорогі однотонні парасолі у два складання, що коштують близько 10 гривень. Але, за словами продавців, найчастіше покупці зупиняють свій вибір на парасольках, що коштують 25-35 гривень. Серед моделей з оптимальним співвідношенням ціни та якості можна порекомендувати поліестерову парасолю Sun Rain на 8 сталевих спиць та 2 складання. Коштує парасоля 25 гривень, буває як однотонною, так і з малюнком. Цікаво, що в магазинах міста мені не вдалося знайти наддорогих парасольок — у більшості з них продаються ті ж самі парасолі, що й на ринках. Дещо дорожчі парасольки продаються лише в Центральному універмазі у відділі «Новий стиль» — придбати італійську поліестерову парасолю-тростину тут можна за 84 гривні.

Мода При виборі парасолі ми звертаємо увагу не лише на практичність чи ціну, але й на її зовнішній вигляд. Найпостійніші у своїх уподобаннях чоловіки, котрі переважно купують класичні чорні парасолі, дещо рідше — у клітинку. Серед жінок постійно високим попитом користуються парасольки, які чомусь називають «купонами» — вони мають чисте кольорове поле, прикрашене з країв простим малюнком-віночком. Останнім часом часто купують дуже яскраві парасольки — рожеві, салатові, оранжеві. Для особливих оригіналів з’явилися парасолі «хамелеони»( 45-50 гривень, три складання), купол котрих виготовляють з блискучої тканини, яка під різним кутом зору змінює відтінки. Є двоколірні парасолі, що мають різні кольори ззовні та зсередини. Та хітом сезону є, на перший погляд, однотонні парасолі, на яких під дощем проявляється малюнок — кумедні собачки, мишки, котики, геометричні візерунки, пальми. Коштує подібна радість 60 гривень, побачити зразок малюнка, що проявиться, можна на коробці, в якій такі парасолі продаються. Для дітей нині особливо активно купують парасольки з фотографіями різноманітних звірів, для найменших малят — різноманітні прозорі парасольки з рюшами. А от випуклі парасольки з вушками не дуже практичні — для максимального захисту від дощу кращими є парасольки з більш пологим куполом.

Ремонт Полагодити пошкоджену вітром парасолю не так і важко. В центральній частині міста одна майстерня з ремонту парасоль знаходиться в приватному будинку поблизу «Інваспорту», ще дві — поблизу Центрального продуктового ринку: кіоск «Айболить» та в приміщенні ювелірної майстерні. Вартість ремонту залежить від його складності — орієновно відремонтувати спицю можна за 1,50-2,50 гривні, замінити поламану спицю на нову можна за 4,50-6,50 гривні, ремонт стержнів та коронок обійдеться у 2,50-6 гривень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також