«Розпайоване» кладовище

1838 0

Ми у соцмережах:

«Розпайоване» кладовище

Щороку вмирає близько двох тисяч рівнян. Тільки десяток–два з них знаходять вічний спочинок на кладовищах у Тинному, Новому Дворі, Золотієві, Басовому Куті, решта — на кладовищі «Нове», яке у народі вперто називають «Молодіжним». Нещодавно його розширили ще на п’ять гектарів, але, як прогнозують у комунальному підприємстві «Спецкомбінат — ритуальна служба», за 4-5 років могили займуть і цю територію. Тому міська влада Рівного вже тривалий час приглядається до околиць міста, підшуковуючи нове місце для поховання городян. Проблема тільки в тому, що вся земля на околицях вже розпайована і має своїх власників...

Щороку вмирає близько двох тисяч рівнян. Тільки десяток–два з них знаходять вічний спочинок на кладовищах у Тинному, Новому Дворі, Золотієві, Басовому Куті, решта — на кладовищі «Нове», яке у народі вперто називають «Молодіжним». Нещодавно його розширили ще на п’ять гектарів, але, як прогнозують у комунальному підприємстві «Спецкомбінат — ритуальна служба», за 4-5 років могили займуть і цю територію. Тому міська влада Рівного вже тривалий час приглядається до околиць міста, підшуковуючи нове місце для поховання городян. Проблема тільки в тому, що вся земля на околицях вже розпайована і має своїх власників... За словами начальника житлово-комунального господарства Рівненського міськвиконкому Юрія Собчука, останнім часом пошуки активізувалися. Навіть голову облдержадміністрації поставили до відома, що невдовзі рівнян не буде де ховати. Рівненська райдержадміністрація отримала вказівку посприяти обласному центру у виділенні землі під кладовище. І в результаті місту таки запропонували декілька ділянок. — Виконувач обов’язків міського голови Рівного Юрій Торгун та його заступники хоч і оглянули спершу декілька ділянок, зокрема, на землях запасу Обарівської сільської та Квасиловської селищної рад, все ж таки найбільше зацікавились нашою землею, — розповідає землевпорядник Великоомелянської сільської ради Галина Музика. — Це рівна ділянка біля цвинтаря у селі Вересневе. Оскільки ж вона по чотири-п’ять гектарів розпайована між селянами, ми просто повідомили їхні координати владі Рівного. Нехай вже домовляються там між собою, як зможуть.

Коментар Олексій Хмилецький, перший заступник міського голови Рівного: — Потрібно буде змінювати цільове призначення землі і викупляти її за рахунок бюджету міста. Адже в даному випадку для такої потреби, як у нас законодавство робить виняток і дозволяє викупляти паї. 25-30 гектарів біля кладовища в селі Вересневе, на яких ми хочемо облаштувати кладовище для поховання рівнян, належать шести пайовикам. Відповідні переговори з цими людьми вже ведуться. У перспективі ж є тільки два шляхи: або ми домовляємось і все нормально, або вони перегинають палицю — запрошують непомірну ціну за свої паї, і ми... однаково землю вилучаємо. Але вже через суд, за оцінкою експертів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також