Секретар, який захоче стати головою

1012 0

Ми у соцмережах:

Секретар, який захоче стати головою

Епопея з тим, хто займе другу за впливовістю посаду в Рівному, підходить до завершення. Залишилося лишень зібрати необхідну кількість голосів на сесії серед депутатів міської ради. А голова Володимир Хомко уже опублікував проект рішення, в якому зазначено, що його «вихованець» Сергій Паладійчук стане наступником Олексія Муляренка.

Заготовка не спрацювала

Не бажаючи хоч на крихту віддавати владу на Рівненщині, команда БПП була змушена дещо змінити свої плани на майбутні вибори міського голови Рівного. Через «кадровий» голод вірних йому політиків Віталій Чугунніков був змушений «висмикнути» свого друга з Рівнеради. Хоч до цього вже було домовлено, що політична кампанія лідера рівненської «Солідарності» на посаді секретаря буде спрямована на обласний центр. Секретарю від пропрезидентської команди за цей час було потрібно лише втілити кілька яскравих проектів та в їхньому контексті правильно популяризувати своє ім'я. У результаті в майбутніх виборців при згадці прізвища Муляренка мав би сформуватися образ молодого проєвропейського політика, а не бізнесмена. Чугунніков, мабуть, йому пообіцяв, що позмагатися за посаду міського голови можна і з крісла голови Рівненської ОДА, підшукавши собі «слухняну» заміну. Хоч посада секретаря ради — це короткий та вигідний шлях до головування. Якщо ж секретарем стане людина із схожими амбіціями, тоді це зруйнує весь задум. Саме тому Муляренко одразу запропонував посаду вірному номенклатурнику Хомка — Василю Харковцю. Але, як виявилось, з посади керівника області він не зміг «продавити» бажаного для нього кандидата, бо у його ж фракції, яку сформували поплічники голови, не на жарт розігрались пристрасті. Як розповів кореспонденту ERVE.UA один з депутатів, в перший же день, як стало відомо про те, що Муляренко йде, Сергій Паладійчук почав збирати прихильників та «гострити лижі» на вільну посаду. З іншого боку, серйозно позмагатись за крісло секретаря хотіла «Свобода», адже у команді Муляренка не знайшлося місця їхньому однопартійцю Олександру Савчуку.

Біла ворона

Одразу після виборів Сергію Паладійчуку була доручена бюджетна комісія, під час засідань якої він намагався позиціонувати себе як розсудлива людина та придирався до кожної витраченої копійки платників податків, деколи наступаючи на інтереси Хомка. І усе це активно висвітлював телеканал «Ритм», повністю ним контрольований. Насправді Паладійчук зараз намагається відсторонитися від слави «сірого кардинала Хомка», саме так про нього висловлюються бувалі колеги по залу. Подейкують, що на міських виборах, коли Володимир Хомко конкурував з Дмитром Якимцем, саме цей депутат прицінювався з технічними кандидатами. Їхня участь дещо відтягнула невелику частину електорату від колишнього лідера «Громадського контролю». Як розповіли кореспонденту ERVE.UA джерела, наближені до міського голови, Хомко ще не знає, наскільки довгою буде його каденція (чи 2 роки, чи 4), але він уже визначився, що піде на заслужений відпочинок. Тому триматися за нього та позиціонувати себе як вірного виконавця існуючого режиму Паладійчуку вже немає сенсу.

Гарантії для голови

Серед міських голів вже склалася тенденція залишати після себе наступника. Ця людина повинна мати досвід управління та фінансовий ресурс в кількасот тисяч, якщо не кілька мільйонів гривень, щоб оплатити собі виборчу кампанію. А найголовніше те, що владу передають через закулісний «договір» між головою та його наступником, за яким останній гарантує, що не буде тривожити «слизьких» справ та піднімати документацію на «темні» промисли колишнього градоначальника. Можна пригадати, скільки за останній рік у Рівному було тільки земельних скандалів та «виросло» незаконних забудов. І щоразу міський голова або мовчав, або «відмахувався», говорячи, що немає на це законних механізмів впливу. Схоже, що Олексій Муляренко міг дати такі гарантії Володимиру Хомку, та й всю «темноводну» справ він не знає так добре, як Сергій Паладійчук. Цікаво, чи останній міг гарантувати недоторканність Хомку. Але керівник рівненської «Солідарності» своїм переходом в кабінет на шостому поверсі ОДА дещо спалив мости у міський раді, хоч сам цього ще не розуміє. Адже важко пригадати людину, яка змогла після керування областю стати головою обласного центру. І все це через надто велику «специфіку посад».

Запропонувати нічого

Розуміючи, що кандидатура начальника управління освіти Василя Харковця не набере необхідної кількості голосів у залі, секретарем будуть робити все ж Сергія Паладійчука. В очах депутатів ця кандидатура виглядає дещо позитивно. Бо виходить, ніби і «Солідарність» слуг народу не змусила голосувати так, як вона хоче, і голові він на посаді секретаря є небажаним. А з іншого боку, формально секретарем ради все ж буде депутат від БПП. Хоч цікаво, що Сергій Паладійчук самостійно збиратиме голоси під свою кандидатуру. Але йому немає що запропонувати фракціям, адже, згідно з новим регламентом, голів постійних комісій можна переобирати лише раз в рік, та й торгувати посадами в «комуналці» Хомко не дасть. Значить, йому доведеться «виїжджати» завдяки умовлянням та палким обіцянкам, що через рік він своїх меценатів не забуде. Депутати, наслухавшись, будуть змушені голосувати, бо рада без секретаря постійно залишатися не може. А майбутній секретар буде робити усе для того, щоб виборці на виборах бачили у ньому гідну заміну Володимиру Хомку. Ось так і живемо, що колишнім «стовпам режиму» може підвернутися хороший шанс зайняти високий пост. І головне у цій ситуації — упевнено зіграти, скориставшись моментом.
Богдан СЛОНЕЦЬ, ERVE.UA.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також