Сергій Никитюк: «Бурштин і конспірологія»

2090 0

Ми у соцмережах:

<b>Сергій Никитюк:</b> «Бурштин і конспірологія»

Дякуючи Джеку Лондону весь світ до сьогодні захоплюється пригодами відчайдушних юконських золотошукачів: робітників лопати і кайла — романтиків із величної Аляски. Хто зна, можливо і в Україні теж колись з’явиться свій Джек Лондон, який увічнить Полісся, як край не менш відчайдушних бурштинокопачів. А поки що, рівненську бурштинову лихоманку описують, здебільшого, сухі міліцейські протоколи та кримінальні колонки місцевих газет.

Нещодавно курйозну бурштинову історію, мимохідь, розповів Юрій Луценко на сторінках своїх мемуарів. Якось заклопотаний міністр внутрішніх справ віддав наказ розібратись врешті решт із бурштиновим «бєзпрєдєлом» на Рівненщині. Яким же було здивування міністра, коли про успіхи у боротьбі із незаконним видобутком бурштину відрапортували всі області України. Виявляється, його вказівка, потрапивши у складний кишківник еМ-Ве-Дешного бюрократичного організму, перетравилась і вийшла назовні у вигляді директиви для всієї України. Ох і пітніли міліцейські генерали по всій Неньці, окрім бурштиноносної Рівненщини, вигадуючи, в міру власної фантазії, злочини пов’язані із бурштином. А що поробиш. Наказ — не обговорюється. Відомі дві версії смерті Сашка Музичка. Одна — офіційна. Музичко випадково, чи не випадково, але власноручно застрілився під час затримання. Друга версія неофіційна, якої притримуються його друзі та соратники. Смерть Музичка — це політичне вбивство. Але є ще одна версія, невідома широкому загалу — конспірологічна і пов’язана вона саме із сонячним каменем. Не секрет, що під час відомих революційних подій, люди Музичка здійснили спробу «перекришувати» підпільний бурштиновий бізнес. Давайте спробуємо вирішити простеньку арифметичну задачку із підручника початкової школи. На рівненському бурштиновому Юконі налічується три сотні мотопомп. У нічну зміну вийшла працювати третина із них. Власник мотопомпи платить своєму «даху» 600 доларів за зміну. Скільки грошей зібрала бурштинова мафія за одну ніч? А за місяць, при умові що кількість працюючих помп залишилась незмінною? Отримали відповідь? Запитання є? А тепер читачу постав себе на місце одного із тих, хто багато років знаходиться на верхівці мафіозно-бурштинової піраміди. Зібрався ти, приміром, купувати норкову шубу, золотий смартфон та сумочку за 1000 доларів юній коханці. Аж тут — бах! Зненацька — революція! Все пішло шкереберть. Правоохоронці поховались — хто де. Влада реально переходить до рук «рабочіх і крєст’ян». Один із цих самих селян — бармачанин Сашко Музичко зазіхнув на святе — на основу твого і не тільки твого добробуту — бурштинові долари. Враховуючи небувале національне піднесення і революційну ейфорію суспільства, він легко відтиснув від годівниці бувших «кришувальників». Люд охоче поніс кревно зароблене саме йому — на революцію. Звичайно ти (тобто той хто в скелі — піраміді сидить) зробив спробу домовитись із революціонерами через місцевих, так би мовити, авторитетів. Але нічого не вийшло.

Прямолінійний Музичко, своєю характерною бармацькою говіркою, відповів вірогідно так: «Гроші підуть на революцію. Поняли? Да?». З цього моменту його доля була вирішена.
Ніякої політики, нічого особистого — тільки бізнес. Про рішучість та можливості бурштинової мафії свідчить хоча б факт нещодавнього зухвалого пограбування приміщення рівненської міліції, звідки було викрадено матеріали справи, а заодно шість мішків із конфіскованим бурштином. Цікаво, що схожий «баян» із слідчим-тєрпілой я вже колись слухав. З 10 років тому назад, розглядалась не менш гучна справа, про незаконне розмитнення елітних автівок. Були замішані впливові особи. Скандал виходив за рамки однієї області. І треба ж було такому статись, що всі матеріали по тій резонансній справі, а це близько 120 томів, опинились у багажнику автівки, яку необачний слідчий припаркував поряд із обласною прокуратурою. Звісна річ: автівка разом із безцінними документами, щезли мов роса на сонці. Ні, слідчого безумовно покарали за службову недбалість. Але справа розвалилась... Нашого майбутнього Джека Лондона, який нині длубається у поліських ямах із бурштином, мимохідь вивчаючи загадкову поліську душу, без сумніву очікує багато цікавого матеріалу. А нас у майбутньому очікує незабутній трилер, крутіший за класичний хіт радянської епохи «Это было под Ровно».
Сергій НИКИТЮК.
P.S.: Конспірологія — це сфера історичного знання, в якій історичні події розглядаються через призму змов таємних сил. Задача практичної конспірології — виявляти таємний зміст в загальновідомих і начебто зрозумілих подіях.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також