Сезон черемші: чим корисний цей дикий часник

1833 0

Ми у соцмережах:

Сезон черемші: чим корисний цей дикий часник

«Купіть черемшу на салатик», — припрохують перехожих продавці, які стоять на базарі з цією рослиною. Черемша має безліч корисних властивостей — антибактеріальні, антисептичні, бактерицидні та фунгіцидні. Однак дієтологи застерігають від надмірного вживання цієї дуже корисної рослини — не більше 10–25 листків черемші на день.

У листі черемші багато аскорбінової кислоти. А ось свій характерний часниковий запах черемша отримала завдяки ефірним оліям, алліцину, який також міститься в часнику. Є в складі черемші і фітонциди, і вінілсульфід.

Черемша багата білком, корисними амінокислотами, жирами, а також різними вітамінами. Завдяки значному вмісту вітаміну С (100 мг в 100 г свіжого листя) і фітонцидів (природних антибіотиків), черемша вважається противірусною рослиною. Вона стимулює апетит, допоможе поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту, інші продукти будуть засвоюватися набагато краще. Високий вміст клітковини в черемші допомагає швидко позбутися запору, метеоризму в кишечнику.

Ранньої весни, коли вітамінів зазвичай недостатньо, саме черемша допомагає впоратися з гіповітамінозом.

Вона здатна стимулювати роботу серця, знижувати артеріальний тиск, очищати кров, перешкоджає накопиченню холестерину. Такі зміни в організмі зменшують ризик виникнення гіпертонії, атеросклерозу і тромбофлебіту. Крім цього, черемша знижує ризик розвитку захворювань щитовидної залози.

Черемша дуже корисна для чоловіків, адже дозволяє звести до мінімуму ризик розвитку аденоми простати і при цьому позитивно впливає на потенцію.

Але все добре повинно бути в міру. Мегакорисна черемша при надмірному вживанні може викликати діарею, деякі порушення нервової системи, наприклад, безсоння. Не можна їсти взагалі черемшу тим, хто страждає на холецистит, панкреатит, виразку шлунка, гастрити, гепатит. Запалені після вживання черемші шлунок і кишечник можуть дати збій. Вагітним черемшу можна, але тільки в малих кількостях і не більше двох разів на тиждень.

Як вживати черемшу? Її додають в салати та гарячі страви, роблять намазки на сендвічі й бутерброди, заправки в перші страви. Дуже смачним виходить соус песто з черемші. Також рослину заморожують, солять і сушать, щоб зміцнювати системи організму цілий рік.

В медицині використовують відвари і настої з листя черемші, в тому числі й спиртові. Щоб приготувати відвар з черемші, необхідно залити окропом чайну ложку дрібно порізаного листя і настоювати 60 хвилин. Потім відвар проціджують і вживають кілька разів на день.

Свіжоприготовлений сік з черемші успішно позбавляє від шкірних проблем, таких як виразки і фурункули. Досить зробити компрес або примочки.

У народній медицині цибулини черемші використовують для лікування гінекологічних захворювань, гнійних ран, трофічних ран та пролежнів. Також при порушенні травлення, проносі, відсутності апетиту, при гастриті та ентериті (особливо інфекційного походження), при гіпертонії, артеріосклерозі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також