Що відбувається у Смизі?

1993 0

Ми у соцмережах:

Що відбувається у Смизі?

Позавчора зупинилося підприємство "Смигаторф", що у Дубенському районі. Працівники цього державного підприємства, до слова, одного з найуспішніших в області, відмовляються працювати. Люди оголосили страйк на невизначений термін, доки усі їхні вимоги не виконають. Керівництво підприємства "Рівнеторф" та представники столичного концерну "Укрторф" прибули на місце, щоб домовитися із працівниками. Переговори тривають, до Смиги "підтягнулися" правоохоронці, щоб не допустити порушення громадського порядку. Приїхали і політики... Зрештою, від протистояння програють наразі всі — за день простою "Смигаторф" втрачає близько 150 тис. грн. Окрім того, без палива залишилися як приватні підприємства, так державні установи.

Коментар

 
Ірина Тимощук, в.о. директора ДП "Смигаторф", директор ДП "Рівнеторф": — Конфлікт на підприємстві розпочався весною, коли звільнився колишній директор підприємства. Людей, яких я, директор «Рівнеторфу», призначала на посади керівників, колектив не сприймав, тому я вирішила тимчасово, поки не знайдуть нову кандидатуру, виконувати обов’язки директора «Смигаторф» самостійно. Це дозволено законодавством і погоджено із профільним міністерством та ДП «Укрторф». Проте страйк розпочався через новину про звільнення працівників апарату управління. З 16 вересня передбачали звільнити дев’ятьох людей, оскільки під час перевірки з Департаменту внутрішнього аудиту Міненерговугілля встановили, що у нас невиправдана кількість таких працівників. Зрештою, наразі звільнення буде лише з посад. Людям ми запропонуємо інші місця, жодна людина не залишиться без роботи. Я збирала керівників усіх цехів і намагалася їм пояснити, що трудового спору немає, є індивідуальні конфлікти людей, яких мали перевести на іншу роботу, і страйкувати через це усім не потрібно. Проте керівники цехів мене не послухали. Загалом, страйкарі мають дев’ять вимог. Їх усі можна згуртувати до чотирьох основних. Отже, вимагають зміни керівництва. Колектив уже відправив до «Укрторфу» прохання затвердити їхню кандидатуру на посаду директора, Сергія Ващука, колишнього начальника одного з цехів. Цю пропозицію розглянуть у міністерстві і «Укрторфі», якщо її затвердять, я підпишу документи про призначення Сергія Ващука. Він хороший спеціаліст.
 
Працівники виступають проти корпоратизації підприємства. Але ніхто його корпоратизувати не збирається. Тим паче, що у разі корпоратизації першочергове право бути власником має саме колектив. Вимагають також поновити на посадах звільнених людей. Частину з них ми візьмемо на інші посади, проте є люди, які навіть через суд не зможуть довести, що їх звільнили неправомірно. Так, бухгалтер вела такі звіти, що у неї автомобіль працював по 27 годин на добу.
Працівники "Смигаторфу" погрожують, що підприємтсво не запрацює, доки не будуть виконані усі їхні вимоги
Працівники виступають проти того, щоб на заводі замінювали виробництво торфобрикетів на щось інше. Паніка навколо цього питання виникла через непорозуміння. Ми вирішили розширити асортимент продукції, зокрема розширити виробництво торфу для пилевидного спалювання. Випустили пробну партію цього торфу, а працівники чомусь подумали, що ми хочемо змінити продукцію. Виступають також проти утисків працівників. Але можу запевнити, що на заводі до працівників ставляться добре, і ця вимога мені взагалі незрозуміла. Так, цього року на 6% зросла заробітна плата. Обсяг виробництва також зріс більше, ніж на 10% у порівнянні з минулим роком. Торф ми добуваємо лише у визначені періоди року, цьогоріч використати увесь сезон не вдалося через погодні умови. Проте підприємство розвивається. Воно – головна артерія «Рівнеторфу», і ми зацікавлені у його процвітанні.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також