Щоб не спекулювали землею?

1512 0

Ми у соцмережах:

Щоб не спекулювали землею?

Пайовикам майбутнього елітного містечка в районі вулиць Макарова-Пржевальського міськрада пропонує оплатити вартість інженерних мереж. Ця сума може сягнути 200 тисяч гривень на кожного. Кажуть, чиновники сподіваються, що такий пункт, внесений в угоду на пайову участь в будівництві, «відсіє» тих, хто «поклав око» на кілька ділянок з тією лиш метою, щоб потім ними торгувати.

Крім того, депутати вирішили, що в цьому районі буде квартал не лише житлової забудови, як передбачалося раніше, а й комерційної. Тож з майже 33 гектарів землі 10 — продаватимуть з аукціону під комерційну забудову, яка простягнеться вздовж вулиці Макарова. Що стосується змін до угоди на пайову участь у будівництві, які передбачають оплату проведення інженерних мереж, то затвердити їх депутати не наважилися. Текст угоди розглянуть на наступній сесії. Вочевидь, цьому посприяла присутність у сесійній залі пайовиків, які запевняли, що в умовах економічної кризи не можуть взяти банківський кредит, щоб оплатити прокладання мереж. І стверджували, що досі їм обіцяли внесення коштів у кілька етапів. Обурювались пайовики й позицією заступника міського голови Андрія Філіна. Адже хтось з них почув його розмову з начальником УКБ Олегом Германом, в якій той запропонував внесення разового платежу за мережі, мовляв, для того, «щоб побільше пайовиків відсіялося через неспроможність внести таку суму і збільшилася таким чином площа під комерційну забудову». Міський голова Володимир Хомко взявся заспокоювати пайовиків: — Ми таким чином хотіли «відсікти» людей, які понабирали по п’ять ділянок і хочуть ними торгувати. Тож угоду доопрацьовуємо, щоб не було охочих спекулювати ділянками. Я гарантую, що ваших представників ми допустимо до всіх розрахунків вартості мереж і дамо їх вам на експертизу. Також з’ясувалося, що декому з пайовиків за певні суми хтось з чиновників встиг пообіцяти конкретні ділянки в обраних районах: ближче чи далі від проїжджої частини. Тож депутати відреагували на такі повідомлення, пообіцявши жеребкуванням визначати власників ділянок з-поміж пайовиків.

Мирослава ШЕРШЕНЬ.

Коментарі Андрій Філін, заступник міського голови: — Пайовики повинні розуміти, що беруть землю для будівництва, а не для перепродажу. Тож в угоді має бути записано, що вони не можуть продати ділянку, доки не зведуть на ній будинок, не введуть його в експлуатацію і не приватизують землю. Крім того, оплата вартості мереж разовим платежем вбереже їх від ситуації, подібної до тієї, що є нині в районі вулиць Буковинської, Костромської, Пухова. Тільки через 5 років з часу зведення тут будинків почали будувати інженерні мережі і ці роботи досі не закінчено. Все тому, що вчасно пайовики не оплатили їхню вартість. Ще разовий платіж за мережі, а також встановлення в угоді чітких термінів зведення будинків захистить людей від перспективи бути оточеними недобудовами на сусідніх ділянках впродовж багатьох років, а також позбавить можливості отримати землю тих хитрунів, які просто хочуть «забити» ділянки за собою. Цілком схвалюю ідею щодо виділення комерційної зони вздовж вулиці Макарова. За рахунок інвесторів, які придбають землю в цьому місці, можна тут розширити і відремонтувати дорогу. Оскільки ділянок для пайовиків тоді зменшиться, можна їм давати землю в інших районах міста. Голова земельної комісії міськради Руслан Мальований: — Я проти зведення індивідуальних будинків у районі вулиць Макарова-Пржевальського взагалі. Вважаю, що там має бути високоповерхова забудова, бо у Рівному для неї нині немає місць. Тож я за це питання ніколи не голосував і не голосуватиму. А ділянки людям, які цього потребують, слід давати в районах Басівщини, Бармаків, Тинного.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також