Щоб отримати субсидію, заробіток рахувати не треба

1227 0

Ми у соцмережах:

Щоб отримати субсидію, заробіток рахувати не треба

Понад 70 тисяч рівненських родин уже подали заяви на отримання субсидій. До початку опалювального сезону заявників значно побільшає, очікують в органах соцзахисту населення. Недавно процедуру отримання субсидій спростили, відтепер не потрібно вказувати у заяві свої доходи. Обіцяють також надавати допомогу держави не тільки власникам, а й тим, хто винаймає житло, бо ж цієї зими українцям доведеться платити за комунальні чи не удвічі більші суми, ніж минулого року.

Посадовці звітують, що субсидії на Рівненщині, як і в інших областях, отримали 90% тих, хто звернувся. Дев'ять тисяч заяв від рівнян соціальні працівники ще опрацьовують. Відтепер, щоб платити за комунальні послуги менше, достатньо подати заяву та вказати вид доходів усіх членів родини, тобто написати, чи вони отримували зарплату, пенсію, чи допомогу з безробіття. Усю інформацію щодо суми доходів органи соцзахисту перевірятимуть самотужки, беручи дані із Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду. Василь Шевченко, заступник міністра соціальної політики, відповідаючи на запитання журналіста «РВ», зазначив:

— Люди, які подали заяви на отримання субсидії у травні-червні, могли розчаруватися. Влітку розмір субсидії для декого міг становити 17-20 грн., а то й 0 грн. Це тому, що ми розраховуємо субсидію залежно від того, який у домогосподарства дохід та яку суму воно сплачує за комунальні послуги. У літні місяці суми за комунальні невеликі, тому і субсидія незначна. Проте ми одразу вирішили: людина повинна звертатися до органів соцзахисту тільки один раз. На початок опалювального сезону субсидії будуть автоматично перераховані. Раніше субсидії призначали тільки на осінньо-зимовий період. Ми вирішили продовжити і на літо, щоб мінімізувати черги. Очікуємо, що субсидії в країні отримуватиме близько 4 млн. родин. Окрім того, ми йдемо на всілякі уступки. Спершу скасували норму, що потрібно принести довідку про доходи, потім дозволили брати до уваги доходи родини за півроку, згодом за останні три місяці, а пенсіонерам — за останній місяць. А в заяві останнього зразка суму вказувати взагалі не потрібно, тільки вид доходу та звідки людина отримувала кошти. Учасникам АТО, до слова, не враховуємо зарплату, яку вони отримують за участь в антитерористичній операції. Субсидії не будуть видавати безконтрольно. Багаті люди їх не отримають, адже є обмеження щодо розміру житла, яке має заявник, та кількості газу, води, електроенергії, яку він споживає. Щодо тих, хто винаймає житло, вони також можуть розраховувати на субсидію. Але тільки за умови, що матимуть офіційний договір оренди та що особові рахунки за комунальні послуги будуть записані на їхнє ім'я.
Посадовці обіцяють змінити порядок нарахування субсидій переселенцям, щоб їм було легше отримати допомогу від держави. Також Мінсоцполітики розробляє комп'ютерну програму, яка дозволить оформляти субсидії швидше. Планують, окрім того, збільшити кількість соціальних працівників та підняти їм заробітну плату. А за словами Василя Шевченка, нинішні працівники органів соцзахисту наразі проходять навчання — як розмовляти із людьми, не грубіянити їм та не ігнорувати їхні проблеми.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також