«Шлагбаумне» питання

1657 0

Ми у соцмережах:

 «Шлагбаумне» питання

Редакція «РВ» отримала лист, під яким підписалось 300 «мешканців вулиці Котляревського», яку нещодавно перекрили шлагбаумом (див. «РВ» №36). Зрозуміло, що стільки людей на цій невеличкій вулиці не живе, а підписи належать переважно студентам університету «Україна», який тут розташований. Як видно з листа, студентам дуже зручно і безпечно стало ходити вулицею Котляревського до свого навчального закладу, відколи там з’явився шлагбаум.

”Коли ця ділянка дороги була вкрита ямами та бруківкою 40-х років минулого століття, автомобілісти по ній їздили не так часто. Неодноразові звернення до міської влади щодо асфальтування цієї ділянки вулиці міста не дали результату. Мешканці вулиці за власні кошти в складчину відремонтували її, це близько 700 метрів. Тепер водії дозволяють собі нехтувати правилами дорожнього руху і перевищувати швидкість. Оскільки тротуари на цій вулиці відсутні, ми наражаємося на небезпеку потрапити під колеса автомобіля. Приватні інтереси одного чи двох автомобілістів не можуть бути пріоритетними у питанні безпеки інших людей», — йдеться у листі. Такий же лист отримав і міський голова Рівного Володимир Хомко, якого студенти просять залишити вулицю у статусі пішохідної й вважають, що обмеження руху транспорту на цій ділянці дороги є зручним для пішоходів.

До речі ”Шлагбаумна» тема зацікавила не лише мешканців вулиці Котляревського та студентів інституту «Україна», а й вулиці Набережної, щоправда, в дещо іншому ракурсі. ”Ще декілька років тому, коли будинки на вул. Котляревського тільки починали будуватися, перехожих вражала така картина: на початку цього відрізку вулиці стояло старе дерево, до якого була прибита табличка з написом: «Приватна територія. Прохід та проїзд заборонені». Вулиця зі старою бруківкою була перетворена на суцільне болотяне місиво, а під парканом обласного ліцею лежали купи будівельного сміття. А тепер виявляється, мешканці міста повинні щиро подякувати власникам елітних котеджів за те, що вони відремонтували знищену ними ж вулицю і не сміли проїжджати по ній, щоб не порушити спокій людей за високими парканами. Особливо обурює, що влада дала дозвіл на це беззаконня. Наведемо приклад з життя іншого району міста. У будинках №2 та №4 на вул. Набережній мешкають переважно пенсіонери, більшість з яких вже не здатні до боротьби. За свою мізерну пенсію навіть не можуть оплатити комунальні послуги, не те що збудувати котедж чи прокласти дорогу. А прагнуть лише відпочинку на лавочці у своєму дворі. На початку 90-х років через сусідство з базаром тут відпочивати стало неможливо. І хоч згодом двір було відгороджено бетонним парканом, але спокій тривав недовго. В нашому дворі стоїть одноповерхова будівля, в якій розмістився склад. В її огорожі зроблено дві діри, через які з самого ранку починають розвантажувати базарний крам. Крім бусів і вантажних машин, сюди приїздить ще чимало легкових автомобілів працівників ринку, а також тих, хто шкодує заплатити гривню за стоянку. Через базарні машини у двір не може заїхати швидка допомога, сміттєвоз, а іноді й труну з покійником доводиться нести десяток метрів до ритуального автобуса. Повітря у дворі перетворилося на суміш вихлопних газів та гниючого сміття, а асфальтове покриття — в суцільні глибокі ями. Торік у згаданій будівлі відкрився пункт прийому пляшок та макулатури. Після цього «краєвиди» нашого двору доповнилися «тусовками» бомжів, які сякаються і плюють харкотинням і обтирають руки об дитячі гойдалки. Нещодавно ми почули, нібито вул. Пересопницьку мають розширювати за рахунок шкільного подвір’я і частини території будинку №2, щоб зробити двосторонній рух для заїзду базарних машин. Але колись на цьому місці була трясовина, і коли у 1968 році зводили будинок №4 на Набережній, був припис про заборону руху вантажних машин на цьому відрізку вулиці через можливість вібрації і пошкодження фундаментів будинків №4 і №6. А що зараз? Ввесь центр міста перетворився на суцільних базар, який розростається. Може, міській владі вже час подбати про інтереси мешканців вулиць Набережної, Базарної, Здолбунівської, Полуботка, Замкової, життя яких перетворилося на кошмар, а не дбати про спокій мешканців елітних котеджів з вул. Котляревського?


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також