Швейцарські годинники також ламаються

8190 0

Ми у соцмережах:

Швейцарські годинники також ламаються

Ніщо не вічне ні під сонцем, ні під місяцем. Тому час від часу в нас щось ламається і ми починаємо перейматися проблемою його ремонту. Про основні ремонтні послуги Рівного говоримо сьогодні.

Ремонт годинник

Фірми й приватники За даними управління торгівлі та побутового обслуговування населення, у місті працює 10 ательє з пошиття та ремонту взуття і 27 ремонтних майстерень, послуги з пошиття та ремонту одягу надає 21 підприємство, ремонт та обслуговування побутової техніки, теле— радіоапаратури, ремонт і виготовлення ключів, ремонт шкіргалантереї здійснюють 19 майстерень, годинників — 8, ремонт і виготовлення ювелірних виробів — 11, меблів — 4 майстерні. Проте ці цифри не відображають усієї кількості ремонтників міста. Багато хто працює або на єдиному податку і про своє існування управління торгівлі не повідомляє, або підпільно, надаючи послуги за оголошеннями у пресі. Хто кращий — поодинокі приватники чи спеціалізовані майстерні — кожний вирішує сам. У майстернях ціни переважно стабільні, в приватників — за домовленістю, поторгувавшись можна добитися певної знижки. Проте у разі неналежного ремонту до майстерні легше висунути претензії, в тому числі й заручившись підтримкою управління у справах захисту прав споживачів. Якщо ж питання ціни на послуги для вас має неабияке значення, варто зателефонувати за всіма оголошеннями за даним видом послуг — на щастя, вибір у Рівному є. Щоправда, за багатьма телефонами, розміщеними в газетних оголошеннях, сидять диспетчери й не орієнтуються (чи роблять вигляд) у цінах на послуги, котрі самі ж надають. Врешті, самі ж собі роблять гірше, оскільки вибір споживача, скоріше всього, впаде на того майстра, який чітко й зрозуміло відповість на усі його запитання.

Годинники Як розповів Володимир Чернишов — власник майстерні на вул. Шевченка й один з найдосвідченіших годинникарів Рівного (ремонтує годинники з 1974 року), всього у місті лише 16 годинникових майстрів, у котрих ціни приблизно однакові. Нині загальний ремонт, до якого входить розбирання, промивання, змазування і відрегулювання ручного годинника радянського виробництва, коштує близько 10 гривень. Щоправда, 12 листопада годинникарі міста планують зібратися на «раду» і домовитися про підвищення цін на свої послуги. Ймовірно, вони подорожчають на дві гривні. За словами пана Володимира, доводиться ремонтувати різноманітні годинники. Інколи приносять старовинні антикварні годинники з зозулею та боєм — їх ремонт здійснюється за домовленістю і в середньому коштує від 30 гривень. Трапляються й ексклюзивні швейцарські золоті годинники вартістю кілька тисяч доларів. Такий ремонт обійдеться власнику в гривень 100-150. Близько ста гривень коштуватиме й ремонт кварцового хронографа, оскільки він має дуже складний механізм. Ремонт будильників, кварцових, настінних годинників коштує в середньому 7-8 гривень, імпортних механічних чи електронних годинників — 25-35 гривень, заміна батарейки коштуватиме від двох до п’яти-семи гривень залежно від її фірми-виробника. Ще відремонтувати годинник можна за місцем придбання, щоправда, ремонтні послуги надають далеко не всі торгові точки. Орієнтовно ремонт годинника вартістю 100 гривень коштуватиме близько 10 гривень. В окремих годинникових майстернях, наприклад біля підземного переходу на вул.Соборній (зупинка «Органний зал»), можна також відремонтувати фотоапарати. Коштує ця послуга залежно від вартості самого апарату — в середньому 15-20% від його вартості.

Взуття Ціни на ремонт взуття переважно залежать від пори року: при зміні сезонів попит і відповідно ціни дещо підвищуються, та місця розташування майстерні: в центрі міста ціни дещо вищі, в мікрорайонах — нижчі. Певне узагальнення я попросила зробити Любов Вітрук, майстра цеху з ремонту взуття ТзОВ «Ремвзуття», котрий здійснює ввесь спектр ремонту — від найдрібнішого до складного. Знаючи це, більшість приватників в особливо «важких» випадках направляють клієнтів до колишньої фабрики і переважно орієнтуються на її ціни. Найпопулярніший ремонт — зміна набойок коштує у «Ремвзутті» від 4 до 7,50 грн. за пару, залежно від розміру та матеріалу — гуми, металу чи поліуретану, котрий вважається найкращим. Заміна підметок чи переклеювання підошви коштує 4 гривні з жіночої пари взуття, 5 гривень — з чоловічої. Звуження, розширення чи вкорочення халяви чобота коштує 7 гривень, заміна замка «блискавка» у взутті — 2,50 грн., у сумці — 4 гривні за штуку плюс вартість самого замка — близько гривні, дрібний ремонт взуття обійдеться у 2,50 гривні. Найактуальнішим покращенням взуття взимку є заміна слизьких підошов на гумові протекторні — 16 гривень за роботу плюс 10-12 гривень за пару підошов. Також можна замінити супінатори — 8-9 гривень, устілки — 4-6 гривень залежно від розміру, хутро всередині взуття — 24 гривні за пару. Можна «реконструювати» зношене взуття: змінити халяву — в середньому 60 гривень, «союзку» (передню частину чобота) — 53 гривні, каблук — близько 24 гривень, перетяжка взуття із заміною деталей низу коштуватиме 33 гривні. Оновлення літнього взуття з повною заміною верху коштує 35 гривень за пару.

Одяг та шкіргалантерея Як розповіли у салоні «Фантазерка», найпоширенішою проблемою модниць є зміна замків у одязі — близько семи гривень та вкорочування низу одягу — 5-7-10 гривень. Дрібний ремонт коштує близько 5 гривень, ушивання чи незначне перешиття одягу коштує в середньому 10 гривень. У приватних швачок ціни на подібні послуги можуть бути на гривню-дві нижчі (хоча необов’язково), проте не кожна з них погодиться «гратися» з дрібним і відповідно дешевим ремонтом. На центральному ринку (вул. Полуботка) працює майстерня «Айболит», котра допомагає вирішити проблему з поламаними парасолями, сумками та іншою шкіргалантереєю. Як розповів приватний підприємець Леонід Дроздов, котрий допомагає людям вже 20 років, найчастіше громадяни ремонтують парасолі — від 0,50 до 6,50 гривень, ремонт однієї спиці без її заміни обійдеться у 2,50 грн., із заміною — 4,50 грн. Заміна замків коштує від 5 до 8 грн., бігунків — від 3 до 5 грн., кнопок — від 0,50 до 1,50 грн. Ремонт ручки до сумки коштує 0,50-1, 50 грн., заміна ручки — 4-7 грн., ремонт годинникового браслета — 0,50-2 грн. Відремонтувати шкіряні вироби можна також у Будинку побуту, що на центральному ринку, ціна залежить від складності ремонту.

Ювелірні вироби Певний орієнтир щодо цін на ці послуги надала фірма «Ріше», в якій одна пайка золотого ланцюжка коштує 6 грн., срібного — 4 грн., золотої сережки — 8 грн., срібної — 6 грн., золотої каблучки — 6 грн., срібної — 4 грн. Збільшити золоту каблучку на один розмір можна за 7 грн., срібну — за 5 грн., зменшити на один розмір — 6 грн. і 5 грн. відповідно. Зменшення довжини браслета обійдеться у 11 грн., полірування ланцюжка — у 5 грн., закріплення камінця на каблучці — 6-8 грн.

Побутова техніка Як розповів директор ЗАТ «Побутрадіотехніка» Михайло Данчуков, в Україні майже немає теле— й радіоапаратури місцевого виробництва. Більшість з того, що ми купуємо, виготовлено відомими світовими брендами. Тому в Україні створено близько 80 сервісних центрів, котрі мають угоди з найвідомішими виробниками і здійснюють як гарантійне, так і післягарантійне обслуговування їхньої техніки. «Побутрадіотехніка» — єдиний подібний центр у Рівному, котрий обслуговує продукцію 20 найвідоміших фірм. Щодо цін, то ремонт у сервісному центрі коливається від 17 до 120 гривень залежно від виду й класу побутового приладу та складності поломки плюс вартість необхідних запасних частин. Ремонт телевізора коштує від 7,15 грн. до 31,50 грн., пральної машини — від 6,70 грн. до 70,20 грн., відеомагнітофона — 40 гр., ремонт холодильника із заправкою ізобутаном — 120 грн., заміна кінескопа телевізора — 25 грн. плюс вартість самого кінескопа — 250-260 грн. за вітчизняний, близько 400 грн. за кінескоп іноземного виробництва. Ціна приватного ремонту також залежить від виду приладу й складності поломки. Зазвичай вона визначається після діагностики техніки майстром, проте «гарантований мінімум» у середньому становить 15-25 гривень. Далі все залежить від вартості необхідних запчастин та совісті майстра. Домова служба пропонує ремонт механічних пральних машин за 20-30 грн., пилесмока — 15-20 грн., телевізорів радянського виробництва, відео— аудіоапаратури — 25-35 грн., дискових телефонних апаратів — 7-10 грн., електронних телефонів, факсів — 15-20 грн., дрібних побутових електроприладів — 8-12 грн. плюс вартість запасних частин. Відремонтувати або відрегулювати електролічильник можна в ПП «Арт-Дизайн, Майстерня електролічильників» за ціною від 6,50 грн. до 12 грн. за однофазовий і близько 15 грн. за трифазовий електролічильник. Ремонт багатьох інших речей переважно специфічний, а його ціна залежить від багатьох чинників, тому обсягу статті на узагальнення усіх існуючих в місті ремонтних послуг звичайно не вистачить. У будь-якому разі бажаємо довгих років життя вашим речам та чесних і сумлінних майстрів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також