Сильний і чесний! Навіщо ліснику Суховичу мільйони доларів?

3426 0

Ми у соцмережах:

Сильний і чесний! Навіщо ліснику Суховичу мільйони доларів?

Не скоро побачимо в залі Рівненської облради депутата з фракції «Сила і честь» Віталія Суховича. Нещодавно його затримали працівники Державного бюро розслідувань з підозрою у незаконному збагаченні. Слідчі знайшли у нього вдома кілька сумок, набитих доларами та євро. Тримав вдома понад 4 мільйони валюти. Кажуть, депутат до чогось готувався.

Про обшуки вдома у багаторічного депутата обласної ради стало відомо перед вихідними. Слідчі побували у робочому кабінеті заступника голови Поліського лісового офісу «Лісів України» Віталія Суховича та у нього вдома. Окрім вилученої валюти на понад 4 млн доларів, було знайдено три елітні автомобілі Audi Q8, Mercedes-Benz GLE 350E, BMW X5, коштовності та дорогі годинники елітної марки «Рatek Рhilippe». Слідчі виявили золоті монети, злитки золота, два пістолети, автомат Калашникова з 16 магазинами з набоями до нього. Завітали працівники поліції й за чотирма адресами у Рівному, де Віталій Сухович здійснював будівництво котеджів. Земельні ділянки було зареєстровано на номінальних осіб, підконтрольних депутату.

Одразу після оприлюднення інформації про обшуки в депутата Рівненської облради не забарилася й позиція державного підприємства «Ліси України». Так після реформи стала називатися структура, що об’єднує лісову галузь. Раніше Віталій Сухович працював начальником Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства. Простою мовою кажучи, керував усіма лісниками Рівненщини. Однак під час реформи у лютому цього року Рівненщину об’єднали з Волинню, де почав діяти головний офіс.

З того моменту Сухович став заступником директора Поліського лісового офісу та втратив свій беззаперечний вплив на лісову галузь Рівненщини. Оскільки ще й не зміг знайти спільної мови з новим керівництвом на Волині, то ті ухвалили рішення усунути його з посади. Однак Сухович тривалий час перебував на лікарняному, аби лиш затягнути час зі звільненням. Тож персоною Віталія Суховича зацікавилося слідство.

Результати розслідування було оприлюднено саме в момент зміни влади в області та вибору кандидата на посаду голови Рівненської обласної військової адміністрації. Це одразу породило чимало чуток. Наприклад, за версією Ігоря Мосійчука, колишнього нардепа, Суховичу нібито пообіцяли, що призначать головою обласної військової адміністрації Рівненщини. І оці 4 мільйони валюти за посаду збирали лісники з усієї області. Однак, за твердженням Мосійчука, в останній момент Суховича вирішили «кинути».

Натомість на Рівненщині цю гіпотезу колишнього народного депутата навідріз відкидають. Кажуть, Віталій Сухович справді збирав гроші для призначення на посаду. Однак йдеться не про Рівненську ОДА, а про його рідну галузь. Нібито той націлювався на керівну посаду в головній філії державного підприємства «Ліси України».

Справою Віталія Суховича тепер займаються столичні правоохоронці. Одразу після обшуків депутата Рівненської облради забрали до Києва, де повідомили йому підозру за статтею 368–5 КК України «Незаконне збагачення». Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 10 років. Печерський суд Києва обрав для нього запобіжний захід з тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 192 мільйони гривень.

Додамо, що це уже не перший раз, коли Віталія Суховича намагаються спіймати на гарячому. У січні 2020-го прокуратура Рівненщини підозрювала на той час уже колишнього начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Віталія Суховича в недостовірному декларуванні, бо той не показав у декларації майже вісім мільйонів гривень. Прокурори направили провадження до Національного антикорупційного бюро. Однак справу щодо недостовірного декларування Віталія Суховича закрили 3 листопада 2020 року. Але закрили не тому, що не знайшли порушення, а через рішення Конституційного Суду у жовтні 2020-го, яким скасували відповідальність за брехню в декларації за статтею 366–1 Кримінального кодексу України.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також