Сміттєвий хаос: чому Рівненщина потерпає від львівського непотребу?

2242 0

Ми у соцмережах:

Сміттєвий хаос: чому Рівненщина потерпає від львівського непотребу?

У лісах та на полях Рівненщини все частіше знаходять купи поспіхом викинутого львівського сміття. Нещодавно хтось із перевізників висипав відходи прямісінько біля траси Київ-Чоп – на повороті до селища Козин Радивилівського району. У проблемі місцеві політики активно звинувачують міського голову Львова Андрія Садового. Навіть приймали звернення до центральних органів влади – заборонити вивозити львівське сміття на територію інших областей. Проте заяви і звинувачення результату не мали жодного.

сміття Проблему Львова може вирішити лише новий сміттєвий полігон. Старий, нагадаємо, закрили після торішньої пожежі, на якій загинули люди. Поки сміттєзвалища для майже мільйонного міста немає, перевізники влаштували непоганий бізнес на проблемі. Міська рада Львова платить чималі кошти за вивезення побутових відходів. Останні мали би доставляти у східні та центральні регіони, які погодилися допомогти. Рівне офіційно згоди не давало. Тож деякі вантажівки, аби не витрачати час і кошти на сотні кілометрів дороги на схід, висипають сміття деінде, не маючи доступу до рівненських сміттєзвалищ. сміття Наприклад, знаходили львівські відходи і на Дубенщині, і на Острожчині, а останнім часом і на Радивилівщині. Винних перевізників досі не встановили. Активісти із Радивилова вирішили діяти без правоохоронців: днями влаштували чергування на сміттєзвалищі містечка, що поблизу села Баранне, і таки не дозволили одній вантажівці викинути сміття. - Водій не мав жодних документів ні на фуру, ні на вантаж, - розповідає радивилівчанин Антон Споровець. – Нам вдалося з’ясувати, що вантажівка належить фірмі «Автодор». Директор її приїхав вночі і привіз договір із комунальним підприємством міськради «Комунальник» - договір навіть не мав номера. Директор «Комунальника» також прибув. Казав, що все нормально і що домовленості, але не міг навіть правильно сказати, на скільки часу договір підписаний. За п’ять годин – близько 5-ї ранку – привезли і документи на вантаж, з мокрою печаткою, тож патрульна авто відпустила, хоча вивантажити сміття ми не дозволили. «Комунальник», може, на цьому і заробляє (а ми дізналися, що це не вперше викидали львівські відходи), але ми не хочемо, щоб у нас викидали львівське сміття. Це ж додаткове навантаження на звалище. сміття

Усі фото - активістів із Радивилівщини
Директор «Комунальника» Андрій Ковальов вважає, що активісти неправі: - Сміттєзвалище паспортизоване і ми уклали договір із фірмою, вантажівку якої затримали. Я не знаю, чи вони привезли сміття зі Львова, чи ні. Мене, як директора комунального підприємства, цікавить лише одне – аби це були тверді побутові відходи, а не небезпечні речовини. Це і перевіряємо. У смітті ж не будемо копирсатися, шукаючи підтвердження, звідки воно саме. Представники фірми запевнили, що вони прибирають узбіччя доріг. Але скажу відверто, я виступаю за те, щоб допомогти Львову. Це ж біда не лише одного міста, це проблема усієї України. Якби кожне місто погодилося приймати якусь частину відходів Львова на своїх сміттєзвалищах, не виникло б нинішньої ситуації, коли перевізники викидають сміття, де їм заманеться, бо не мають куди його везти. На жаль, до нас міський голова Львова не звертався. Інакше, ми б з радістю уклали такий договір. Наше підприємство отримувало б кошти, за які можна було б наймати сучасного бульдозера і пригортати сміття. До речі, недавно ми самі спіймали вантажівки з львівським сміттям, які хотіли несанкціоновано скинути відходи на нашому полігоні. Тоді ми не погодилися, бо полігон був не підгорнутим. Тепер ситуація змінилася. Нехай краще платять нам гроші, щоб ми захоронили відходи, аніж розкидають їх по всьому району.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також