Собака в місті

16058 0

Ми у соцмережах:

Собака в місті

Про нього мріє чи не кожна дитина. Він — найвідданіший друг і помічник людини. Про нього написано тисячі книг та все одно, спілкуючись з ним, ми щодня відкриваємо для себе щось нове. Якщо ви вирішили придбати собі собаку, спробуємо допомогти вам зробити правильний вибір.

Отож рішення прийнято і ви твердо вирішили купити собаку. Та перед тим, як це зробити, варто задуматись. Адже собаки — дуже різні й кожна з 400 офіційно зареєстрованих порід має чіткий набір характеристик, стандарт поведінки та, врешті, своє призначення. Існує три основні групи собак: мисливські, які допомагають людині на полюванні, службові, які виконують найширші функції — від охорони до поводирства незрячих, і декоративні, основне призначення яких — радувати око своїх господарів і бути для них вірним другом. Спеціалісти радять не купувати мисливських собак, якщо ви не збираєтеся з ними полювати. Для мисливського собаки полювання — це сенс життя, закладений генетично. Якщо він не полює, то подібно до людини, позбавленої можливості займатися улюбленою справою, чахне і всихає з нудьги. Крім того, цілком прогнозовано, собаки поділяються на великих, середніх і малих і, відповідно, вимагають різних умов проживання та кількості їжі. Є різниця між найменшим у світі чі-хуа-хуа, вага якого коливається від 900 грамів до 2,7 кілограма, і сенбернаром, рекордна вага якого була зареєстрована у 1987 році — американець Бенедектін заважив 140,6 кг при зрості в холці 99 см! Є коротко— і довгошерсті собаки, які потребують особливого догляду, розчісування й стрижки. Тож при виборі собаки тверезо оцініть свої фінансові можливості та кількість вільного часу, який ви можете йому приділити. Є різниця в характері собаки за статевою ознакою. «Дівчата» більше прив’язані до господаря, краще ставляться до дітей, є слухняніші. «Хлопці» — крупніші, суворіші, агресивніші й витриваліші, мають міцніше здоров’я. Крім того, зовсім як люди, собаки відрізняються за темпераментом, рівнем комунікабельності та рухливості, здібностями та інтелектом. Отож щоб врахувати всі нюанси і підібрати собаку, який би підходив вам, а ви йому — варто звернутися до фахівців, яких можна відшукати у спеціальних кінологічних клубах і центрах.

Клуби Офіційних клубів у Рівному два: обласний клуб мисливського собаківництва і обласний центр собаківництва, котрий займається службовими та декоративними собаками. Є ще кілька центрів, зареєстрованих кінологами. Це небагато, для порівняння — у сусідньому Луцьку їх вісім. Клуби ведуть облік породистих собак та їх власників, організовують виставки, допомагають у придбанні щенят, займаються «шлюбними» послугами. Купити хороше породисте щеня можна й на ринку чи за оголошенням. Та все ж краще купувати собак через клуби. Матимете гарантію того, що вам не підсунуть браковане щеня, дворнягу чи генетичного мутанта — гібрид, який отримали від схрещування двох різних порід. Щодо останніх, то кінологи особливо наголошують на неприпустимості самовільного схрещування «бульдога з носорогом». Такі собаки, по-перше, можуть бути непередбачено жахливого вигляду. По-друге, можуть мати неврівноважену психіку та не мати жодних здібностей до дресури. Тож якщо вам пропонують «супернову, щойно виведену породу» — краще відмовтеся, вас банально дурять. При купівлі щеняти зверніть увагу на його маму, ознайомтеся з її родоводом. Зверніть увагу на зовнішній вигляд щеняти, його жвавість. Здоровий собачка повинен гарно виглядати, бути активним, шерсть має блищати, а очі сяяти. Як порадила Лариса Приходько, старший інструктор-кінолог обласного центру собаківництва, якщо ви купуєте щеня на базарі, обов’язково вимагайте у продавця щенячу картку й перевірте, чи тавроване щеня. Ці ознаки вам скажуть, кого ви купуєте — породисте щеня чи «підставу». Тавро наноситься або в ділянці паху, або на внутрішній стороні вуха. Цифри клейма означають номер області й рік, коли народилося щеня, його індивідуальний номер. Щеняча картка — це свідоцтво про походження щеняти, яке видається господарю після огляду працівниками клубу всіх новонароджених щенят у разі відсутності в них явних недоліків. Коли щеняті виповниться шість місяців, щеняча картка обмінюється на родовідну. Для цього щеня повторно оглядають і обмірюють. Якщо відповідає усім вимогам породи — дані про нього відправляють у Київ, де й виписують родовідну. У ній вказуються порода, стать, масть, дата народження, кличка, номер тавра, предки щеняти до четвертого коліна, прізвище та ім’я власника собаки, його адресу. Згодом до документа вносять оцінки, які пес отримав на виставках, дані племінного використання. Національна родовідна коштує 80 гривень, міжнародна, котра дає право брати участь у міжнародних виставках, — удвічі дорожча. Якщо ви купуєте щеня через клуб, то шукати його можуть по всій Україні й навіть привезти з-за кордону. Оскільки регіональні клуби об’єднуються у всеукраїнську асоціацію, мають єдиний реєстр всіх породистих собак і співпрацюють з міжнародною кінологічною асоціацією, котра об’єднує собачників з 80 країн.

Попит На сьогодні найбільшим попитом у Рівному користуються службові собаки, що впливає на їхню ціну. Найпопулярніші породи: німецька вівчарка — щеня, в залежності від його родовитості, коштує від 150 до 300 у. о., приблизно за стільки ж можна придбати ротвейлера. Стати господарем добермана можна за 100-150 у. о., хорошої середньоазіатської вівчарки — за 300-1000 у. о., кавказької вівчарки — за 200-300 у.о., бультер’єра — 50-100 у.о. Значно меншим попитом користуються декоративні собаки, проте ціни на них досить високі. За словами пані Лариси, це пояснюється тим, що декоративні собачки — невеликого розміру, тому народжують малу кількість щенят. У Рівному мало представників декоративних порід високого класу. Повністю перевелися такі породи, як пудель, пекінес, французький бульдог. Коли на них був підвищений попит, собачі ділки в’язали собак, не надто турбуючись про чистоту породи й якість потомства. Тепер пожинаємо плоди. Що ж до цін, то щеня мальтійської болонки можна придбати за 300 у.о., йоркширського тер’єра — за 500 у.о., тойтер’єра — за 100-200 у.о., мопса — за 300-400 у.о., шарпея — за 200-300 у.о., англійського бульдога — за 300-400 у.о. Хороші пекінеси високого класу, на відміну від базарних, можуть коштувати до тисячі у.о., чі-хуа-хуа — 1-1,5 тисячі у.о.

Мисливські собаки Як розповів Микола Бондаренко, кінолог обласного клубу мисливського собаківництва, мисливські собаки — найдешевші, що дуже несправедливо. Адже це здібні й витривалі робочі собаки, які часто працюють в екстремальних умовах. Тим не менше, будь-якого породистого чотирилапого мисливця можна придбати за 30-40 у. о. Проте продадуть щеня не кожному, а лише мисливцю. Найпопулярніші у Рівному породи: лягаві, котрі спеціалізуються на пернатій дичині — курцхаар, дратхаар, англійський, ірландський, шотландський сеттери. Норні породи — такси, ягдтер’єри — допомагають вполювати лисицю чи борсука. Західносибірська і російсько-європейська лайки стануть у пригоді у здобуванні кабана, лося, хутрового звіра. Російський, російський рябий гончаки та найшвидший серед собак грейхаунд спеціалізуються на зайцях та лисицях. З вухатими спанієлями ходять на качку. У Рівному навіть є англійський сеттер — прямий нащадок собаки, котрий знімався у фільмі «Білий Бім Чорне Вухо». Цінність мисливського собаки визначається не лише екстер’єрною оцінкою (відповідність зовнішнього вигляду до норм породи), але й участю у польових випробовуваннях, де в умовах, максимально наближених до реальних, пес має проявити свої мисливські вміння. До речі, полювання з собаками немисливських порід прирівнюється до браконьєрства. Для легального полювання необхідний паспорт на право полювання з собакою.

Це потрібно знати Якщо ви все ж стали власником омріяного щеняти — вам необхідно вирішити купу проблем. Взагалі, перший рік життя собаки — найважливіший і потребує від вас максимум уваги та турботи. При купівлі щеняти поцікавтесь, чи робили йому щеплення і дегельмінтизацію (обробку проти глистів). Якщо ні — про здоров’я вашого собаки доведеться подбати самому. Дегельмінтизацію зазвичай проводять на четвертому тижні життя щеняти. Спеціальна література радить використовувати для цього піперазин з розрахунку 0,2 г на 1 кг живої маси. Але краще порадитися з ветлікарем. До речі, всі, з ким доводилося спілкуватися, згадували Михайла Копилова — лікаря міської ветеринарної лікарні, як одного з найкращих спеціалістів міста. Після досягнення щеням двомісячного віку йому потрібно зробити щеплення. Як розповів Анатолій Таранець, лікар клініки ветеринарної медицини регіонального представництва «Укрветпромпостач», зараз практикується комплексне щеплення від чотирьох основних собачих хвороб — чумки, ентериту, гепатиту, лептоспірозу. Вакцинація проводиться двічі: вдруге — через 2-3 тижні після першої ін’єкції. Ціна вакцинації: 15-25 гривень за кожну ін’єкцію. В тримісячному щенячому віці потрібно зробити щеплення від сказу. Оскільки сказ — проблема державна, у міській ветеринарній лікарні щеплення роблять безкоштовно. Комерційне щеплення коштує близько 15 гривень. Комплексну вакцинацію радять проводити щорічно, але це — справа добровільна, щорічна ж вакцинація проти сказу — обов’язкова. На собаку має бути заведений паспорт, в який вносяться дані про всі профілактичні щеплення й обробки проти глистів. Якщо порода зобов’язує, щеняті потрібно пройти таку екзекуцію, як купірування (обрізання) хвоста чи вух. Цю процедуру проходять ротвейлери, боксери, добермани, спанієлі та деякі інші породи. Господарю це обійдеться від 5 гривень за обрізаний хвіст до 30 гривень за собачі вуха. Однак в Європі купірування вже не модне, там проти нього активно виступають «зелені». Загалом, навіть в українських виставках беруть участь собаки з некупіруваними хвостами. Також обов’язково потрібно оформити страховий поліс на випадок, якщо ваш пес легковажно когось покусає. У цьому випадку покусаний отримає від страхової фірми матеріальне відшкодування, ви ж мусите щорічно сплачувати 17 гривень страхових внесків.

Дресирування Якщо ви хочете, щоб ваш пес був вихованим і дисциплінованим — варто зайнятися його дресируванням. Можна робити це самостійно, однак краще, якщо вам допоможуть професіонали. Але саме допоможуть, а не зроблять всю роботу за вас. Якщо господар собаки не братиме участі у його дресируванні, пес буде слухатися лише того, хто його вчив. Про особливості дресирування службових собак розповів Андрій Лисенко — професійний інструктор-дресирувальник, суддя Товариства Спияння Обороні України регіональної категорії по робочих якостях, власник школи охоронних собак «Legion-dog». Є два основних курси дресирування. Загальний курс передбачає засвоєння собакою набору базових команд, адаптацію собаки до умов міста, корекцію вад поведінки, набутих у результаті неправильного виховання. Навчальна програма розрахована на два-три місяці, заняття проходять через день, ввесь курс коштує в середньому 80-90 у. о. Спеціальний курс собаки-охоронця навчає собаку захищати господаря, довірене майно чи територію і навіть самостійно приймати рішення в критичних ситуаціях. Коштує такий курс у школі Legion-Dog у середньому 120-200 у.о. Інколи дресирувальники зустрічаються з цікавою собачою особливістю: чим розумніший собака — тим важче його дресирувати. Наприклад, визнаним собачим інтелектуалам — кавказькій чи середньоазіатській вівчарці — важливо зрозуміти доцільність того, що від неї вимагають. Гірше дресируються мисливські й декоративні собаки. Окремі породи, наприклад, афганська борза чи чау-чау не дресируються зовсім. Частковим підтвердженням цієї тези може бути бродяжка-афганка, яка часто блукає в районі нашої редакції. Кажуть, що добрі люди чотири рази брали її додому, але вона все одно поверталася на вулицю. Видно, воля для неї дорожча від собачого комфорту. Легко дресирувати німецьких вівчарок, оскільки у них легка, зрозуміла людині й прогнозована психіка. Під час дресирування собаки можуть симулювати, ухилятися від занять. Тому важливо завоювати у собаки авторитет, щоб він визнав вас головним. У Рівному є лише три дресирувальники, які мають відповідні дипломи Міністерства освіти України. Крім Андрія Лисенка у школі Legion-Dog працює інструктор Богдан Мельник. Третім дипломованим дресирувальником є інструктор-кінолог власного кінологічного центру «Canis Land» Юрій Бондар. Він візьметься зробити вашого собаку слухняним за 20 гривень за заняття, яких, для повного вашого щастя, необхідно близько 20-ти для звичайних і 30-ти — для проблемних собак. Навчання основам захисту господаря коштує 25 гривень за заняття. Якщо собака займається в групі (4-5 собак) — розцінки нижчі. Як розказав пан Юрій, у нього була мрія облаштувати в місті хоча б один справжній майданчик для вигулу собак — з усіма необхідними спеціальними снарядами. Бо виникає парадоксальна ситуація: згідно з правилами утримання собак у Рівному, їх вигул дозволений лише «в спеціально відведених місцях», яких насправді не існує. А вони потрібні в різних мікрорайонах міста. Знавці кажуть, що нібито на виділених для собачих потреб земельних ділянках успішно будуються заправки та кафе, однак поставити своє ім’я під цією інформацію ніхто не наважився. Крім власне дресирування, кінологи можуть доглянути пса під час вашої відсутності — взяти його на пансіон, який передбачає годування, вигул і проживання собаки в окремому вольєрі. Коштують ці послуги залежно від розміру та проблемності собаки: від 7 до 15 гривень за добу. Деякі кінологи практикують зважування собаки до і після прийому на пансіон — щоб довести, що за ним добре доглядали й смачно годували. Загалом собаки швидко акліматизуються й добре переносять розлуку з господарем, оскільки мають можливість спілкуватися й гратися із собі подібними. Деякі навіть не хочуть повертатися додому. Винятком є добермани, які у незвичайній обстановці поводяться дещо нервово, тому «в готель» їх беруть неохоче. Загалом нинішня розповідь про собак — лише початок теми, продовження читайте у наступних номерах «РВ».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також