Солі — не більше 5 грамів на добу

833 0

Ми у соцмережах:

Солі — не більше 5 грамів на добу

Коли людина з’їдає забагато солоного, її організм для збереження сольового балансу починає утримувати воду. Результатом може стати підвищення кров’яного тиску, а це збільшує ймовірність інфарктів та інсультів.

Щоб цього уникнути, лікарі радять вживати за добу не більше п’яти грамів солі в усіх разом узятих продуктах. За наявності підвищеного артеріального тиску можна їсти менше п’яти грамів солі на добу. Якщо тиск 140 і вище, то сіль обмежується до трьох грамів на добу. Сіль рахується не тільки з сільнички, а вся, тобто і з хліба, і з круп і так далі — повідомили фахівці.

Надмірне вживання солі здатне завдати шкоди навіть практично здоровій людині. Однак існує категорія пацієнтів, яким вкрай рекомендовано обмеження солі: захворювання серцево-судинної системи, в тому числі гіпертонія, серцева недостатність; хвороби нирок; порушення роботи підшлункової залози; виразкова хвороба шлунка, гастрит з підвищеною кислотністю; запальні процеси у кишечнику; ревматизм; запальні процеси очей і носа хронічного характеру, а також глаукома; захворювання шкіри; ожиріння; асцит — скупчення рідини в черевній порожнині.

Щоб зберегти звичний смак страв, але при цьому зменшити споживання кухонної солі, лікарі рекомендують використовувати її менш шкідливі аналоги. Для заміни підійдуть будь-які трави або спеції. Ще можна купувати сіль з меншим вмістом натрію — адже саме він підвищує тиск. У магазині легко знайти, наприклад, солі калію і магнію, пояснюють дієтологи.

У прагненні дотримуватися раціонального харчування не варто впадати в крайність: взагалі відмовлятися від солі. Її нестача також призводить до численних порушень: набряків, судом, зниження інтелектуальних здібностей, та інших подібних станів які виникають при отруєннях, що супроводжуються втратою рідини з блювотою і діареєю.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також