Сонце в очах

1374 0

Ми у соцмережах:

Сонце в очах

Гарна засмага, достатня кількість вітаміну Д в організмі — це, звичайно, добре, але тривале перебування на сонці без спеціальних сонцезахисних окулярів може негативно позначитися на зорові.

Ультрафіолетове (УФ) випромінювання здатне ушкоджувати як зовнішню поверхню очей, так і внутрішню їхню структуру. УФ-промені можуть спровокувати запальні процеси рогівки ока, сонячну ретинопатію, сприяти розвитку синдрому сухих очей і посилити вже наявний (особливо це стосується тих, хто багато часу проводить за комп'ютером).

Очі втомлюються від видимого випромінювання, поки ми постійно «висимо» в ноутбуці чи смартфоні, а потім виходимо на вулицю й очі отримують чергову порцію випромінювання — але вже ультрафіолетового. Більш схильні до негативного впливу сонячного світла очі дітей і підлітків, це пов'язано з анатомічними особливостями їхніх очей. Також діти частіше перебувають під відкритим сонцем, і в основному без сонцезахисних окулярів.

Небезпечний для очей вплив сонця відзначається вранці і в першій половині дня, а час з 12-ї до 16-ї год. — це період, коли сонячні промені найбільш небезпечні для шкіри. Тому важливо носити якісні сонцезахисні окуляри вранці і в обід, а не тільки вирушаючи на пляж. Хмарна погода не робить УФ-промені менш небезпечними, оскільки навіть у похмурий день через хмари потрапляє понад 90% УФ-випромінювання.

Обираючи сонцезахисні окуляри, важливо купувати якісний виріб. Для захисту від УФ-променів лінзи мають спеціальне покриття: окуляри маркують із зазначенням відсотка блокування УФ-променів типу А і В. Важливо також і те, в якій місцевості ви мешкаєте, оскільки в горах, наприклад, інтенсивність УФ-випромінювання вища. Також існують сонцезахисні окуляри для похмурої погоди, для інтенсивного випромінювання (пляжні окуляри) та ін. Тому не варто купувати їх у випадкового продавця на вулиці, краще довірити вибір фахівцеві оптики.

Якщо ви — шанувальник окулярів-«хамелеонів», лінзи яких змінюють ступінь затемнення при різній інтенсивності освітлення, то зважайте на те, що їх потрібно часто міняти. Оскільки спеціальне покриття, що дозволяє лінзам міняти їхній колір, швидко зношується. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також