Стережіться сирої риби

2109 0

Ми у соцмережах:

Стережіться сирої риби

В багатьох містах України є ресторани, де любителі екзотичних страв японської та китайської кухні вживають сиру рибу з гострими приправами. В Україну ввозиться понад 25 видів риби з різних регіонів світового океану. Зараження людей відбувається при потраплянні в їхній організм живих личинок, в основному гельмінтів.

Найбільш сильно уражають рибу личинки роду Anisakidae. Медики часто обговорюють випадки захворювання і навіть смерті людей, пов’язані з паразитуванням личинок анізакісів. Проведені з 1997 по 2006 р. дослідження різних видів риб виявили середню зараженість риб личинками в 30,2% випадків. Зокрема: атлантичні оселедці — 75%, тріска (сайда), минтай — 34%, нототенія — 46,4%, скумбрія — 28,1%. Паразити розміщуються в порожнині тіла, на поверхні та всередині внутрішніх органів (ікра, молоки) та в м’язах риб. Зараження людини відбувається під час вживання в їжу сирої, напівсирої або недостатньо термічно обробленої (навіть риби холодного копчення) морської риби, молюсків, кальмарів та ін. Небезпеку для поширення захворювання створює розповсюдження кулінарних традицій країн Південно­–Східної Азії, де багато страв готують з сирої та напівсирої риби, молюсків. Личинки анізакід з м’ясом та внутрішніми органами риб потрапляють до травного тракту людини, занурюються в слизову оболонку ШКТ, спричинюючи набряки, запалення, алергічні реакції. Інкубаційний період становить від кількох годин до 7-14 діб. Перебіг захворювання може бути гострим, підгострим або хронічним. Можливі тяжкі хірургічні ускладнення. Діагностувати захворювання важко, якщо немає відомостей про можливе споживання сирої або недостатньо термічно обробленої риби, молюсків. Виявити анізакидоз допомагає гастрофіброскопія, рентгеноскопія та методи імунодіагностики. Варто зазначити, що личинки анізакід стають безпечними, якщо їх заморозити або нагріти до певної температури. У сольових, оцтових розчинах, які використовуються під час приготування риби, личинки зберігаються протягом декількох днів і навіть місяців. Смажити рибу потрібно з пропарюванням під кришкою або в духовці і варити не менше 10–15 хвилин з моменту закипання. Не можна вживати будь­–які страви з умовно придатної риби (в якій виявлено личинки анізакід). Згодовувати таку рибу домашнім тваринам можна лише після проварювання чи проморожування. В країнах Європейської співдружності діє директива, яка перед продажем риби або виготовленням з неї продукції зобов’язує підприємців заморожувати сировину до 20оС і витримувати в таких умовах не менше 24 год.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також