Тепло у Рівному: новий тариф затвердили, але платити будемо по-старому

1918 0

Ми у соцмережах:

Тепло у Рівному: новий тариф затвердили, але платити будемо по-старому

З початком зими рівняни насторожено заглядають до платіжок — скільки ж доведеться віддати за комірне цього разу? Традиційно, чи не найдорожче обходиться обігрів осель. Весь минулий сезон за одну гігакалорію мешканці платили 1913 гривень. Минулого тижня міськвиконком затвердив нові тарифи для п’яти місцевих теплопостачальних підприємств: ПрАТ «ЕСКО-Рівне», КП «Квасилівтеплоенерго», ТОВ «Альтернативна теплова компанія», ПП «Рівнетеплосервіс» та ТОВ «Рівнетеплоенерго».

Тариф для населення у «Рівнетеплоенерго», яке опалює більшість міських осель, зріс до понад 3181 грн. Однак тепловики запевняють, що перейматися рівнянам поки немає чого. До кінця війни все одно діє заборона на підвищення тарифів, тож споживачі платитимуть, як і торік — за старою ціною у 1913 гривень за Гкал. Чиновники ж сподіваються, що держава дотримає слова та відшкодує різницю між тарифами для населення.

Як розповіла керівниця відділу тарифної політики міського управління економіки Наталія Глазкова, мораторій діятиме на весь період воєнного стану:

— Ще 19 серпня набрав чинності закон про запровадження мораторію на підвищення цін на ринку природного газу та у сфері теплопостачання. Згідно з ним, протягом дії воєнного стану та ще на 6 місяців після його закінчення забороняється підвищення тарифів для усіх категорій споживачів: населення, бюджетних установ, релігійних організацій, інших споживачів (підприємців. — РВ). Мораторій поширюється як на суб’єктів, які працюють на природному газі, так і на альтернативних видах палива.

Чому ми не можемо унеможливити прийняття цих рішень? Коли набрав чинності цей закон, прийшли всі офіційні роз’яснення з Міністерства розвитку громад та територій. Ми також брали участь у робочій групі при обласній державній адміністрації, звертались до Держпродспоживслужби, що тарифи переглядати потрібно, але не давати застосувати їх до споживачів. Саме тому були підготовлені оці пакети рішень про перегляд тарифів на теплопостачання. Єдине, на сьогодні немає порядку та умов надання цієї субвенції — до кінця не визначено джерела компенсації різниці в тарифах, але заявлено, що це буде саме бюджет.

Володимир Липко, директор департаменту економічного розвитку:

— Аби розуміти, скільки і кому потрібно компенсувати, на державному рівні розробили алгоритм. За ним підприємство повинне подати свої розрахунки та два затверджені органом місцевого самоврядування тарифи. Перший був затверджений виконкомом у жовтні 2022 року, а другий — затвердили 15 лютого 2023-го. Проте наголошую: застосовуватися ці нові тарифи наразі не будуть, тобто для населення нічого не змінюється.

Олександр Ющук, директор ТОВ «Рівнетеплоенерго»:

— Рівненський міськвиконком прийняв економічно обґрунтований тариф на теплову енергію для споживачів громади. Це необхідно було зробити через зростання вартості складових тарифу — а це та ж вода, електроенергія, ремонтна програма, сіль для очищення води, пально-мастильні матеріали, орендна плата та інше. Варто зазначити, що минулорічний економічно обґрунтований тариф становив 2 804,93 гривні за гігакалорію, а побутові споживачі сплачували 1 913,16 грн. Різницю компенсовували з міського бюджету. У нинішньому опалювальному сезоні такий економічно обґрунтований тариф становить 3 181,76 грн, однак для споживачів він і надалі залишиться на попередньому рівні — тобто 1913,16 грн за гігакалорію. За рішенням влади країни різницю буде компенсовано з державного бюджету.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також