Теплопостачальники ігнорують колекторів?

1616 0

Ми у соцмережах:

Теплопостачальники ігнорують колекторів?

20 мільйонів гривень боргу за тепло й гарячу воду має нині населення Рівного. Допомогти суттєво зменшити цю суму теплопостачальникам неодноразово пропонували представники колекторської фірми. Однак досі порозуміння у цьому питанні не знайдено.

Директор Рівненської філії запорізької колекторської фірми «Агенція з повернення боргів» Дмитро Малецький говорить, що у керівництва теплопостачальних підприємств не вистачає часу на зустріч з ним: — Коли застаю керівників на місці, то їм відразу телефонують і кудись викликають. Окрім цього, вони пропонують умови, які нас не влаштовують: короткий термін на «вибивання» боргів — усього 45 днів, меншу, ніж ми хотіли, винагороду за роботу — 15% від суми поверненого боргу, а не 25. Причому, якщо боржник, завдяки нашому втручанню, погасить, скажімо, 500 гривень. А за останній місяць йому потрібно заплатити за послуги 300. То їх зарахують у поточну проплату, а нам навіть ці 15% сплатять лише з різниці — 200 гривень. Для нас це економічно невигідно. Адже тоді я не матиму з чого платити людям зарплату. Також теплопостачальники готові дати нам списки боржників, але лише з прізвищами та адресами. Телефони нам потрібно шукати самим. Тож чи складеться у нас співпраця з теплопостачальниками — не знаю. Складається враження, що в Рівному в цьому не зацікавлені. Хоча з представниками нашої фірми успішно працюють комунальні теплопостачальні підприємства в Донецьку, Хмельницькому. А в Рівному до наших послуг вдаються банки, кредитні спілки, приватні особи та фірми. Звернення від банків нині почастішали. І вже стає нормою у банках навіть введення спеціальної посади для роботи з колекторами. Начальник міського управління житлово-комунального господарства Юрій Собчук запевняє, що від послуг колекторів теплопостачальники не відмовляються. Просто нині це питання вивчають, щоб діяти в межах закону. Адже, пояснює Собчук, незрозуміло, як це можна 25% з боргу комунального підприємства комусь віддавати. На запитання, чому не можна було все це з’ясувати ще влітку, коли вперше до теплопостачальників зверталися колектори, головний комунальник міста відповідає так: — Влітку ми самі працювали з боржниками. І нині це робимо. Ходимо по квартирах, подаємо позови до суду. І надалі працюватимемо лише законно. Тож угода з колекторами буде підписана лише тоді, коли юристи скажуть, що це не буде порушенням.

Коментує юрист Георгій Олійник: — З одного боку, було б правомірним залучити до збору боргів теплопостачальних підприємств колекторську фірму, а з іншого — наплоджені відомствами документи не дають такої можливості. Тобто немає змоги управляти майном ефективно. Взагалі, в Україні склалася ситуація, коли майном, що належить громадянам України, керує хто завгодно, тільки не власники. Яскравим прикладом цього є комунальна власність, у тому числі міста Рівного, якою керують чиновники чи навіть цілі відомства, які ніяким чином не можуть бути зацікавлені в позитивних результатах роботи комунальних підприємств. Найцікавіше те, що така колекторська фірма буде вибивати борги з мешканців міста, які є співвласниками цієї ж «Комуненергії». Хоча самі мешканці міста жодного разу не змогли побачити, що насправді робиться в цьому «колгоспі».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також