Токенізація: як будь-який актив можна перетворити на криптовалюту

142 0

Ми у соцмережах:

Токенізація: як будь-який актив можна перетворити на криптовалюту

Криптовалюта стрімко набирає популярність. Зараз нею цікавляться багато українців, які регулярно слідкують за співвідношенням біткоїн долар, наприклад, на сайті біржі Binance. Проте крипта — це не тільки біткоїн. І широкі можливості надає блокчейн — децентралізована книга реєстру, де в блоках записуються всі операції. Завдяки блокчейну з’явилася можливість перетворення будь-яких активів на токени.

Токенізація та її етапи

Токенізація — процес фрагментації та перетворення активів у цифрові одиниці (токени). Такими активами можуть бути будь-які предмети:

  • цінні папери;
  • предмети колекціонування;
  • дорогоцінні метали;
  • нерухомість тощо.

Процес токенізації нерозривно пов’язаний із технологією блокчейну, яка необхідна для забезпечення прозорості та конфіденційність інформації. Кожен блок та інформація всередині нього пов’язаний з іншими блоками. Для зміни даних необхідна послідовна зміна інформації в інших блоках. Така особливість гарантує цілісність та незмінність записів.

Кожен випущений токен — унікальне та анонімне представлення об’єкта в цифровому вигляді. А спеціальний сертифікат дає змогу зберігати токени на певних платформах. На відміну від звичайного шифрування, токени не пов’язані з вихідними даними логічною залежністю, що не дозволяє провести зворотне перетворення. Самі токени зберігаються та генеруються в захищених базах даних, тому можуть використовуватися лише в тих додатках, у яких розроблені.

Процес токенізації складається з таких етапів:

  1. Пошук та вибір активу та способу токенізації.
  2. Випуск цифрового токена (за необхідності розподілення його на частини).
  3. Розповсюдження (продаж або обмін).
  4. Обслуговування (ведення податкового та бухгалтерського звіту).

Саме тому варто детально розібратися в можливостях та перевагах токенізації.

Переваги та нюанси токенізації

Усе частіше компанії звертають увагу на цей процес, адже він пропонує низку переваг. Серед них:

  • створення ліквідності — токени швидко та безпечно передаються всередині блокчейну, що дає змогу інвесторам мінімізувати ризики, диференціювати свої портфелі чи обмінювати токени на реальні активи;
  • прозорість технології блокчейну дає змогу фіксувати транзакції в режимі реального часу, відстежувати капіталізацію майна;
  • помітне підвищення ефективності та швидкості здійснення угод (швидкість набагато вища, а трансакційні витрати нижче);
  • мінімізація бар’єра для входу для інвесторів;
  • отримання унікального сертифіката, який засвідчує право власності на певний актив.

Звісно, є й інші важливі нюанси. Насамперед правове регулювання: станом на зараз воно відсутнє для NFT, що може створювати проблеми та певну невизначеність. Крім того, дії кіберзлочинців можуть підривати довіру до технології створення таких токенів.

Водночас переваг у токенізації достатньо і для власників активів, і для інвесторів у них. Реальні проблеми та переваги стануть зрозумілими за наявності практичних кейсів та в процесі розвитку самої технології токенізації.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також