Цей невловимий конфіскат

6096 0

Ми у соцмережах:

Цей невловимий конфіскат

Перефразувавши народну мудрість про курку і весілля, отримаємо справедливе твердження: для кого конфіскат, а для кого можливість придбати потрібний товар за дешевою ціною. Однак останнім часом ніхто достеменно не знав, чи є можливість у нашому місті придбати конфісковану продукцію. Тож сьогодні наводимо результати власного журналістського дослідження.

Не пощастило... Мусимо констатувати: Рівенщині з конфіскатом не пощастило. Як розповів заступник начальника Рівенської митниці Микола Маркевич, пов’язано це із географічним розташуванням Рівенщини, яка межує на півночі лише з республікою Білорусь. Раніше рівень цін у північних сусідів був нижчий і багато українських «човників» їздило до білорусів за покупками. Проте нині ситуація змінилася — тепер українці підгодовують білорусів, щоправда, роблять це офіційно і їхній товар до рук митників найчастіше не потрапляє. Інша ситуація спостерігається у південних і східних областях, які межують із Росією та Молдовою. Донині збереглися тут сотні доріг, які поєднують незалежні держави і дають можливість контрабандистам обминати митний контроль. Щодо рідної області, то найчастіше до неї намагаються нелегально ввезти з Білорусі ліс-кругляк, зерно, цукор, навесні активізується перевезення поліетиленової плівки та насіння, з України переважно везуть овочі — перець і помідори. Рідше трапляються випадки нелегального ввезення автомобілів, запасних частин, валюти чи наркотиків. Проте в останньому випадку, як і у випадках перевезення зброї, товарів стратегічного призначення, нелегального перевезення товарів на суму більше ніж 61,5 тисячі гривень тощо, мова йде про контрабанду, яка передбачає не лише конфіскацію затриманого товару, але й кримінальну відповідальність тим, хто з ним попався. Що стосується звичайних товарів, які були перевезені через кордон з порушенням митних правил, то приблизно у половині випадків суди, які мають виняткове право вирішувати долю порушників, виносять виправдальні вироки. За словами пана Маркевича, судді беруть до уваги всі обставини правопорушення й, наприклад, якщо нелегальне перевезення товару було єдиною можливістю годувальника утримувати сім’ю, товар зазвичай не конфісковують, а до порушника застосовують інші засоби впливу. Обсяги конфіскованої продукції на Рівенщині відносно невеликі — торік було конфісковано продукції на суму 168 тисяч гривень, у цьому році — на 34 тисячі гривень.

Від господаря до покупця Проте якщо суд все ж вирішив конфіскувати затриманий митниками товар, його повинні реалізувати, а отримані кошти перерахувати до державного бюджету. У випадку, коли мова йде про затриманий товар, який швидко псується, його можуть почати реалізовувати ще до рішення суду, а потім, залежно від змісту вироку, отримані від реалізації гроші надходять або державі, або виправданому власнику. Оцінка товару проходить за участю експертів і враховує ситуацію на ринку. Раніше реалізацією конфіскату займалася безпосередньо митниця. Нині обов’язок реалізовувати конфіскований товар покладений на виконавчу службу, проте власної торговельної мережі вона не має. Натомість у місті існує вісім приватних підприємств, які виграли спеціальний тендер і отримали право займатися реалізацію конфіскованої продукції. Після експертної оцінки партія конфіскованого товару потрапляє до однієї з них, причому, за словами митників, при прийнятті рішення, хто саме реалізовуватиме певний товар, враховується досвід попередньої співпраці з фірмою. Адже важливо, щоб конфіскат був проданий чим швидше і за найбільш прийнятну ціну. Яка подальша доля конфіскованого товару — я з’ясувала безпосередньо у фірм-реалізаторів. Як розповів директор однієї з них Володимир Кістенюк (фірма «Професіонал»), його підприємство співпрацює з біржею «Прайс». Партія конфіскованого товару виставляється на біржеві торги, про дату яких повідомляється в пресі, і будь-хто — хоч фізична, хоч юридична особа — може взяти в них участь. Про існування спеціалізованого магазину, де б продавалися конфісковані речі, пану Володимиру нічого не відомо. В приватному підприємстві «Україна-Сервіс» розповіли, що вони, як і більшість подібних фірм, також співпрацюють з біржею «Прайс», де кожен може отримати інформацію про партію конфіскованого товару й навіть подивитися його зразки. Додали лишень, що реалізація специфічної продукції, наприклад запчастин, може відбуватися інакше. В такому випадку продукція реалізовується з допомогою менеджерів, які працюють із ймовірними споживачами особисто. Нині «Україна-Сервіс» нічого конфіскованого не продає, проте якщо подібна продукція з’являється, побачити її можна за адресою вул. Млинівська, 25. Володимир Макарчук — директор міжрегіональної універсальної товарно-майнової біржі «Прайс», підтвердив вирішальну роль свого підприємства. За його словами, кожен бажаючий дізнатися про наявність у місті конфіскованого товару може звернутися з інформацією безпосередньо на біржу, отримати її на сайті підприємства чи за допомогою спеціалізованого видання «Біржовий вісник», який видає і розповсюджує «Прайс». Найчастіше на біржі продається техніка, харчові продукти, іноді партії одягу, проте з початку року жодних партій конфіскованого товару ще не надходило.

Висновки 1. Якщо дуже захотіти, то придбати конфіскований товар у Рівному все-таки можна, проте ваше бажання має бути сильним. Для його реалізації потрібно відстежувати інформацію в пресі та на біржі, де іноді продається не лише конфісковане, але й арештоване податковою інспекцією майно. 2. Про існування спеціалізованого магазину обізнаним людям нічого не відомо. За їхніми словами, якщо партію конфіскату на біржі придбала юридична особа, вона може реалізовувати її далі через власні торгові точки чи інші доступні їй канали. Тому, купуючи річ у звичайному магазині, про її походження ви навіть не здогадаєтесь. 3. Відповідно, після проходження низки перепродаж, остаточна ціна конфіскованого товару нічим не відрізняється від ринкової вартості подібної продукції.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також