«Цифра» ще не в усіх

1721 0

Ми у соцмережах:

«Цифра» ще не в усіх

Першого вересня на Рівненщині, як і по всій Україні, відключили аналогове телемовлення. Цифровий сигнал рахується якіснішим за аналоговий. Коли він є. Але «цифра» наразі покриває тільки 75% території області.

Окрім того, є люди, переважно пенсіонери, які не спроможні придбати антену чи тюнер, що раптово подорожчали вдвічі. Одна з них – сарненчанка Надія Мізюрко – подала в суд, вимагаючи заборонити відключати аналогове ТБ, і навіть виграла його. Проте й це не допомогло. Доступні в аналоговому сигналі поки що залишаються лише два канали - Перший Національний та UA: Рівне.

Дмитро Тарасюк, представник Нацради України з питань телебачення і радіомовлення у Рівненській області:

— Тільки 75% території області наразі покриває цифровий сигнал. Ніхто не говорить, що проблем немає, проте Україна – і так остання країна в Європі, де аналогове ще досі існувало. Цифрового сигналу немає у Млинівському, Демидівському, Дубенському та Радивилівському районах. Проблема в тому, що в селі Копань Демидівського району не можемо завершити телевізійну вежу висотою 110 метрів. Все впирається в спеціальну техніку, з допомогою якої потрібно підняти зібрані конструкції на висоту понад 60 метрів. На це потрібно ще 400-500 тисяч гривень. Сподіваємось на фінансування з обласного бюджету.

Є проблеми з цифровим покриттям і на півночі області. Адже на вежі в Зарічному потрібно поставити передавачі, які забезпечать сигнал. ТОВ «Зеонбуд», яке має такі передавачі, не бачить сенсу в тому, щоб встановлювати їх в маленьких містах з населенням менш як 50 тисяч. Сподіваємось, що їх таки зобов’яжуть це зробити.

Щодо судового позову жительки Сарн, то мене дивує ця ситуація. Якось не віриться, що жінка старшого віку самотужки додумалася до такого. Можливо, хтось за цим стоїть, проте це лише мої припущення. Звісно, є споживачі, для яких сьогодні придбати тюнер – дорого. Проте, можливо, варто було придбати його раніше, коли він коштував якихось 300 гривень, а не бити на сполох зараз, коли ціни зросли втричі. Адже про перехід з аналогового сигналу на цифровий було відомо давно.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також