Раніше був визначений перелік продуктів, щодо яких встановлювався граничний рівень торговельних надбавок. Зокрема, на харчі першої необхідності — хліб, борошно, молоко, сіль, олію та інші — підприємці не мали права встановлювати націнку вищу 15% від ціни виробника.
Сергій Гордійчук, завідувач сектора контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби: — Тепер ціни регулюватимуть ринкові механізми — попит, пропозиція, конкуренція, монополія, якщо вона є, та інші. Також слід врахувати сезонний фактор, врожайність. За словами п. Гордійчука, спрогнозувати, чи буде стрибок цін на харчові продукти — важко. Якщо на ринку є конкуренція, то виробник навряд чи підвищуватиме ціни, він може це зробити тільки в разі монопольного становища, проте в Рівненській області, каже експерт, великих монополістів товарів та послуг немає. Серед продуктів, на які досі контролювались державою ціни, був хліб. Недаремно ж його завжди називали «політичним продуктом», бо будь-яка влада намагалась впливати так, щоб він був дешевий. Яка ситуація у хлібопекарів зараз, коли скасовано державне регулювання ціни? Олександр Коробка, керівник ПАТ «Поліссяхліб»: — Ціни на борошно поки більш-менш стабільні, як і вартість пально-мастильних матеріалів та інших енергоресурсів, які використовуються у виробництві. Тому підстав для подорожчання хліба немає. Так званий соціальний хліб, на який встановлюється 5% націнки, також продовжуватимемо випікати. На нього є попит, тож для нас його виробництво — рентабельне.