За останні тиждень-півтора ціна на цукор в Україні зросла. Не залишилася незмінною вона і на Рівенщині, підскочивши на ринках з 3,30 грн. за кілограм до 4,20 грн. У літній період таке раптове подорожчання було зрозумілим, адже у період консервування зростав попит на солодкий продукт. Що ж трапилось нині, коли на вулиці зима?
Начальник обласного управління економіки Леонід Біляк зростання ціни на цукор пояснює подорожчанням його на світовому ринку. Адже ціна цукру в січні зросла до максимальної за останні 25 років позначки. В результаті великі оператори ринку — потужні структури, які мають значні кошти — почали його скуповувати у виробників. Не виключено, що український цукор, якого, як стверджує п.Біляк, у державі достатньо (1,7 мільйона тонн), може переміститися до Росії. Адже вона більше, ніж Україна, залежна від світового ринку, тому їй нині і вигідніше, ніж рідній державі, продавати солодкий продукт. Начальник управління економіки називає і ще одну можливу причину зростання ціни на цукор — політичну. Адже, стверджує він, солодкий продукт може дорожчати через передвиборчі спекуляції. Втім, створювати ажіотаж навколо цукрової проблеми, переконує п. Біляк, не варто. Якщо такими ж темпами зростатиме ціна, держава втрутиться у цей процес і, як і влітку, торгуватиме цукром з Держрезерву. Або, якщо виявиться, що його масово вивозять за кордон, встановить обмеження на вивезення. Поки що ціна на цукор літньої позначки не досягла, а попит на нього невеликий, тож по гаманцю пересічного українця подорожчання суттєво не вдарить. Взагалі ж, запевнила заступник начальника обласного управління сільського господарства і продовольства Надія Переходько, цукру на Рівенщині вистачає. Торік його виробили більше, ніж у 2004 році — 63 тисячі тонн, що становить 160% від потреби. Втім, чи його з області не вивезуть, поки держава вирішить втрутитися у цукрову проблему, невідомо.