У чому різниця форматів RAW та JPEG?

164 0

Ми у соцмережах:

RAW та JPEG

Формати RAW та JPEG є одними з основних форматів для збереження зображень у цифровій фотографії. Кожен з них має свої особливості, переваги та недоліки.

У цій статті ми розглянемо відмінності між цими форматами та з'ясуємо, який з них найкраще підходить для різних ситуацій та типів фотографій.

Що таке зображення RAW?

Перед тим як показувати громадськості новий знімок формату RAW, його необхідно обробити в графічному редакторі. RAW у перекладі з англійської означає «сирою» і фото цього формату є необробленим або мінімально обробленим фотоапаратом, зберігаючи максимальну натуралістичність картинки. Говорячи простою мовою, зображення RAW формату містять більше даних про оточення, тим самим розширюючи можливості постобробки і збільшуючи підсумкову якість фотографії.

Файли RAW включають три складові:

  • JPEG зображення попереднього перегляду - необхідно для того, щоб розуміти, який знімок знаходиться в конкретному файлі RAW.
  • RAW зображення – саме знімок для подальшої обробки.
  • Метадані – додаткова інформація, яка закріплюється за зображенням. Наприклад: автор знімка, модель фотоапарата з якого було зроблено фото, час та дата створення, ISO, витримка, діафрагма, яскравість спалаху, контрастність, фокусна відстань тощо. Ця інформація потрібна не тільки для графічних редакторів, але й для структурування зображень усередині каталогів, а також захисту авторських прав.

Що таке JPEG зображення

JPEG є одним із найпопулярніших і поширених форматів зберігання цифрових зображень, який підтримується більшістю графічних редакторів та мультимедіа додатків. Особливістю JPEG є можливість стискати зображення за рахунок погіршення його якості, що дозволяє оптимізувати і так невеликий розмір файлу.

Більшість зображень в Інтернеті та соціальних мережах мають формат JPEG.

Читайте також: 8 помилок при виборі фотоапарата

Переваги та недоліки RAW

Формат RAW може похвалитися такими перевагами.

  • Широкий динамічний діапазон дозволяє RAW зображенням з мінімальними втратами «витягувати» світла та тіні у переекспонованих та недоекспонованих зображень на більші значення, ніж у JPEG.
  • За рахунок більшої кількості інформації про оточення, RAW знімки забезпечують високу чіткість та деталізацію, з меншою кількістю шумів, артефактів та спотворень. Досягається це зазвичай тим, що RAW записується в максимально можливій якості, без програмних обробок і стиснень. Крім випадків, коли користувач примусово задля економії місця стискає RAW файли.
  • RAW формати також мають розширений колірний діапазон, дозволяючи вміщувати в 12 бітному зображенні до 68,7 мільярда кольорів, де на кожен канал RGB міститься 4095 відтінків (R - 4095, G - 4095, B - 4095), в порівнянні з JPEG в 8- бітне зображення, де зберігається лише в сукупності 16,8 мільйонів кольорів. Використовуючи формат RAW з 14 бітами, кількість кольорів підвищується до чотирьох трильйонів.
  • Високі можливості редагування фото є ключовою особливістю RAW, що дозволяє проводити різні маніпуляції з фотографією з максимальною ефективністю. RAW дозволяє проводити основні маніпуляції з корекцією кольорів як до глобальних змін у фото, так і після.
  • Наявність великої кількості метаданих дозволяє не тільки дізнатися раніше перераховані характеристики, але й підтвердити автентичність та авторство знімка. Якщо в колекції фотографа є цінна фотографія, збереження початкового RAW знімка без проблем допоможе довести право власності на фото.

Без ложки дьогтю не обійшлося, тому RAW має і цілий ряд мінусів:

  • Велика вихідна вага зображення є одним із суттєвих мінусів, який зупиняє багатьох фотографів-початківців користуватися саме цим форматом.
  • Обов'язковість постобробки є другим суттєвим мінусом цього формату. Без перетворення RAW на той же JPEG, похвалитися в соц. мережах гарним фото з відпустки не вийде.
  • Через високу вихідну вагу формату, користуватися серійною зйомкою менш комфортно. Наприклад, якщо затиснути кнопку спуску затвора, то RAW фото вийде безперервно робити в кількості 10 штук, а потім у камери почне переповнюватися буфер пам'яті і швидкість зйомки вкотре сповільниться, поки буфер не звільниться. Фотографувати безперервно в JPEG через малу вагу вийде вже в кількості 50 фотографій.

Покази безперервної зйомки можуть відрізнятися залежно від технічних характеристик пристрою, а також від покоління та швидкості картки пам'яті.

  • Не всі графічні редактори та мультимедіа програми можуть відкривати RAW-фото. Також RAW, можливо, різних версій в залежності від виробника, що також накладає обмеження на роботу з цим форматом даних. Тому перед тим, як показувати фото клієнтам, його необхідно перетворити на інший формат.
  • Багато файлів також є мінусом. Фотографи найчастіше зберігають три файли одного зображення: вихідне RAW-фото, JPEG для швидкого перегляду або передачі замовникам, XMP файл зі збереженими налаштуваннями після використання графічних редакторів.
  • Довге копіювання файлів внаслідок великої ваги RAW, а також вимога до більш потужного комп'ютерного заліза для його обробки.

Переваги та недоліки JPEG

Переваги JPEG такі:

  • Невелика вага файлу через ефективні алгоритми стиснення зображення.
  • Поширеність формату та його підтримка більшістю графічних редакторів, мультимедіа програмами та сайтами у мережі-інтернет.
  • Відсутність необхідності обробляти фото, оскільки це автоматично займається фотокамера на етапі створення знімка.
  • Низька вага фотографій забезпечує фотокамері високу швидкість роботи та серійну зйомку.
  • Рівні стиснення дозволяють забезпечувати більшу компактність вихідних файлів.
  • Висока швидкість копіювання JPEG зображень.

Мінуси тут також є:

  • Низький динамічний діапазон.
  • За рахунок стиснення, що використовується, виходить більш низька якість зображення, з характерним «милом», артефактами і зниженою деталізацією знімка.
  • JPEG обмежений лише 8 бітами, через що після перетворення RAW в JPEG, відтінки, що не використовуються, просто пропадають.
  • Низька можливість редагування є найважливішим мінусом цього формату. Якщо фотограф помилився з налаштуваннями камери знімаючи в RAW, то він має високу ймовірність їх виправити під час постобробки без втрати якості. Якщо помилку було здійснено в JPEG, то виправити проблему і без втрати якості обробити фото буде значно складніше, а в деяких випадках навіть неможливо.

Які сценарії використання підходять краще для RAW та JPEG

Читайте також: Як фотографувати взимку і не вбити камеру

RAW покаже себе з кращого боку у таких випадках:

  1. Друк у великому форматі хорошої якості, вимагає високої якості вихідного файлу. Тому при друкуванні різних банерів і рекламних щитів великих розмірів, RAW дозволить не тільки краще масштабувати вихідне зображення, а й редагувати файл без втрати якості.
  2. Пейзажна та HDR-зйомка також рекомендована RAW, оскільки дозволить камері передати максимальну кількість навколишньої інформації з великим динамічним діапазоном та кольоровою гамою.
  3. Складні навколишні умови, такі як туман, низьке освітлення, дощ, рясні пересвіти, хмарність та інші сценарії прямо закликають користуватися RAW знімками, оскільки без погіршення якості дозволяють змінити баланс білого та інші налаштування освітлення.
  4. RAW для новачків у світі фотографій також є ідеальним форматом, оскільки дозволяє не тільки без проблем виправляти помилки фотографа-початківця, але й тренує навичку використання графічних редакторів.

JPEG може знадобитися в інших моментах:

  1. Оперативна зйомка, коли кожна секунда є важливою і категорично не можна пропускати важливі моменти. Це можуть бути спортивні заходи, зйомки новин або несподівані та життєві моменти.
  2. При обмеженій пам'яті JPEG дозволить у рази більше створити знімки.
  3. При необхідності відразу після знімка, перекинути фотографію своїм клієнтам.

Висновок

Незважаючи на деякі незручності формату RAW, саме він є найбільш універсальним. Проблему зі збереженням фотографій високої ваги можна вирішити збільшенням постійної пам'яті на комп'ютері або за рахунок використання хмарних дисків, а створити фотографії високої якості з відмінною постачанням дозволить лише RAW. Навіть у професійних фотографів може вийти не найкращий знімок, а RAW дозволяє легко прощати помилки фотографа і без проблем виправляти освітлення, баланс білого, температуру та інші налаштування.

Незважаючи на те, що обробка фотографій займає більше часу, можливості сучасних графічних редакторів з функціями пакетної обробки дозволяють значно спростити життя фотографа, підвищивши якість його робіт.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також