У Хомка — стабільно 20, але суперники підступають

3059 0

Ми у соцмережах:

Володимир Хомко

Два соціологічних дослідження, презентованих днями, фактично засвідчили: кампанія з виборів міського голови у Рівному розпочалася. Одне дослідження було презентоване «Школою політичної аналітики «Поліс», а інше — соціологічною групою Романа Микитюка. Результати обох відрізняються.

Найголовнішим маркером будь-якого соціологічного дослідження є вибірка, тобто кількість опитаних респондентів. Як було оприлюднено «Школою політичної аналітики «Поліс», вони опитали більше 800 респондентів. Вибірка ж соціологів Романа Микитюка — 500 опитаних. Важлива деталь: хто проводив опитування? У «Поліса» — студенти «Острозької академії», у Микитюка — професійні працівники. До слова, я теж проводив опитування, будучи студентом історико-соціологічного факультету РДГУ. Зазвичай значну частину анкет студенти заповнювали один одному. Хоча й часи були інші, та й навчальні заклади теж. Однак повернемось до цифр.

У результатах підтримки потенційних кандидатів на посаду міського голови Рівного «Школи політичної аналітики «Поліс» наступні цифри: Володимир Хомко — 6,8%, Микола Бляшин — 5,6%, Святослав Євтушенко — 5,1%, Олександр Курсик — 3,2%, Олег Червонюк — 2,9%, Роман Курис — 2,7%, Олексій Бучинський — 2,4% та стільки ж в Олексія Муляренка. Якщо додати всі цифри, виходить, що лише 30,1% мають якісь політичні уподобання, а решта опитаних — не визначились. Зазвичай цей показник за півроку до виборів в Україні становить 20-40%. І це багато! Не кажучи про 70%. Але йдемо далі. З тих, хто визначився (якщо взяти до уваги вибірку, це приблизно 250 респондентів з більш як 800 опитаних), голоси розподілились так: Володимир Хомко — 14,32%, Микола Бляшин — 11,79%, Святослав Євтушенко — 10,74%, Олександр Курсик — 6,74%, Олег Червонюк — 6,11%, Роман Курис — 5,68%, Олексій Бучинський — 5,05% та стільки ж Олексій Муляренко.

Перейдемо тепер до цифр іншого соціологічного опитування. Тут ситуація кардинально інша. Тих, хто не визначився — 21,85%, а решта голосів розподілилась так: Володимир Хомко — 22,33%, Святослав Євтушенко — 13,3%, Олександр Курсик — 8,55%, Олексій Муляренко — 7,84%, Микола Бляшин — 5,23%, Роман Курис — 2,85% та Сергій Паладійчук — 2,38%. У інших кандидатів — менше двох відсотків. Цікаво, що у цьому випадку результати Олександра Курсика, Олексія Муляренка та Миколи Бляшина в межах статистичної похибки збігаються з результатами парламентських виборів, в яких ці політики брали участь. Дещо вищі показники у Святослава Євтушенка. Однак саме такі цифри підтримки Євтушенка показували соцопитування перед виборами до Верховної Ради. У підсумку пан Святослав набрав майже наполовину менше голосів. Це не означає зменшення чи зростання підтримки. А свідчить про проблему мобілізації його електорату. Простіше кажучи, виборець Євтушенка підтримує його, але погано ходить на вибори.

Що ж до Володимира Хомка, то плюс-мінус 20% — це цифра, яка постійно фігурує в соціології нинішнього міського голови протягом останніх 5-7 років. Можна говорити про своєрідний базовий електорат Хомка. Який, в разі участі нинішнього голови у виборах, з високою часткою ймовірності дасть можливість вийти в другий тур. Де й буде головна інтрига. Але звернемо увагу ще на один нюанс. В опитуванні «Школи політичної аналітики «Поліс» відсутній кандидат від правлячої партії «Слуга народу». Звісно, сьогодні ще не відомо, хто представлятиме на виборах голови Рівного партію Зеленського. Однак в опитуванні Романа Микитюка є запитання, в якому досліджувалась потенційна підтримка кандидата від «Слуги народу», і сьогодні вона становить 9,98%. Звісно, прізвище кандидата має значення, і ця цифра буде змінюватись. Однак очевидно, що зараз партія Зеленського вже немає такої беззаперечної підтримки, як це було на парламентських виборах минулого року.

Важливим індикатором є так званий антирейтинг — частка виборців, які не підтримують конкретного політика. Як рейтинг, так і найбільший антирейтинг — теж у Володимира Хомка. За версією «Поліса», це 41% опитаних. В результатах іншого соцопитування фігурує цифра 30%. Такий високий антирейтинг не дивина для діючого міського голови, який вже тричі обирався головою. І це може стати викликом для Володимира Хомка у другому турі виборів. А от хто ще може вийти у другий тур?

Якщо не зважати на цифрові показники, то трійка потенційних суперників Володимира Хомка виглядає так. За однією соціологією, це Олександр Курсик, Микола Бляшин та Святослав Євтушенко. В іншій соціології — це Курсик, Євтушенко і Муляренко. В обох опитуваннях збігаються дві кандидатури: Олександр Курсик та Святослав Євтушенко. Але й це дуже умовно. До виборів ще майже вісім місяців, і може «вистрілити» будь-який новий кандидат. Очевидно лиш те, що в разі, якщо Володимир Хомко піде на вибори, його проходження до другого туру майже не викликає сумнівів.

Але це лише початок. Так би мовити — цифри на старті перегонів. На перебіг виборчої кампанії і на її результат впливатимуть багато факторів: від ситуації в країні до прізвищ, котрі з’являться у виборчих списках.

Олексій Кривошеєв.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також