У піст хліб і каша — найкраща їжа наша

10228 0

Ми у соцмережах:

У піст хліб і каша — найкраща їжа наша

Триває Великий піст. Кожен вирішує сам, постити чи ні. Проте, думаю, всім буде цікаво і корисно дізнатися, які можливості для дотримання посту є в нашому місті.

Християнські основи Великий передпасхальний піст — найтяжчий з чотирьох постів, яких дотримуються християни. Як розповів протоієрей Ігор Швець, під час посту церковний устав забороняє вживати м’ясну, молочну їжу, рибу. Найсуворішими є 1-й, 3-й і останній тижні Великого посту, під час яких окремі християни взагалі утримуються від їжі. Проте для хворих, дітей та тих, кому піст може зашкодити, він пом’якшується. Перед початком посту краще порадитися з лікарем і священиком, який, зважаючи на обставини, може дати благословення на пом’якшення посту. Наприклад, учні Рівенської духовної семінарії отримали благословення урізноманітнити свій щоденний раціон, який переважно складається з каш, макаронів, пісних борщів та салатів, рибою. Головне — пам’ятати, що основним призначенням посту є відновлення гармонії між потребами душі й тіла, випробовування своєї волі й сили духу. Тим, хто сприймає піст як банальну дієту і можливість схуднути, він на користь не піде.

Поради дієтологів Коли ми їмо, то, мабуть, не задумуємося, що здійснюємо процес постачання свого дорогоцінного організму енергією та необхідними для його нормального функціонування речовинами. До останніх належать білки, жири, вуглеводи, мінерали та вітаміни. Оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів у кожному прийомі їжі має бути 1:1:4. Кількість необхідної енергії — річ індивідуальна і вираховується з огляду на рівень фізичної активності індивіда. Дієтологи поділили всіх працюючих на п’ять категорій: представники розумової праці, працівники, зайняті легкою, середньою, важкою та дуже важкою фізичною працею. Кількість необхідної їм енергії коливається від 2300 ккал для розумових і до 4200 ккал для важко-фізичних трударів. Від категорії до категорії кількість необхідної енергії збільшується в середньому на 400 ккал. Для жінок і пенсіонерів ці норми дещо нижчі, для підлітків — дещо вищі. Як же скласти свій раціон під час посту, щоб мати сили для щоденної праці, отримати всі необхідні для організму речовини, і скільки все це буде коштувати? Озброївшись таблицею калорійності, рушила на ринок.

Овочі-фрукти Асортимент овочів широко представлений на ринках бабусями та приватними підприємцями (у бабусь дешевше!). Буряки — 420 ккал (тут і надалі калорійність і ціна продуктів зазначені за 1 кг) коштують у середньому 1,30 грн., морква (340 ккал) — 2 грн., капуста (270 ккал) — 2-2,50 грн. залежно від розміру, картопля (800 ккал) 0,90-1 грн., цибуля (410 ккал) — 2,30-2,50 грн., часник (460 ккал) — 3 великі головки чи купка маленьких на гривню або 8 грн. за 1 кг, квасоля (310 ккал) — 0,40-0,50 грн. за склянку, свіжі огірки (140 ккал) — від 5 грн. за довгі й від 6,50 грн. за короткі. Фрукти представлені яблуками (450 ккал) від 2 грн. до 3,50 грн. залежно від розміру та стану, апельсини (400 ккал) — від 6 грн., мандарини (400 ккал) — 7,50 грн., грейпфрути (350 ккал) — 6,50 грн., лимони (330 ккал) — 6,50 грн., банани (890 ккал) — від 5 грн. Горіхи (6000 ккал) волоські — 3,50 грн. за 1 кг, лущені 1-1,50 грн. за склянку, арахіс — 10-11 грн. Олія соняшникова вагова (9000 ккал) — 3,70 грн. за 1 кг, пляшкова «Олейна« — 5,60 грн. за 1 літр, «Подол» — 4,30 грн., «Чумак» — 5,60 грн., кукурудзяна — 5,60 грн. Можна, звісно, побалувати себе червоним солодким перцем (270 ккал) — 20 грн., виноградом (650 ккал) — 15 грн., курагою (2740 ккал) — від 17 грн., чорносливом (2700 ккал) — від 6 грн. до 12 грн., гранатами (520 ккал) — від 11 грн., але, здається мені, це вже буде не піст, а свято шлунка. Як видно, овочі, за винятком картоплі, відрізняються низькою калорійністю і ціною. Щоб набрати необхідну кількість калорій, харчуючись самими лише овочами, вам доведеться їх з’їдати до 10 кг щодня, а це, погодьтеся, мало кому під силу. Фрукти дорожчі, але такі ж низькокалорійні, за винятком бананів, сухофруктів і горіхів. Зверніть увагу, що для набрання добової кількості калорій достатньо з’їсти 3-4 кг бананів, трохи більше кілограма кураги чи чорносливу і лише півкілограма горіхів. Можна, звісно, для цієї мети випити 300-400 грамів олії, але, мабуть, бажаючих поповнювати свої сили таким екстремальним способом буде небагато. Необхідно пам’ятати й те, що овочі й фрукти цінні переважно вітамінами й клітковиною, проте життєдайного білка в них мало. Йдемо шукати білок.

Крупи Чого-чого, а цього добра на ринку вистачає — яких завгодно виробників, розфасовок і видів. Щоправда, з власного досвіду знаю, як важко вибрати справді якісну крупу, проте це — тема для окремої розмови. Сьогодні нас цікавить те, що крупи характеризуються високою калорійністю: в середньому 3030-3480 ккал в 1 кг, мають достатню кількість білка, особливо горох, містять незамінні амінокислоти. Особливо багато їх у пшоні, гречці, толокні, найменше — у рисі та перловці. Ціна — доволі доступна. На центральному продовольчому ринку рис коштує 2,50 грн., горох — 1,60 грн., перловка, вівсянка — 1,20 грн., вівсяні пластівці — 1,30 грн., манка — 1,70 грн., гречка — 3,30-3,50 грн. Макаронні вироби хоч до круп не відносяться, але у піст їх їсти можна. Коштують у середньому 2 грн. за 1 кг.

Риба Риба — продукт, який все ж дозволяють собі споживати постуючі християни, вирізняється наявністю значної кількості білка. З «рибними» пропозиціями я ознайомилась у спеціалізованому рибному павільйоні Андріївського ринку (на інших ринках ціни можуть дещо відрізнятися). Найдешевшою серед заморожених рибин виявилася мойва (2170 ккал) — 5,20-5,50 грн., найдорожчою — риба з войовничою назвою сабля (1060 ккал) за 19 грн. За словами продавців, найчастіше купують хек (860 ккал) — 11,50 грн., минтай (1160 ккал) — 10 грн., щуку (840 ккал) — 10 грн., скумбрію (1910 ккал) — 12 грн. Радують не надто високою ціною тюлька за 5,50 грн., оселедці морожені (2340 ккал) за 6,50 грн., солені за 7 грн. В акваріумі плавали й живі рибини: карпи (1120 ккал) — за 8,50 грн., товстолобики — за 6,50-7 грн., карасі (870 ккал) — за 3,50 грн. Коптять рибу в Рівному, а живу постачають з рибгоспів області, морожена риба — російського, ісландського виробництва. Асортимент поповнюється щодня. Продавці поділилися зі мною секретом вибору свіжої риби — зябра мають бути червоного кольору, а філе — білого (у минтая — рожевого). Якщо зябра руді або білі, а філе жовте — пошукайте рибку в іншому місці. Краєм ока глянула і на рибні делікатеси. Ікра червона (2300 ккал) коштує 35 грн. за 120 г і, як кажуть продавці, після нещодавнього подорожчання на 10 грн. не користується шаленим попитом. Натомість несмачна, але корисна морська капуста за 9,50 грн. попитом користується. Кальмари можна придбати за 13 грн., креветки — за 20 грн., горбушу копчену — за 22 грн. Але знову ж таки, зважаючи на те, що піст — це насамперед обмеження бажань нашої плоті, звернемо краще увагу на рибні консерви. Кільку в томаті можна скуштувати за 1,50 грн. за банку, сардини (2520 ккал) — за 2,50 грн., шпроти (3360 ккал) — за 1,60-2 грн.

Соя На жаль, велику кількість риби середньостатистичний гаманець не витримає — не завадило б пошукати альтернативу. Для багатьох рівнян нею стала соя. Що ж це таке і з чим її їдять? Раніше у Рівному продукти з сої можна було придбати чи не в кожному магазині. Тепер це можливо зробити лише у гастрономі «Театральний». Продавець Лариса Головач пояснила, що тримати багато торгових точок не вигідно — надто висока орендна плата. На сьогодні реалізацією сої в місті займається товариство «САТ». Крім того, під торговою маркою «Бобуля» виробляються напівфабрикати з соєвих продуктів. Їх умовно можна поділити на такі види. «Мокра» продукція: молоко — 0,80 грн. за 1 літр, сир (тофу) — 3,90 грн. за 1 кг, фарш (окара) — 2 грн. за 1 кг. Виробляють їх у Рівному з кримської сировини. Термін зберігання — 72 години у холодильнику і до 3-х місяців у морозилці. Суха продукція завозиться з Києва і, як мене запевнили, вона — лише українського виробництва. Генетично модифікованої американської чи якоїсь іншої сої в Рівному немає. Асортимент вражає: соєве м’ясо 6-8 видів від 2 грн. до 2,75 грн. за 100 грамів, борошно — 3,50 за 0,5 кг, печиво кокосове, медове, вершкове від 5,40 грн. до 5,90 грн. за 1 кг, сухе молоко — 6,50 грн. за 0,5 кг, різноманітні соуси — 4,50 грн. за 250 грамів, напої (для очищення організму, нарощування маси тіла) — 1,80 грн. за 100 грамів, олія — 6,90 за 1 літр. Виявляється, з сої виробляють навіть цукерки — 9 грн. за 1 кг, козинаки — 9,10 грн. за 1 кг та горішки типу фісташок — 1 грн. за 80 грамів. Напівфабрикати від марки «Бобуля» виготовляють у рівненському цеху. Придбати їх легше, оскільки вони продаються у багатьох магазинах міста. Їх можна навіть спробувати на дегустації, яка під час кожного посту щоп’ятниці з 12.00 проводиться у «Театральному». Мені також вдалося долучитися до дегустаційного процесу, і можу сказати, що все — доволі смачне. Особливо сподобалися зрази (тісто з окари, соєве борошно, начинка з тофу) — 3,70 грн. за 0,4 кг і котлети — 3,20 грн. за 0,5 кг. Інші дегустатори нахвалювали чебуреки — 4,10 грн. за 0,5 кг. Є ще вареники — 3,30 грн. за 0,4 кг, сирники — 3,50 грн. за 0,4 кг, млинці — 3,05 грн. за 0,5 кг, котлетний фарш — 2,70 грн. за 0,5 кг.

Клієнти і кулінарні секрети Постійними клієнтами соєвого відділу є люди, котрі турбуються про своє здоров’я, ті, хто постить, вегетаріанці та… культуристи. Саме вони скуповують напої для нарощування маси тіла. Їздять по сою з усіх районів міста і навіть області — Дубна, Костополя. Хто бідніший — купує фарш, багатші — сир, ще заможніші — напівфабрикати та різноманітні «делікатеси». Під час нашої розмови біля прилавку вишикувалася чимала черга бажаючих дочекатися нового завозу продукції. Тут же можна і переписати рецепт з прив’язаної мотузочком книги. І, звісно, поділитися своїми кулінарними надбаннями. Треба зважати, що всі види соєвого м’яса продаються у сухому вигляді, й перед приготуванням їх потрібно відварити 20 хвилин у підсоленій воді (2 чайних ложки солі на 1 літр), відцідити і промити. Вони добре розварюються, і однієї 100-грамової упаковки вистачає на обід для двох осіб. Для тих, хто не їсть яєць, корисно знати, що соєве борошно та окара є їх замінниками. Одна столова ложка окари чи борошна + 2 столові ложки води = одне яйце. Рибалки використовують соєве борошно для приготування тіста-приманки. Знавці кажуть, що рибі воно дуже подобається. Соєве молоко застосовують для харчування немовлят, рекомендують при гастритах, діабеті. Якщо впродовж місяця натщесерце випивати хоча б півлітри соєвого молока — відчувається значне полегшення при виразці шлунка. За словами пані Лариси, кисле соєве молоко теж дуже смачне, а коли до нього додати ще ложку варення — вийде чудовий і корисний йогурт. Соєва олія — дуже корисна тим, хто має проблеми з нирками, нервовою системою, обміном речовин, ослабленням імунітету. Особливо смачна вона у салатах. Сподіваюся, ця стаття допоможе вам скоординувати свій раціон або хоча б дізнатися ціни на основні продукти, якщо ви навіть не уявляли, скільки вони коштують. Озброївшись калькулятором, можна прикинути, скільки і чого ви можете дозволити собі з’їсти.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також